UPDATE: Legea amnistiei a fost amânată, a anunţat, marţi, preşedintele de şedinţă Valeriu Zgonea. PSD nu îşi asumă votul. Legea amnistiei a fost amânată din cauza indeciziei PNL, potrivit Realitatea TV.
Purtătorul de cuvânt al președintelui României, Bogdan Oprea, a declarat că preşedintele Traian Băsescu roagă parlamentarii să nu voteze legea amnistierii.
„Președintele României, domnul Traian Băsescu, roagă Camera Deputaților să respingă Legea pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse (PLX 163/2013). O eventuală adoptare a acestei legi va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupției și va afecta încrederea în justiție având, în același timp, efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV)”, se arată în comunicat.
Controverse pe legea amnistiei
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, şi deputatul Florin Iordache au avut o discuţie în cabinetul lui Zgonea, în contextul controverselor privind Legea amnistierii.
Legea amnistiei a stârnit, marţi, controverse în parlament. Dacă membrii PSD şi PC susţin legea, membrii PNL s-au opus acestui proiect de lege, informează Realitatea TV.
Grupurile parlamentare ale PNL, PDL şi PPDD au anunţat că vor vota, marţi, la sesiunea de vot final, împotriva Legii amnistiei şi graţierii unor pedepse de până la 7 ani, considerând că proiectul de lege nu este oportun în acest moment.
Proiectul de lege are caracter organic, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.
„Din punctul de vedere al PNL, această lege considerăm că nu e oportună în acest moment. Grupul liberal va vota împotrivă”, a declarat în plen liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, la dezbaterile generale asupra proiectului de lege.
La rândul său, deputatul PDL Adrian Gurzău a precizat că Legea amnistiei nu face altceva decât să îi „scape” pe cei care au probleme de legalitate sau sunt incompatibili.
„Acest proiect de lege îl face pe preafericitul sinucigaş Adrian Năsrase să scape de toate dosarele penale şi de situaţia în care este. Aveţi majoritatea, fiţi transparenţi! Suntem membri UE, nu avem posibilitatea să ne batem joc de lege”, a spus Gurzău.
Liderul grupului PPDD, Daniel Fenechiu, a precizat, la rândul său, că PPDD consideră că proiectul de lege este în acest moment inoportun şi va vota împotrivă.
Deputaţii au admis, însă, amendamentele la proiectul de lege stabilite în anexa la Raportul favorabil al Comisiei juridice din Cameră.
„De exemplu, asta înseamnă că: Adrian Năstase, condamnat pentru șantaj în primă instanță, scapă de închisoare dacă nu ia în recurs o condamnare mai mare de 7 ani; Cătălin Voicu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru trafic de influență pleacă acasă de la penitenciarul Jilava; Relu Fenechiu, condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu va sta liniștit, având șanse minime de a mai ajunge la închisoare; Decebal Traian Remeș, condamnat în dosarul „Caltaboșul” pentru luare de mită la 3 ani de închisoare, va părăsi și el închisoarea; inclusiv Liviu Dragnea, al cărui proces este abia la început, va scăpa cel mai probabil de închisoare în cazul unei condamnări. Sunt doar câteva exemple. În realitate, toți politicienii condamnați sau aflați în cursul unui proces penal pentru fapte de corupție și conexe vor scăpa de aplicarea legii, demonstrând cu ajutorul USL că în România politicienii pot fura fără nicio teamă”, a spus fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.
Camera Deputaţilor a admis, prin vot, luni, cu unanimitate, 23 de amendamente la Legea amnistierii şi graţierii unor pedepse de până la 7 ani, prezente în Raportul Comisiei juridice, în condiţiile în care acest raport nu figurează nici pe site-ul Comisiei, nici pe cel al Camerei Deputaţilor, scrie Realitatea.net.
Potrivit surselor HotNews.ro, proiectul de lege privind amnistia şi graţierea deţinuţilor, propus de deputaţii Nicolae Păun si Madalin Voicu, a fost amendat, luni seară, în secret, de către deputaţii jurişti. Astfel, în timp ce la şedinţa Comisei Juridice se discuta legea lobby-ului, o parte din membrii comisiei s-au întâlnit separat într-o altă sală şi au amendat legea amnistiei. Proiectul a fost amendat astfel: amnistie pentru infracţiunile care prevăd o pedeapsă privativă de libertate de până la 6 ani (în initiaţivă era vorba de infracţiunile de până la 4 ani) şi graţierea în intregime a pedepselor cu inchisoare de pana la 7 ani (initial erau sase ani). Proiectul a fost promovat de PSD, dar liberalii au votat impotriva.
Initiativa legislativa a intrat marti in plenul Camerei Deputatilor, care este si forul decizional in acest caz. Proiectul de lege a stârnit controverse în parlament. Dacă membrii PSD şi PC susţin legea, membrii PNL s-au opus acestui proiect de lege. Potrivit procedurii legislative, dupa ce este adoptata de Camera Deputatilor, legea merge la promulgare la presedintele Traian Basescu.
Printre marii beneficiari ai legii se numara fostul premier Adrian Nastase pentru care s-ar inlatura interdictia prin care nu are voie sa ocupe o functie publica doi ani. Alti condamnati care ar scapa de acuzatii: Emilian Cutean (5 ani), fost secretar de stat si apropiat al PSD, George Becali (3 ani).
Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Problemele Minoritatilor din Camera Deputatilor a avizat, in unanimitate, proiectul de lege care prevede amnistia si gratierea detinutilor cu pedepse mai mici de patru ani. Proiectul, intocmit de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, a fost respins initial in Senat. Pe 4 iunie, comisia din Camera Deputatilor i-a dat, insa, aviz pozitiv.