Bebeluşi cu stafilococ auriu MRSA transferaţi la Grigore Alexandrescu de la Maternitatea Giuleşti

de:
09 mai 2019
8 Afișari
Bebeluşi cu stafilococ auriu MRSA transferaţi la Grigore Alexandrescu de la Maternitatea Giuleşti

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru, a anunțat joi că în urmă cu o zi la această unitate au fost internați alți doi bebeluși născuți la maternitatea Giulești și infectați cu stafilococ auriu. Unul dintre copii are 5 zile, iar celălalt trei săptămâni, iar amândoi aveau manifestări cutanate. De asemenea, la „Grigore Alexandrescu” este internat în continuare unul din cei trei bebeluși născuți la Giulești și infectați cu stafilococ auriu. El are probleme respiratorii și este internat din 4 mai.

Toți cei trei copii sunt în stare stabilă, potrivit sursei citate.

Trei bebeluşi cu stafilococ auriu născuți la Maternitatea Giulești au fost internaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu în perioada Paștelui.

„Ultimul bebeluş a venit pe 4 mai. Trei în total până acum – doi dintre ei cu manifestări cutanate care au stat doar două-trei zile şi s-au externat şi cel care a fost adus pe 4 mai are şi probleme respiratorii, cu hemocultură pozitivă, adică stafilococ în sânge. Ulterior am aflat că s-au născut la Giuleşti. Unul la aproximativ o lună de la naştere, altul la cinci zile şi ultimul la două săptămâni de la naştere. Toţi stafilococ auriu. Nu au fost transferaţi, au venit de acasă”, preciza purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru.

Ministerul Sănătății anunța că începând de miercuri și până în 15 mai, la cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari ai Direcției de Sănătate Publică București, însoțiți de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile, vor verifica la Maternitatea Giulești respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a solicitat maternității să transmită informații referitoare la data internării mamelor, datele de naștere ale copiilor, tipul nașterii, diagnosticul la externare, data externării. Au fost solicitate date și despre măsurile luate pentru „investigarea posibilului focar de stafilococie cu MRSA pentru copiii născuți în perioada 25 martie – 30 aprilie”, precum și rezultatele testelor efectuate în cadrul autocontrolui, în secțiile de neonatologie, obstetrică-ginecologie, bloc operator, sterilizare și biberonerie, precum si rezultatele testării personalului privind portajul.

Ministerul Sănătății mai spunea că Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” a solicitat Direcției de Sănătate Publică date referitoare la copiii născuti prin operatie cezariană în intervalul 25martie-30 aprilie, cu posibile infecții stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unități sanitare.

În noiembrie-decembrie anul trecut, 45 copii născuți la Maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, iar internările au fost suspendate timp de 3 săptămâni, începând din 30 noiembrie.

27 de angajați ai maternității au fost confirmați de probele de laborator ca fiind purtători sănătoși ai stafilococului auriu cu care au fost infectați 45 de bebeluși născuți la acest spital.

Sorina Pintea anunța atunci că medicii de la Giulești și unitatea sanitară au primit amenzi care însumează 10.000 de lei în urma controlului Direcției de Sănătate Publică.

„Decizia inspectorilor sanitari a fost să amendeze personalul din această unitate sanitară și să amendeze unitatea sanitară cu 10.000 de lei. S-a luat decizia amendării medicului șef de secție de la Neonatologie cu 2.000 de lei, amendarea directorului medical cu 2.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Neonatologie cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la sala de nașteri B2 cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Obstetrică-ginecologie 1, a medicului epidemiolog al spitalului, amendarea medicului șef de laborator, amendarea coordonatorului activității în relația cu mediul și amendarea șefului de spălătorie”, anunța Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății preciza că la Maternitatea Giulești nu au fost prelevate suficiente probe de către medicul epidemiolog înaintea izbucnirii scandalului.

 

Cookies