Bd. Uranus, suspendat până în toamna lui 2012 de Curtea de Apel Bucureşti

de:
20 iun. 2011
0 afișări
Bd. Uranus, suspendat până în toamna lui 2012 de Curtea de Apel Bucureşti

Proiectului Buzeşti-Berzei rămâne suspendat până la pronunţarea instanţei pe fond asupra legalităţii hotărârii de consiliu general prin care se declara utilitatea publică a construirii bulevardului Uranus. Termenul este peste aproximativ 10 luni, iar de la prima înfăţişare mai durează cel puţin câteva luni până pe defizia finală. „Instanţa de fond se va pronunţa cel mai probabil în octombrie 2012, pentru că primul termen va fi în aprilie-mai. De regulă sunt vreo 3-4 înfăţişări după primul termen”, explică pentru B365.ro, preşedintele Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan.

Lucrările efectuate până în prezent la diametrala Nord-Sud pe Berzei-Buzeşti au fost oprite şi puse în conservare. Un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) urmează să fie stabilit de specialiştii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi cei ai Primăriei Capitalei.

Acţiunea de recurs a fost depusă de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul la Tribunalul Bucureşti pe data de 29 octombrie 2010. Instanţa, prin judecătoarea Loneta Gavrea, a respins cererea ONG-ului, circa trei săptămâni mai târziu. Însă, prin decizia din 16.06.2011, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul Asociaţiei, precizează Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Utilitatea publică a bulevardului Uranus fusese declarată prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 262/2006. „Pe scurt, motivele de ilegalitate ale Hotărârii 262/2006 sunt: conform legii, întrucât în cauză erau şi monumente istorice, utilitatea publică trebuia declarată de Parlament prin lege, nu de Consiliul General. Conform legii, utilitatea publică trebuia declarată în urma unei cercetări ştiinţifice care să ateste că soluţia aleasă este cea mai eficientă şi justifică costurile. Primăria nu a făcut dovada vreunei cercetări prealabile, nici măcar costurile nu au fost estimate. În plus, comisia care a declarat utilitatea publică nu conţinea reprezentanţii obligatorii ai unor instituţii. Cele 5 persoane care au declarat utilitatea publică reprezentau doar Primăria Capitalei şi fuseseră numite exclusiv pentru utilitatea publică a Pasajului Basarab”, a exemplificat preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan.

În baza utilităţii publice au fost emise ordinele de declasare pentru 3 monumente istorice şi avizele de desfiinţare pentru alte 74 de clădiri din zone protejate.

Utilitatea publică era fundamentul pentru avizarea de către Ministerul Culturii a demolării/translatării celor 7 monumente istorice rămase în picioare pe traseul diametralei Buzeşti-Berzei, printre care Hala Matache. Prin decizia Curtii de Apel Bucureşti, demolarea/translatarea celor 7 monumente istorice rămâne fără fundament juridic”, apreciază Nicuşor Dan.

Cinci procese pierdute de Primăria Bucureşti pe tema bulevardului Uranus

Nicuşor Dan a adăugat că este al 5-lea proces pe care Sorin Oprescu, „primarul bestial care face totul legal”, cum s-a autointitulat Oprescu, îl pierde cu ONG-urile pe subiectul Buzeşti-Berzei.

Astfel, pe 21 decembrie 2010 Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţiile de desfiinţare pentru Hotel Marna şi Casa Rădulescu. Ulterior, Primăria Capitalei a emis autorizaţii cu acelaşi conţinut, fapt pentru care Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a depus plângere penală.

Pe 19 ianuarie 2011, Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţia de desfiinţare pentru imobilul din str. Cobălcescu nr. 60. Primăria a continuat demolarea, fapt pentru care Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a anunţat că va depune plângere penală.

Pe 12 aprilie 2011, Tribunalul Bucureşti a anulat Planul Urbanistic Zonal Buzeşti-Berzei.

Pe 26 aprilie 2011, Tribunalul Cluj a suspendat Planul Urbanistic Zonal Buzeşti-Berzei şi autorizaţia de construire 363/2009.

Cookies