Bd. Magheru va fi reamenajat: Iluminat artistic şi trotuare cu piatră cubică şi granit

de:
27 iul. 2012
11 Afișari
Bd. Magheru va fi reamenajat: Iluminat artistic şi trotuare cu piatră cubică şi granit

Zonele pietonale dintre Piaţa Romană şi Piaţa Universităţii vor fi reamenajate în perioada imediat următoare.

„Vor fi refăcute trotuarele cu piatră cubică şi granit, iar acolo unde se va putea vor fi corectate, lărgite. Va fi asigurat un iluminat artistic, mai potrivit pentru zonele pietonale, iar în etapa a doua vor fi schimbaţi şi stâlpii de iluminat”, a precizat pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. 

Proiectul cuprinde şi lucrări de amenajare peisagistică a unor zone de recreere şi reparaţii ale sistemului rutier. 

Zonele ce vor fi reamenajate:

– Piaţa Romană

– zona adiacentă Parcului Teatrului Naţional (între str. Batiştei şi Bd. Nicolae Bălcescu nr.2)

– zona adiacentă Parcului Teatrului Naţional (între aleea de acces de pe Bd. Carol I şi Bd. Nicolae Bălcescu nr.2)

– Bd. Nicolae Bălcescu, între strada Edgar Quinet şi str. I Câmpineanu

– breteaua adiacentă b-dului Nicolae Bălcescu (între str. I.D Dobrescu şi str. I. Câmpineanu)

– breteaua adiacentă b-dului N. Bălcescu (bloc Eva şi vizavi de hotel Ambasador).

 Soarta fântânii de la Universitate, decisă de Ministerul Culturii

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a avizat deja lucrările la cinci dintre şase zone cuprinse în proiect. Membrii comisiei nu s-au decis încă asupra celei mai controversate lucrări: înlocuirea fântânii din faţa Facultăţii de Arhitectură.

Anunţul, conform căruia celebra fântână va fi înlocuită cu una nouă, modernă, cu jeturi de apă ieşind din asfalt, a nemulţumit numeroşi bucureşteni. S-au organizat proteste în faţa fântânii, iar pe facebook a fost înfiinţat şi un grup de susţinere „SOS Fântâna”. 

Proiectul de înlocuire a fântânii nu a fost însă nici respins de Ministerul Culturii. De fapt, o decizie în acest sens este aşteptată în perioada următoare. Fără un aviz favorabil din partea Ministerului Culturii fântâna nu va putea fi demolată. 

„Comisia nu s-a pronunţat încă pe această lucrare. Au fost emise certificate de urbanism, dar nu şi avizul. S-au cerut detalii suplimentare”, a explicat arhitectul-şef al Capitalei. 

Potrivit proiectului de amenajare a zonei iniţiat de Primăria Capitalei, fântâna arteziană din faţa Universităţii de Arhitectură Bucureşti va fi demolată, iar în locul ei va fi amenajată o nouă fântână, “săltătoare”. Proiectul prevede şi pavarea trotuarelor din faţa Universităţii de Arhitectură şi a Teatrului Naţional cu granit şi piatră cubică, amplasarea unor băncuţe, stâlpi de iluminat, stâlpi de protecţie, suporturi pentru biciclete şi jardiniere.

Lucrătorii de la Tehnologica Radion au început deja lucrările în zonă, la pavajul de pe trotuar. De asemenea, mai multe bănci din jurul fântânii au fost demontate. 

Lucrările la pavaj nu necesită însă vreo autorizaţie. Băncile de piatră care au fost ridicate sunt, la rândul lor, „mobilier urban”, nefiind nevoie de autorizaţie pentru înlăturarea lor.

Valoarea proiectului de reamenajare a celor şase zone este de 1,7 milioane lei. Administraţia Străzilor este instituţia care se va ocupa de proiect, iar firma Thenologia Radion este cea care a câştigat contractul.  

Cookies