Bază de date cu maidanezii din Bucureşti. Toţi câinii vor avea microcipuri

de:
02 iun. 2011
1 Afișari
Bază de date cu maidanezii din Bucureşti. Toţi câinii vor avea microcipuri

Conform unui nou proiect de hotărâre, aflat în dezbatere publică, noua bază de date va fi realizată în termen de 16 luni de la intrarea sa în vigoare. Fiecare câine va avea propria fişă, cu o fotografie şi informaţii privind semnalmentele sale, sexul, talia şi rasa. De asemenea, în fişă vor trebuie menţionate statutul patrupedului (dacă are sau nu un stăpân), seria microcipului, seria crotalului , dar şi dacă a fost sterilizat.

Cabinetele veterinare, ONG-urile, persoanele fizice sau juridice care au aplicat microcipuri câinilor sunt obligate să prezinte la sfârşitul fiecărei luni o situaţie a acestei activităţi către Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), instituţie subordonată municipalităţii. În caz contrar, vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 lei. Baza de date, care va fi disponibilă şi pe site-ul Primăriei va fi actualizată lunar de ASPA în funcţie de raportările primite.

Bucureştenii care deţin câini au termen 12 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii pentru a-şi „microcipa” patrupedul. Dacă după expirarea celor 12 luni ei nu s-au conformat, vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei „cu obligaţia de a microcipa câinii în termen de 14 zile”.

Proiectul de hotărâre privind crearea bazei de date unice este în dezbatere publică până pe 17 iunie. Pentru a intra în vigoare, proiectul va trebui aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

50.000 de câini, patru hingheri şi trei maşini

În acest moment, în Bucureşti, sunt aproximativ 50.000 de câini fără stăpân, cei mai mulţi în Sectoarele 5 şi 6. ASPA are angajaţi în prezent patru hingheri care se ocupă cu strângerea câinilor de pe străzi şi trei maşini speciale pentru aceste intervenţii. Capacitatea de cazare nu este nici ea mare. Ambele adăposturi ale Primăriei Capitalei, cel de la Mihăileşti şi cel de pe Theodor Pallady, au împreună o capacitate de 500 de locuri. Acestea sunt folosite în special pentru câinii agresivi, care în urma plângerilor depuse de bucureşteni, sunt ridicaţi de pe străzi şi ţinuţi în adăposturi.

Cookies