Bază de date cu privire la riscul seismic al unităților sanitare din România. Parteneriat între Ministerul Sănătăţii şi Universitatea de Construcţii Bucureşti

26 apr. 2021
60 Afișari
Bază de date cu privire la riscul seismic al unităților sanitare din România. Parteneriat între Ministerul Sănătăţii şi Universitatea de Construcţii Bucureşti

Ministerul Sănătăţii şi Universitatea de Construcţii Bucureşti au semnat un parteneriat pentru o bază de date cu privire la riscul seismic al unităților sanitare din România.

Ministerul Sănătăţii şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti anunță un parteneriat prin care se va realiza o bază de date cu privire la riscul seismic al unităților sanitare, eficienţa energetică  acestora şi riscul de incendiu.

Un chestionar de evaluare tehnică privind riscul seismic pentru spitalele și unitățile sanitare din subordinea Ministerului Sănătății va fi realizat în urma semnării protocolului.

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a explicat cum se va face evaluarea instituțiilor sanitare din acest punct de vedere, în cadrul unei conferințe de presă la care a mai participat Radu Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții București, prorectorul Cezar Vlăduț, Romulus Bulacu, Inspector General Inspectoratul de Stat în Construcții și Mihai Pavel, președinte al Filialei București a Asociației Inginerilor Proiectanți Constructori de Structuri.

La acest parteneiat vor participa universități tehnice de construcții și din Iași, Cluj, Timișoara.

„Sunt 400 de unități sanitare, unele sunt în structuri pavilionare, funcționează în mai multe clădiri, vom discuta cu colegii voluntari, anticipez că vom începe cu clădirile care nu au autorizație la incendiu, pentru că sunt prioritare. În funcție de acestea vor prioritiza investițiile din fonduri europene pe următorii ani” a precizat Ioana Mihăilă.

Exemplu de bune practici de la Ministerul Educației

”S-a plecat de la un exemplu de bune practici, la Ministerul Educației, unde s-a desfășurat un studiu similar. Se va merge pe o structură de voluntariat, ingineri constructori vor colecta aceste date iar apoi Ministerul Sănătății va face o evaluare la nivel global pentru a vedea cât de mare este problema, cu privire la riscul seismic și cel de incendiu, pentru a-și prioritiza investițiile. Realizarea bazelor de date se va face gratuit, nu vor fi costuri, evaluarea spitalelor se va face în mod voluntar de specialiști”, a explicat Radu Văcăreanu, rectorul Universității tehnice București.

Prin Planul Național de Reziliență ar putea să apară spitale noi

”Prin planul național de reziliență și în urma evaluărilor tehnice se identifică clădirile spitalelor unde se mai pot face consolidări și reparații sau este nevoie de construirea unor clădiri noi. Sunt două scenarii, fie spitalul funcționează mai departe până la construcția clădirii noi, fie se vor folosi pavilioane modulare. Dacă toate vor avea avize la timp, construcția spitalelor durează între unu și șapte ani”, a mai precizat Ministrul Sănătății.

Cookies