Proiect spectaculos la lacul Băneasa, pe un teren controversat al lui Ioan Niculae, lângă Grivco

de:
26 aug. 2014
224 Afișari
Proiect spectaculos la lacul Băneasa, pe un teren controversat al lui Ioan Niculae, lângă Grivco

Bază de agrement, club specializat, administrație, parc de distracție, pol de agrement – așa sună deocamdată proiectul ce ar urma să fie dezvoltat pe malul lacului Băneasa, chiar lângă turnul Grivco. Terenul, cu o suprafață de 94.827 metri pătrați, este situat pe strada Gârlei 1 C-1E și aparține societății Dragon Medical Complex SA, la care acționar majoritar este firma TASILVA LIMITED cu sediul în Insulele Vigine Britanice, despre care presa a scris însă că ar fi controlată de omul de afaceri Ioan Niculae. De asemenea, printre acționari se numără și fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. 

Terenul pe care ar urma să fie construită baza de agrement este constituit parțial din fosta grădină experimentală a Regiei Naționale Tutunul Românesc (devenită ulterior Societatea Națională Tutunul Românesc), dar și din amenajările fostului ștrand BTT (Biroul de Turism și Tineret) pe al cărui teren se află acum Laguna Blu cu terenuri de sport și anexe ale acestora.

Conform Planului Urbanistic General, terenul se încadrează în zona V3a – baze de agrement, parcuri de distracție și poli de agrement și v4 – zone verzi pentru protecția cursurilor de apă. Astfel, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) nu va depăși 15% (V4) și 30% (V3a). De asemenea, înălțimea maximă a construcțiilor va fi de P+2. 

Terenurile de sport și anexele aferente, aflate deja pe teren, vor fi demolate. De asemenea, vor fi amenajate aproximativ 400 de locuri de parcare, dintre care 120 la suprafață, iar restul „în silozuri și în subsoluri”, dar și alei carosabile și pietonale. 

Planul Urbanistic Zonal pentru realizarea bazei de agrement de pe strada Gârlei 1C-1E se află deocamdată în dezbatere publică și va trebui aprobat de Consiliul General al Municipiului București. 

Vestigii arheologice importante din secolele  VI-VII, găsite pe terenul pe care ar urma să fie construită baza de agrement

În 2010, o echipă a Muzeului Național de Istorie a României a realizat cercetări arheologice pe terenul din strada Gârlei nr. 1C și nr. 1E, la cererea proprietarului. Săpăturile arheologice preventive au condus la descoperiri semnificative. Astfel, din perioada Latène clasică s-a descoperit „o mare cantitate de fragmente ceramice”, dar și „câteva vetre şi cuptoare cu bolta prăbuşită în jurul cărora erau răspândite multe fragmente ceramice”.

De asemenea, săpăturile au scos la iveală și urme de locuire medievale timpurii (sec. VI-VII), mai exact zece construcții specifice perioadei. „Toate construcţiile aveau cuptoare. Acestea erau amenajate în două stiluri, săpate direct într-un perete al gropii, fie într-un bloc de lut cruţat în interior, de obicei la unul din colţuri. Primul tip de cuptor are în plan formă circulară cu „bolta” înaltă. Cuptoarele de al doilea tip, descoperite cu bolta prăbuşită, au formă rectangulară; pe vatra acestora am găsit mulţi vălătuci şi fragmente ceramice. Câteva vase întregi şi cele mai multe fragmente ceramice au fost descoperite în şi în preajma cuptoarelor. În umplutura construcţiilor cioburile erau asociate cu oase de animale, într-un caz descoperindu-se şi un dinte uman”, se arată în raportul arheologilor

Pe terenul de pe malul lacului Băneasa, arheologii au găsit și vestigii datând din secolele XVII-XVIII. Mai exact au fost descoperte „cinci construcţii şi trei gropi având în umplutură multă cenuşă, oase de animale şi ceramică smălţuită. În interior erau amenajate cuptoare cu bolta şi vatra din cărămizi legate între ele cu lut. În aceste complexe am găsit multe fragmente ceramice smălţuite, fragmente de pipe, două inele din bronz (unul din ele fiind aurit), câteva fragmente din vase de sticlă”. 

Cum a ajuns un teren de câteva milioane de euro, din proprietatea statului în cea a omului de afaceri Ioan Niculae

SC Dragon Medical Complex SRL s-a constituit în februarie 1991 la iniţiativa fostului medic al echipei naţionale de fotbal de dinainte de 1989, Florin Brătilă. Firma cu capital majoritar de stat avea ca obiect de activitate „construirea și exploatarea unui complex medical care să integreze medicina extrem orientală cu cea europeană, deservite de un complex de cazare, cu servicii hoteliere, alimentație și agrementă”.

La data înființării, SC Dragon Medical Complex SRL avea 29 acționari, dintre care 7 persoane juridice si 22 persoane fizice. Printre asociaţii doctorului Brătilă se numărau soţia fostului premier Teodor Stolojan, Elena Stolojan, şi Dumitru Dragomir, fostul şef al LPF. Acționari majoritari erau SC Tecnotours SRL – 32,20%, Regia Autonoma a Tutunului – 29,27% și  Compania de Turism pentru Tineret SA – 14,64%. 

Sediul societății nou-înființate era în București, str. Garlei nr. 1, (pe malul lacului Băneasa) adică exact acolo unde se aflau și terenuri importante deținute de Regia Autonoma a Tutunului  (devenită ulterior Societatea Națională Tutunul Românesc – SNTR). De altfel, SNTR a contribuit la constituirea SC Dragon Medical Complex SRL, cu un teren de 8 hectare pe strada Gârlei nr.1, sub formă de capital social în natură. De asemenea, Compania de Turism pentru Tineret SA a contribuit și ea cu un teren cu o suprafață de aproximativ 22.000 metri pătrați, în aceeași zonă.

În 2004, printre acționarii societății Dragon Medical Complex a apărut și omul de afaceri Ioan Niculae, cu 0,7925% dintre acțiuni. La acea dată, omul de afaceri deținea și pachetul minoritar de acțiuni la SNTR, acționarul majoritar fiind statul român cu 56,4 din acțiuni. În ianuarie 2004, noul pachet majoritar de acțiuni e scos din nou la vânzare. Consorţiul Tobacco UE/2003, format din firmele CTS, din Italia, şi Galaxy Energy International, înregistrată în Insulele Virgine, plăteşte 2 milioane de dolari pentru pachetul de 56,4%. În spatele Galaxy  Energy International se afla tot omul de afaceri Ioan Niculae. 

În încercarea de a dobândi cea mai mare parte a pachetului de acțiuni la SNTR, el solicită înapoierea terenului de 8 hectare din patrimoniul Dragon Medical Complex SA în cel al SNTR, sub formă de capital social. În urma demersului lui Ioan Niculae, mai mulţi acţionari decid să se retragă din Dragon Medical Complex SA. Printre ei Elena Stolojan şi doctorul Florin Clement Brătilă. Prin încheierea unui protocol între Dragon Complex și SNTR, terenul a fost lasat in perioada 2004-2005, in folosinta Societatii Nationale Tutunul Romanesc – Sucursala Statiunea Centrala de Cercetari pentru Cultura si Industrializarea Tutunului.  Finalul neînţelegerilor dintre acţionarii Dragon Medical Complex a însemnat victoria omului de afaceri: în 2004, Ioan Niculae rămâne cu întregul Tutunul Românesc.

În același an, adică acum 10 zece ani, valoarea terenului de pe strada Gârlei nr. 1, adus de SNTR la Dragon Medical Complex era evaluat la 184, 2 miliarde lei vechi (aproximativ 5 milioane euro). 

Astăzi, conform datelor de la Registrul Comerțului, pachetul majoritar al SC Dragon Medical Complex SRL, adică 99.99207% dintre acțiuni, este deținut de  TASILVA LIMITED. Firma are sediul în Insulele Vigine Britanice, însă presa a scris în nenumărate rânduri că ar fi controlată de omul de afaceri Ioan Niculae. 

Pe lista acționarilor a rămas și fostul șef LPF, Dumitru Dragomir, cu 0.00013% din acțiuni.

Lista completă a acționarilor: 

Persoane juridice:

TASILVA LIMITED – 99.99207% din acțiuni

DACIA FELIX TOUR SA – 0.00021%

CENTROCOOP – 0.00132%

APECIM – 0.00179%

I.I.R.U.C SA – 0.00179%

SC DIER GAMMA SERVICES SRL – 0.00026%

Persoane fizice: 

HOGAS V. GHEORGHE – 0.00021%

DUMITRU CARMEN – 0.00222%

DRAGOMIR DUMITRU – 0.00013%

Cookies