Bătrânii chinuiți în căminele din Ilfov le cerșeau trecătorilor de mâncare. Erau lăsați dezbrăcați afară chiar și iarna

04 iul. 2023
456 Afișari
Bătrânii chinuiți în căminele din Ilfov le cerșeau trecătorilor de mâncare. Erau lăsați dezbrăcați afară chiar și iarna
Bătrânii chinuiți în căminele din Ilfov le cerșeau trecătorilor de mâncare. Erau lăsați dezbrăcați afară chiar și iarna. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai multe persoane au declarat despre felul în care erau ținuți bătrânii din căminele care se află la doar câțiva kilometri de București unde, în această dimineață, s-au făcut percheziții. Aceștia erau siliți să muncească, erau bătuți și nu li se dădeau de mâncare.

Bătrânii din căminele în care erau chinuiți cerșeau mâncare la gard trecătorilor. Totul se întâmpla la câțiva kilometri de București

Oamenii care locuiesc în zonă au povestit despre traumele și umilințele prin care au trecut peste o sută de bătrâni pentru Digi24.ro. Un bărbat declară următoarele:

Condițiile de la Auschwitz, dacă vă închipuiți. Asta era aici. Îi vedeam la gard, cerșeau de mâncare, în pielea goală. În pielea goală erau ținuți la gard.

Acesta a mai spus că de doi ani bătrânii îndură aceleași umilințe, fiind ținuți dezbrăcați și iarna. Aceștia erau bătuți și lăsați fără mâncare.

O altă femeie spune:

De câte ori trec pe acolo, bătrâneii cerșesc – dă-mi și mie un ban, 2 lei… n-ai și tu un corn?

Numărul de telefon unde rudele pot suna pentru a solicita informații despre bătrâni

56 de persoane au fost duse la spital pentru a primi îngrijiri medicale, dintre care patru au rămas internate pentru continuarea tratamentului. Iată ce spune Bogdan Toma, de la DSU:

Acțiunile noastre sunt pentru îngrijirea acestor persoane și transportarea lor la spitale.

Poliția a făcut public un număr de telefon unde rudele pot apela pentru a solicita informații despre bătrânii din cămine și locul în care se află în aceste momente. Acesta este numărul de telefon – 0743164790.

Polițiștii și procurorii au descoperit peste 100 de bătrâni abuzați de cei care erau responsabili pentru îngrijirea lor. Aceștia erau torturați, obligați să muncească și erau ținuți fără mâncare.

Polițiștii au făcut percheziții în dimineața zilei de 4 iulie în zeci de cămine private. Bătrânii vor primi îngrijiri medicale la spitale din București.

Mai mulți vârstnici au fost aduși în trei azile din Ilfov pentru a fi îngrijiți, însă erau obligați să muncească și erau ținuți nemâncați.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției:

Exploatarea acestor persoane se făcea prin constrângere, prin exercitarea de acte de violență, prin muncă neremunerată, lipsea medicamentația necesară fiecărei persoane în parte, hrana era inadecvată și aceste persoane erau supuse unor tratamente degradante și inumane.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies