UPDATE | 50 de bătrâni și persoane cu dizabilități, ținuți fără mâncare și bătuți de traficanții de persoane. DIICOT face percheziții în București și șase județe

04 iul. 2023
374 afișări
UPDATE | 50 de bătrâni și persoane cu dizabilități, ținuți fără mâncare și bătuți de traficanții de persoane. DIICOT face percheziții în București și șase județe
Bătrâni și persoane cu dizabilități, ținuți fără mâncare și bătuți de traficanții de persoane. DIICOT face percheziții în București și șase județe | Sursă foto: DIICOT

Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) fac astăzi percheziții în București și șase județe din România.

Zeci de percheziții au loc în București și șase județe

În total, procurorii DIICOT pun astăzi în aplicare 31 de mandate de percheziție domiciliară. Adresele unde sunt făcute cercetări se află în Municipiul București și în județele Ilfov, Ialomița, Argeș, Călărași, Constanța și Olt.

Perchezițiile sunt efectuate într-o cauză privind comiterea infracțiunilor de:

  • Constituire a unui grup infracțional organizat,
  • Trafic de persoane,
  • Fals în declarații,
  • Fals intelectual,
  • Fals material în înscrisuri oficiale,
  • Delapidare.

Acestea au rolul de a destructura o grupare de traficanți de persoane, ce profita de oameni cu dizabilități sau aflați în situații vulnerabile. Gruparea a fost constituită în luna noiembrie 2020, în județul Ilfov.

Victimele grupării erau obligate să muncească fără a fi plătite. În cazul în care aceștia refuzau, erau supuși la tratamente inumane. Aceștia erau ținuți nemâncați, iar rănile lor nu erau tratate. DIICOT a transmis:

Exploatarea persoanelor vătămate, persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire, scopul final fiind concretizat în obținerea, pe nedrept, de către liderii grupurilor infracționale organizate și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale.

Procurorii au informat că prejudiciul creat este de peste 5,2 milioane de lei.

Suspecții și martorii urmează să fie audiați

În această cauză, pentru 26 de suspecți au fost emise mandate de aducere. Respectivii urmează să fie audiați la sediul DIICOT – Structura Centrală. Pe lângă aceștia, la sediul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române urmează să fie audiați și 15 martori.

Deoarece la unele adrese unde sunt efectuate percheziții se află persoane ce au fost supuse la tratamente inumane, alături de polițiști vor interveni și:

  • Medici specialiști și asistenți medicali din cadrul INML „Mina Minovici”,
  • Personal medical de specialitate,
  • Psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor.

Aceștia vor asigura suportul necesar și se vor ocupa de transportarea victimelor. DIICOT a transmis, printr-un comunicat de presă, următoarele:

Este vizată cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a persoanelor vătămate, precum și identificarea și ridicarea unor mijloace de probă.

Cercetările în această cauză au fost începute în urma unei sesizări din oficiu a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul IGPR.

Cookies