Bătălia pentru Parcul IOR se mută la tribunal. Două ONG-uri au cerut în instanță oprirea urgentă a distrugerii spațiului verde

17 mai 2023
5203 Afișari
Bătălia pentru Parcul IOR se mută la tribunal. Două ONG-uri au cerut în instanță oprirea urgentă a distrugerii spațiului verde
Bătălia pentru Parcul IOR se mută la tribunal. Două ONG-uri au cerut în instanță oprirea urgentă a distrugerii spațiului verde | Foto: Agerpres

Parcul IOR este, realmente, o minune verde a Capitalei, un parc natural în inima orașului.

Parcul IOR (azi Alexandru Ioan Cuza) – o poveste complicată cu retrocedări

Lucrurile au început să se complice dramatic în urmă cu aproximativ un an,  când copacii de pe o bucată din parcul IOR, care a fost retrocedată și care se află de câțiva ani în proprietatea unei persoane private, au început să fie tăiați.  Miza: în zonă ar urma să se construiască locuri de joacă și spații de agrement.

La un moment dat, se vorbea despre un parc de distracții “Disney Mania”, care au urma să răsară în locul copacilor.

Acesta a fost momentul în care bucureșteni și ONG-uri au început să se mobilizeze șli să ceară ba răspicat, ba disperat, oprirea distrugerilor. Aceasta este și principala rațiune de a fi a Grupuluil de Inițiativă Civică IOR-Titan.

Grupul  anunță astăzi că Greenpeace Romania și Fundația Eco-Civica au cerut în instanță sistarea imediată a distrugerii spațiului verde. Nu este singura solicitare. Cele două ONG-uri au mai cerut, obligarea proprietarei de a asigura paza zonei verzi retrocedate din parc și aducerea ei la starea inițială:

Aceasta este o procedură de urgență cu caracter temporar. Continuăm cu acțiuni pe fond. Îi vom face să plătească pentru fiecare arbore tăiat, fiecare animal ucis, fiecare fir de iarbă răscolit!

Saga retrocedării unei bucăți din „Minunea Verde a Bucureștiului”

Povestea a început undeva în prima parte a anilor 2000, când Dan Romalo, urmașul unei familii de boieri care a deținut moșia Dudești – Ciolpani, a depus la Primăria Capitalei o cerere de revendicare a unei părți din parc.

La scurt timp, a vândut dreptul de proprietate Mariei Cocoru care, în 2005, a și reușit să intre intre în posesia unei suprafețe impresionante din Parcul IOR: aproximativ 12 hectare.

Retrocedarea – destul de bizară, pentru că legislația nu permite astfel de transfer de proprietatea pentru un spațiu verde public  a fost semnată de primarul de atunci al Capitalei, Adriean Videanu.

După ce retrocedarea a fost semnată de Videanu, un lider al Asociației Eco-Civica, vicepreședintele Dan Trifu,  declara că interesul pentru parcul IOR este atât de mare, încât grupurile de interese nu s-au ferit să conteste legea.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies