ICECHIM a transmis poziția oficială a instituției, dar și a cercetătorilor din cadrul acesteia, în contextul celor spuse în mediul online de Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6. Astfel, instituția spune ce urmează să se întâmple cu terenul din Calea Plevnei, care în prezent se află în litigiu.
Săptămâna trecută, primarul Sectorului 6 spunea despre Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București că este „o rușine pentru Sectorul 6”. Totul a pornit de la o acțiune de igienizare a terenului care se află pe Calea Plevnei, demarată de PS6. După această curățenie, Ciprian Ciucu a declarat că ICECHIM a pus un afiș cu „accesul interzis” pe această proprietate. Edilul a fost deranjat de acest gest le-a transmis reprezentanților institutului un mesaj pe pagina de Facebook.
Conducerea INCDCP – ICECHIM și Sindicatul ACID din INCDCP ICECHIM au transmis o scrisoare deschisă în atenția lui Ciprian Ciucu, Primarul Sectorului 6 al Capitalei pe care o redăm integral:
În data de 6 aprilie anul curent, prin intermediul rețelei Facebook, ați lansat în spațiul public o serie de acuzații și aprecieri profund defăimătoare la adresa cercetătorilor care își desfășoară activitatea în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București.
Pentru corecta informare, atât a publicului larg cât și a dumneavoastră, facem următoarele precizări:
- Anunțul de care amintiți în postarea dumneavoastră a fost afișat în data de 25 martie a.c., în prezența angajaților Poliției Locale Sector 6 (indicativul unuia dintre acești angajați fiind MZ 22);
- Anunțurile respective (peste 10), precum și banda care delimita zona au fost îndepărtate, fără știința noastră, până la data desfășurării acțiunii organizate de Primăria S6, în majoritate cu angajați ADP, în data de 26 Aceste anunțuri, având rol de informare, considerăm oportun să fie afișate în continuare.
- Până la momentul în care (tot) un primar al sectorului 6, condus de interese imobiliare, prin încălcarea legii (conform Deciziei penale 760/A/2015) a preluat abuziv acest teren, el era și păzit și salubrizat, terenul fiind parte a curții ICECHIM încă de la înființarea lui în 1951, așa cum de altfel vă aduc la cunoștință și alte persoane care comentează pe pagina dumneavoastră. Ulterior hotărârii definitive a instanței, printr-un alt abuz, s-a încercat pentru a doua oară confiscarea acestui teren, de această dată de către Primăria Municipiului București. Abuzul este confirmat și de decizia în primă instanță, favorabilă INCDCP –
- Intenția institutului este de a crea în acest spațiu un “Parc al științei”, deschis tuturor celor interesați, nicidecum de a instala sonde, așa cum, probabil din dorința de a părea ironic, spuneți dumneavoastră. Fondurile necesare pentru aceste demersuri nu pot fi totuși alocate, în lipsa unei hotărâri definitive.
- Legat de antepronunțarea dumneavoastră referitor la amenzile pe care ni le “vom lua”, aceasta nu poate fi interpretată decât ca un “set de instrucțiuni” către Poliția Locală Sector 6. Vom contesta în instanță toate amenzile nemeritate, lăsând justiția să își spună cuvântul.
În comentariile asociate postării dumneavoastră legate de justificarea existenței institutului faceți afirmații care vă depășesc cu mult competențele, prin aprecierile într-un domeniu care vă este complet străin. Precizăm că INCDCP-ICECHIM este institut național de cercetare, lider în domeniul chimiei, autofinanțându-se prin participarea cu succes la competiții de proiecte de cercetare la nivel național și internațional. Atât numărul de lucrări ISI publicate de cercetătorii afiliați INCDCP – ICECHIM, cât și numărul de citări al acestora, sunt publice, fiind vizibile atât prin intermediul diverselor baze scientometrice, cât și prin intermediul rapoartelor anuale de activitate (documente publice). Acreditările și calificativele obținute în contextul evaluărilor făcute de ministerul coordonator și de organizații independente demonstrează nivelul de excelență a institutului și a cercetătorilor săi.
De fapt, prin afirmațiile dumneavoastră cu privire la inutilitatea cercetătorilor, jigniți indirect întreaga comunitate științifică din institutele de cercetare. Acțiunile dumneavoastră amintesc de practicile din anii ’90, când institute importante de cercetare sau proiectare au fost falimentate pentru a se construi blocuri, parcări și mall-uri, ceea ce plasează România pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de cercetători.
Existența pe teritoriul sectorului 6 a unui institut de cercetare de calibrul INCDCP-ICECHIM, care reușește să atragă și să păstreze în țară tineri cercetători valoroși, ar trebui să constituie pentru dumneavoastră și pentru locuitorii sectorului 6 un motiv de mândrie, nicidecum “o rușine”! În țările din cadrul Uniunii Europene instituțiile de cercetare sunt sprijinite (inclusiv financiar) de autoritățile locale, și în nici un caz nu sunt supuse presiunilor publice pentru a fi devalizate sau chiar desființate.
Eforturile noastre, de-a lungul acestor mulți ani de conflicte cu autoritățile locale, au fost îndreptate spre păstrarea acestui spațiu verde, împotriva intereselor imobiliare care se pare că există în continuare.
După cum bine cunoașteți, nici INCDCP – ICECHIM și nici Primăria S6 nu poate aloca fonduri publice pentru un teren în litigiu, dar acțiunea “curățenie de primăvară” se putea desfășura prin comunicarea intenției dumneavoastră către INCDCP – ICECHIM; vă asigurăm că, în contextul unei colaborări adecvate, cercetătorii INCDCP – ICECHIM, în mare majoritate rezidenți ai sectorului 6, București, ar fi participat la o acțiune voluntară desfășurată pe baze corecte.
Pe cale de consecință, vă solicităm retractarea publică a afirmațiilor dumneavoastră denigratoare la adresa INCDCP – ICECHIM și a cercetătorilor afiliați, în caz contrar văzându-ne nevoiți să ne adresăm instanțelor de judecată.
Conducerea INCDCP – ICECHIM și Sindicatul ACID din INCDCP ICECHIM