Bătălia de la Romexpo. Legea cu miros de tun imobiliar tras chiar în Parlament în timp ce noi eram închiși în casă din cauză de COVID. Și-acum, pac, războiu’!

25 mart. 2021
8461 afișări
Bătălia de la Romexpo. Legea cu miros de tun imobiliar tras chiar în Parlament în timp ce noi eram închiși în casă din cauză de COVID. Și-acum, pac, războiu'!

În vara anului 2020, pe când noi ne luptam cu hologramele Covidului închiși în casă, un proiect de lege a trecut tacit prin Senat și a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților. Tacit, adică așa, pâș, pâș, că virusul nu miroase, nu are gust, nu se vede. Ce discutau și urmăreau aleșii noștri de zor, cu masca pe figură? Ce să discute? De-ale lor. De-ale lor legate de proprietăți, bani, interese, câștig și iar câștig. Mai precis, își doreau ca Centrul Expozițional Romexpo să treacă moka din proprietatea Statului român în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR). Sună frumos pentru unii, este? Toată tărașenia, mai jos.

Guvernul s-a ferit în vara anului 2020 să își exprime poziția și a lăsat proiectul la voia Parlamentului, A spus doar că există probleme de constituționalitate, măcar atât. 

romexpo
Ce prăjitură frumoasă!

Curtea Constituțională a dat verde pentru legea prin care CCIR primește un teren extrem de valoros din București

Am mai auzit de Curtea Constituțională. Curtea aia supremă, Zeița legilor care isi publică sentința definitivă în Monitorul oficial negru pe alb sau alb pe negru, niciodată nu am știut cum s-o iau. Cert este că în ședința din ziua de 3 martie 2021, în timp ce noi ne inghesuiam să ne vaccinăm și ne umpleam de spume pe Facebook cu “vaccinul bun care nu este bun”, Suprema Curte s-a pronunțat după mai multe amânări. Este constituțional, prieteni. C’est la vie an Roumanie. Noi am rămas tot pe facebook cu ale noastre. Ei cu ale lor.

“În ședința din 3 martie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de 51 de deputați aparținând Grupului Parlamentar al Uniunii Salvați România, Grupului Parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum și neafiliați și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr.335/2007 este constituțională în raport cu criticile formulate”, a transmis Curtea Constituțională.

„Vorbim de un tun imobiliar, de acordarea cu dedicație către CCIR a unui teren foarte valoros”

USR și UDMR au sesizat CCR încă din toamna anului trecut si au declarat că actul normativ este un tun imobiliar în valoare de sute de milioane de euro dat în Parlament, cu ajutorul PMP, PNL și PSD”. Unde mai pui că tot în toamna anului trecut eram în plină campanie electorata, iar noi, electoratul, ne agitam cu Veorica și cu Klaus.  Noi, cu ale noastre, ei cu ale lor. De fapt, dacă stau să mă gândesc puțin, noi în ultimii 31 de ani tot timpul am fost ocupați cu ceva sau cu altceva, în timp ce oamenii serioși din țara asta au făcut legi. Aleșii.

 „Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi tunuri imobiliare. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe Bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltare aici a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, declara deputatul USR, Cristina Prună pentru Agerpres.

romexpo

USR semnala încălcarea art. 1 alin (5) din Constituţie prin lipsa studiului de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelor care fac obiectul legii. În opinia USR, nu se respectă nici art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie ca urmare a lipsei de claritate a legii. Redactarea propunerii legislative, în formă adoptată de Parlament, configurează un regim juridic „confuz” al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietăţii gratuite asupra imobilelor vizate, au susţinut semnatarii sesizării la CCR.

Proiectul de lege care permite Camerei de Comerț să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo a fost aprobat de Camera Deputaților, cu votul PNL, PMP și PSD, în ziua de 2 septembrie 2020. Actul normativ prevede transmiterea din proprietatea statului, cu titlu gratuit, Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii. Terenul de la Romexpo, de 46 de hectare, este doar unul dintre ele.

La Romexpo vor să construiască exact ce ne lipsea: Oceanariu și expoziție de bani

Spun că vor să facă ceva tare frumos pentru bucureșteni, in locul lui ROMEXPO. Un complex gigantic, 14 clădiri cu destinații amazing: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, bașca 12.000 locuri de parcare, fix ce ne lipsea. Nu găsești loc de parcare la Universitate, dai fuga la Romexpo și te-ai rezolvat. În plus, proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un Oceanariu ca la Valencia, o frumusețe. Oceanariu în București? S-a făcut Dunărea Ocean? Ce pesti vor pune in Oceanariu? Caras? Muzeu de Istorie Monetară la București? Serios? Ocean’s Ilevăn? Poate ar fi mult mai atractiv pentru turistii straini, in special, un muzeu cu toți banii care au fost furați si o să-i mai vedem doar la muzeu.

romexpo
Romexpo in vremurile bune.
Turnuri legate printr-o pasarelă, blocuri, mall, oceanariu… Ceva ce n-a văzut nici New-York-ul

Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat”, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț. În continuare, spre bulevardul Poligrafiei, se mai propune construirea a 3 blocuri, unul de 26 de etaje, unul de șapte și unul de 28, toate cu patru niveluri de parcare în subsol. În spatele Crown Plaza, spre o arteră nou propusă, se propune construirea a două turnuri de 27 de etaje, legate între ele de o bară, un bloc de 8 etaje, iar alături, practic în spatele Romexpo, încă două turnuri de 26 de etaje. Spre bulevardul Expoziției, lângă Niro Tower, se propune construirea a încă 3 turnuri, unul de 25 etaje și două de 28 de etaje.

„Proiectul a fost făcut în avantajul exclusiv al CCIR, o asociație privată”

Mediul de afaceri a reacționat față de proiectul de lege. Reprezentanții asociațiilor patronale au votat pentru avizarea nefavorabilă a proiectul în cadrul Consiliului Economic și Social, iar Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) a solicitat public respingerea propunerii legislative , arătând că proiectul ”a fost făcut în avantajul exclusiv al CCIR, o asociaţie privată, care practic ar fi împroprietărită cu un teren într-o zonă centrală a Bucureştiului şi ar dobândi dreptul de a încasa taxe de la întreprinzători”.

romexpo
De pe vremea in care Vanghelie penalul dădea Revelioane superbe, multe mese intinse.

Încă o za în lanțul nemulțumirilor: NEPI

În calitate de investitor care dezvoltă de 14 ani proiecte pentru România, în valoare de peste 2 miliarde de euro, care au generat zeci de mii de locuri de muncă și sute de milioane de euro că beneficii concrete pentru bugetele publice, fondul de investițîi NEPI Rockcastle face apel la autoritățile române competențe să reconsidere legea pentru modificarea și completarea legii Camerelor de comerț din România nr. 335/2007, care ar deposeda românii de un bun extrem de valoros: prin această lege, un teren proprietate a statului, cu valoare de piață de sute de milioane de euro, ar fi oferit gratuit unei entități private, doar pe baza unor promisiuni, fără beneficii certe și fără vreo garanție pentru statul român privind obținerea acestora.

,,În primul rând, îmi pasă așa cum cred că îi pasă oricărui român, pentru că terenul este un bun al tuturor românilor. Este ca și cum fiecare cetățean român ar oferi cadou câteva zeci de euro unei grupări de dezvoltatori imobiliari, fără niciun fel de garanții, doar pentru un vis frumos desenat.

În al doilea rând, îmi pasă în calitate de reprezentant al unui investitor privat, interesat că România să rămână o țară în care se poate construi corect, fără ca unii să primească gratuit de la stat un teren uriaș în una din cele mai bune zone din București.” – Alex Morar, CEO al NEPI Rockcastle.

romexpo
Superbă prajitură. In Bucuresti.
La ce era bun Romexpo? În primul rând știm ce cusur major avea: n-avea Oceanariu. Avea doar târg de carte

Romexpo este cel mai mare Centru Expozițional din București și din România, spațiile sale uriașe fiind potrivite pentru orice eveniment: târguri de carte, expoziții, concerte, spectacole, congrese, evenimente, cursuri, revelioanele lui Vanghelie, întâlniri de afaceri, competiții sportive, întâlniri de afaceri sau petreceri private. Suprafața totală este de 300.000 de mp dintre care 57.000 de mp reprezintă spațiul efectiv de expunere. Are 10 pavilioane, cinci săli de conferință, un spațiu de lucru-City Hub-și o parcare de peste 2000 de locuri. Fiind liderul industriei românești de târguri și expoziții, ROMEXPO este recunoscut și pe plan internațional ca membru al Asociației Globale a Industriei de Expoziții și al Alianței Târgurilor din Europa Centrală.

Cine știe câte alte tunuri n-or mai fi dat legiuitorii în timp ce noi dormeam de nervi și de Covid, ăsta e momentul. Când e război, ciumă, cutremur sau pandemie, atunci duduie afacerile. Totusi, eu nu voi uita niciodată că la Romexpo m-au ințepat cu Phizer. Eu, voi, noi, cu ale noastre. 

Nota B365.ro: Nu trebuie să fii cine știe ce specialist ca să fii de acord cu un enunț simplu: miiza imobiliară din București e uriașă și destul de complexă. Se manifestă depotrivă în mare și în mic, de la cârpeli pe miliarde de lei cu pretenții de restaurări și până la clasicele tunuri. 

Cookies