Bătălia de la Park Lake, nebunia din Mall Vitan și de ce sărbatorile de iarnă aduc în București un fel de sfârșitul lumii

23 dec. 2024
47778 afișări
Bătălia de la Park Lake, nebunia din Mall Vitan și de ce sărbatorile de iarnă aduc în București un fel de sfârșitul lumii
Bătălia de la Park Lake, nebunia din Mall Vitan și de ce sărbatorile de iarnă aduc în București un fel de sfârșitul lumii

Bună dimineața, dragi cititori bucureșteni, doar câteva zile ne despart de haosul precrăciunistic și lenea totală care ne va acapara de miercuri încolo. Vom învinge, cu răbdare!

Cu toate acestea, dacă sunt printre dumneavoastră și câțiva care, precum autoarea acestui articol, încă nu au achiziționat cadourile de Crăciun, știu că vă gândiți cu groază AZI la plecatul de acasă, cu mașina, în trafic, spre mall-urile din toate cele patru zări ale Bucureștiului.

Cum arată situația în oraș?

Pe bună dreptate. Acum două zile, în AFI, intrarea în parcare a fost blocată complet o bună bucată de vreme. Ieri, în Park Lake, Poliția dirija intrarea în parcarea subterană (știți voi, cea care și în restul anului  e dificilă, fiindcă se intersectează cu un trotuar circulat) – deci nici măcar de un angajat de la securitatea mall-ului, ci de un POLIȚIST adevărat, în carne și oase. Bonus, coada la semaforul care semnalizează stânga din bulevardul Camil Ressu spre Liviu Rebreanu se întindea până la – atenție! – Dristor.

În București Mall Vitan, toată săptămâna trecută parcarea părea un tetrist închis de autoturisme, în care nu știai de unde ai putea să scoți măcar una ca să poți să deblochezi dopul de circulație format. Am văzut oameni plângând într-o mașină, și nu erau copii mici.

De ce ne supunem anual acestei drame?

În acest peisaj, aceia dintre dumneavoastră care sunt cu cadourile rezolvate și împachetate de hăt câteva zile se pot întreba DAR OANA?!, DE CE tu și alți masochiști lăsați pe ultima sută de metri, de ce nu cumpărați online, de ce repetați aceeași greșeală în fiecare an?!

Răspunsul e: uneori uităm, uneori nu avem încotro. De aceea, în fiecare an cu 1-2 zile în Crăciun, ne regăsim noi între noi, aceiași oameni în magazine. Dar avem mereu motivele noastre.

1. Unii au muncit frenetic până pe 23/24 decembrie

Pentru majoritatea populației bucureștene, munca propriu-zisă se termină o dată cu paranghelia firmei sau cu Secret Santa, poate pe 16-17 decembrie, apoi mai dai 2-3 mailuri de-a lungul a patru zile, de care chiar n-ai cum să scapi, mailuri care necesită un efort intelectual de care nu te mai credeai capabil în 2024, apoi adio birou!

Însă pentru o parte din noi, mai mică, în luna decembrie se întâmplă apogeul muncii din an. Mici business-uri locale, oameni care frământă cozonaci încontinuu de o săptămână și nu și-au mai văzut copiii la față de tot atâta timp, personalul din saloanele de înfrumusețare, hair stylists și nail artists care au înghițit sclipici de unghii pe care organismul lor îl va mai elimina abia în ianuarie, veterinari din clinici de urgență, cei care lucrează în retail, curierii și mulți alții. Noi (căci din această categorie fac parte și eu) nu avem fizic CÂND să mergem altă dată, nu am mai avut weekenduri dinainte de Black Friday și, de oboseală, am și uitat să comandăm online orice. Așa că ne târâm sufletele extenuate pe holurile circulare ale unui mall, oricare era mai aproape de casă, pentru a pune și noi ceva sub brad.

2. Unii nu vor să fie acolo, dar nu au avut încotro

Dacă vedeți pe holurile din malluri, cam din 20 în 20 de metri, bărbați cu ochi împăienjeniți, privirea goală, care stau ca niște cuiere pline de gecile celorlalte rude care s-au aruncat pe ei, să știți că ei n-ar fi vrut să plece în ziua aia de pe canapea, dar nu au avut încotro. Știau că ce li s-ar întâmpla ulterior ca pedeapsă morală pentru neparticipare ar fi infinit mai rău decât să îndeplinească funcția de cuier de haine/șofer/hamal, la care să se și țipe din când în când, ȚI-AM ZIS SĂ ȚII MAI BINE DE PUNGA AIA, SUNT PAHARELE DE LA ENGHISH HOME’.

3. Unii încă nu se încumetă să facă shopping online

O parte din nostalgie, o parte din dorința de a vedea cadoul în fața ochilor sau, în unele cazuri, trauma unui eșec în care a încercat să comande online în anii trecuți, care ba nu i-a ajuns, ba i-a ajuns deteriorat, ba i-a ajuns altceva. Iar inițiativa de a suna la firmele de curierat să verifici pe unde îți e coletul în perioada asta e o glumă la care râde și un copil.

Așa că, haideți, în mașini cu noi, ne vedem în intersecție la Dristor!

Cookies