Oferte de joburi la supermarket, vânate de tinerii bucureşteni VEZI FOTOGALERIE

de:
23 sept. 2011
1 Afișari
Oferte de joburi la supermarket, vânate de tinerii bucureşteni VEZI FOTOGALERIE

Chiar dacă târgul de locuri de muncă a fost programat să înceapă la 9 dimineaţa, cu o oră mai devreme, tinerii bucureşteni începuseră deja să se grupeze la rând.

Oferta de circa 5.000 de noi job-uri, pe care a anunţat-o Agenţia Municipală de Ocupare a Forţei de Muncă, a stârnit curiozitatea multora. Înarmaţi cu zeci de CV-uri în braţe, tinerii şi nu numai au luat cu asalt Palatul Naţional al Copiilor.

Cele mai aglomerate standuri de prezentare au fost, de departe, cele ale supermarket-urilor. În parte, şi pentru că aveau cea mai generoasă ofertă. De exemplu, Carrefour anunţa că are disponibile 74 de posturi de casieri în Bucureşti şi încă 103 locuri de muncă pentru manipulanţi mărfuri. La doi paşi distanţă, Kaufland menţiona că ar avea nevoie de 10 lucrători comerciali, câte un referent de marketing şi achiziţii şi un inspector de concurenţă.

Standul Mic.ro, cu o ofertă de 25 de directori de magazin, 50 de lucrători comerciali, un manager de produs, un specialist resurse umane şi un consilier de orientare şi îndrumare profesională atrăgea, de asemenea, ca un magnet. Ochii bucureştenilor erau luaţi şi de un banner de mari dimensiuni pe care scria „De îţi merge mintea brici şi la muncă te dedici, lasă un CV aici”. Și nu a durat mult ca cele două reprezentante ale companiei să adune un teanc cu zeci de CV-uri, multe dintre persoanele interesate fiind fără experienţă în domeniul comerţului, după cum susţineau. „Nu am experienţă în comerţ, dar sunt dispusă să fac orice. Am terminat Facultatea de Geografie, după cum se poate vedea în CV, dar nu mi-am găsit loc de muncă la o agenţie de turism”, s-a prezentat Carmen în faţa ofertantului de job. Turuind, una dintre reprezentantele firmei i-au adus repede fetei la cunoştinţă faptul că meseria în domeniul comerţului implică multe responsabilităţi, nu doar vânzarea la casă sau aşezarea mărfii pe raft. O parte din foştii angajaţi ai lui Patriciu, chiar au ridicat mai multe probleme în privinţa lucrului în magazin, printre care orarul prea încărcat şi multitudinea de sarcini de serviciu, despre care B365.ro scria aici.

Mulţi dintre cei care şi-au încercat norocul la târgul de locuri de muncă, proaspăt absolvenţi de liceu şi fără Bacalaureat, au însă slabe şi mici să se angajeze, în condiţiile în care primele cuvinte rostite de angajatori sunt „Aveţi experienţă?”. Este şi cazul lui Denis, un tânăr de 19 ani, adus la târg mai mult împins de mama sa decât de propria voinţă. „Am picat BAC-ul la mate. Dar nu e sfârşitul lumii. Vreau să mă angajez şi eu undeva că şomajul nu-mi ajunge nici pentru ţigări”, a declarat Denis.

B365.ro atrăgea, recent, atenţia asupra faptului că unii absolvenţi sunt în pericol să nu primească nici şomaj dacă nu se înscriu în evidenţele Agenţiei de Șomaj în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor.

O parte din tinerii prezenţi la târgul de locuri de muncă au făcut din eveniment un bun prilej de a-şi etala accesoriile de firmă, fustele scurte ori decolteurile proeminente. Mădălina, o domnişoară de 19 ani de la Facultatea de Litere, care a atras atenţia unuia dintre angajatori prin bustul voluminos, se lăuda că ştie bine limbile engleză şi spaniolă, însă ar fi încântat-o mai mult  meseria de stewardesă. Râzând, angajatorul a întrebat-o însă dacă ştie să facă şi „altceva”, motiv din care fata a părăsit standul în căutarea unei alte oferte.

La fel de încântată a venit la târg şi Georgiana, studentă în anul al II-lea la ASE. Fusta scurtă, de două degete sub fund, nu i-a impresionat însă pe reprezentanţii firmelor. „Mi-au acceptat două CV-uri şi au zis că o să mă sune. Mie mi-ar plăcea mai mult să am propriul salon de manichiură şi pedichiură pentru că mă pricep la modeling”, a explicat tânăra.

La târgul de locuri de muncă au intrat circa 500 de persoane, în fiecare oră, după cum susţin oficialii Agenţiei Municipale de Ocupare a Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, organizatorii evenimentului. „Vom fi prezenţi aici până la ultima persoană fizică care vrea să intre, respectiv până la ultimul angajator”, a precizat Nicoleta Bortea, purtătorul de cuvânt al instituţiei care a adăugat că, în baza parteneriatului încheiat între Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, elevii de liceu vor fi învăţaţi cum să întocmească un CV, cum să se prezinte la un interviu, respectiv care este ţinuta adecvată pentru un astfel de eveniment.

La finalul târgului, bucureştenii au completat un chestionar referitor la rezultatele obţinute în urma acestui eveniment.

Cookies