Băsescu: „Vom fi solidari cu aliaţii noştri în Siria”

de:
28 aug. 2013
0 Afișari
Băsescu:

Seful statului a completat că România are propriile ei analize cu privire la utilizarea gazelor toxice în Siria, dar nu se va poziţiona până când nu se vor pronunţa experţii ONU, informeaza Rtv.net.

„Speranţa noastră este că în Siria nu s-a produs un atac chimic ordonat de partea guvernamentală. Am convingerea că un rezultat negativ pentru statul sirian în raportul experţilor ONU va genera intervenţie militară de dimensiuni suficiente pentru îndepărtarea regimului. De aceea, vreau să fim extrem de precauţi ca în momentul în care se va impune decizia, cu certitudine o vom comunica şi o vom lua, dar până atunci recomand prudenţă”, a afirmat Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii români de la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a subliniat că prudenţa adoptată de România are o limită şi nu va avea rezerve dacă i se va cere o solidarizare cu aliaţii săi indiferent că vine în urma unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU, a NATO sau „la nivelul statelor occidentale”.

Totodată, el a arătat că ţara noastră exclude orice fel de relaţii cu un stat care a utilizat gaze toxice de luptă, însă prudenţa în cazul Siriei este legată de faptul că încă sunt aproximativ 10.000 de cetăţeni români aflaţi pe teritoriul acestui stat, iar până în prezent nu s-au înregistrat victime în rândul acestora.

Săptămâna trecută, mai multe mijloace de informare au relatat că forţele guvernamentale siriene au lansat un vast atac chimic într-o suburbie a Damascului, provocând, potrivit unor surse diferite, între 350 şi 1.300 de morţi. Ministrul sirian al informaţiilor, Omran Al-Zoubi, a declarat că armata siriană nu a recurs niciodată la arma chimică. Marţi, experţii ONU care anchetează în Siria eventuala folosire a armelor chimice au decis să-şi amâne pentru miercuri misiunea în zonă, din lipsă de garanţii de securitate din partea rebelilor, după cum a anunţat ministrul sirian al afacerilor externe, Walid Muallem.

Cookies