Băsescu anulează referendumul pe Legea Capitalei

de:
10 iun. 2011
0 Afișari
Băsescu anulează referendumul pe Legea Capitalei

Proiectul privind abrogarea Hotărârii CGMB nr. 63/2011 referitoare la aprobarea organizării referendumului local cu privire la modificarea organizării administrativ-teritoriale şi a funcţionării autorităţilor administraţiei publice locale din municipiul Bucureşti, modificată prin Hotărârea CGMB nr. 95/2011 a fost aprobat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti convocată vineri, după discuţiile preşedintelui cu primarii din Capitală, care a avut loc la Primăria Capitalei, scrie Mediafax.

În favoarea abrogării hotărârii privind organizarea referendumului au votat 34 de consilieri municipali, fiind înregistrate şi un vot împotrivă şi o abţinere.

Propunerea de anulare a referendumului ce trebuia să aibă loc în 26 iunie a fost formulată în întâlnirea şefului statului cu primarul general şi cu edilii de sectoare. În urma acestei întâlniri a fost convocată şedinţa CGMB pentru aprobarea anulării referendumului.

Potrivit memorandumului de înţelegere semnat de consilieri şi de primarii de sector, „proiectul de lege a Capitalei care a determinat iniţierea referendumului nu corespunde cerinţelor actuale de dezvoltare a Bucureştiului, în consecinţă nu mai este de actualitate”.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat în cadrul întâlnirii cu primarii de sector prezenţi lipsa de finalitate juridica a referendumului local ce urma sa aiba loc în data de 26 iunie, precum şi riscul că prin organizarea unor astfel de consultari publice fara consecinte juridice, institutia referendumului sa se decredibilizeze în faţa populaţiei.

Domnul preşedinte Băsescu ne-a spus că în condiţiile în care am fi organizat acum acest referendum fără nicio finalitate juridică pentru bucureşteni, acest tip de consultare a cetăţenilor ar fi fost decredibilizat, iar atunci când am fi avut nevoie de un referendum pe zona metropolitană Bucureşti-Ilfov, cu efecte juridice, nu ar mai fi venit bucureştenii„, a precizat pentru B365.ro, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei. În urma opiniilor exprimate de Presedintele Romaniei, factorii politici decidenti de la nivelul Capitalei au hotarat, in unanimitate, abrogarea Hotararii Consiliuliu  General prin care s-au stabilit data si temele referendumului de la sfarsitul lunii iunie. Acesta va fi organizat la o data ulterioara si va avea ca subiecte dezvoltarea zonei metropolitane Bucuresti – Ilfov, iar opinia exprimata de bucuresteni in acest sens va fi obligatorie pentru legislativ.

Ce spun primarii?

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu a declarat după întâlnirea pe care a avut-o cu şeful statului, cu primarul Capitalei şi cu ceilalţi primari de sector din Bucureşti că „oamenii nu mai ştiu ce anume să răspundă la referendum şi, din acest motiv, s-a apreciat că este bine să se renunţe la el, mai ales pentru că în Parlamentul României se va discuta în perioada următoare despre reorganizarea administrativă a ţării şi atunci inclusiv Bucureştiul va intra în această dezbatere„. Mai mult s-a hotărât chiar ca astăzi, la ora 18, să fie convocată o şedinţă de îndată a CGMB prin care referendumul pentru Legea Capitalei să fie anulat. „Liderii grupurilor politice din Consiliul General au fost de acord ca în şedinţa din această seară să se ia o hotărâre pentru anularea referendumului„, a mai spus Onţanu.

La rândul său, primarul Secoturul 5 Marian Vanghelie a declarat că preşedintele ar fi înţeles „tot ce au greşit colegii săi din PDL”. „De la început, întrebările nu aveau legătură cu realitatea. Iar în al doilea rând, nu mai avea sens. Preşedintele a înţeles că oamenii vor să voteze primarii, nu să fie numiţi„, a explicat primarul sectorului 5, Marian Vanghelie.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat la rândul său ca oricum „ajunsese acest referendum în derizoriu”. „Mă bucur că acest referendum nu se mai ţine, pentru că cetăţenii nu ştiau ce să voteze, erau duşi în necunoştinţă de cauză, şi, în al doilea rând, cetăţenii sectorului 4 se vor alege cu copăcei în valoare de trei miliarde de lei vechi„, a mai spus Piedone.

Primarul Sectorului 1, unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai Legii Capitalei a salutat această decizie: „Mă bucur că s-a găsit o soluţie corectă pentru bucureşteni. Prin modul în care s-ar fi pus întrebările ei ar fi fost batjocoriţi. Legea care a declanşat referendumul este o lege care nu mai este de actualiate, ea necorespunzând condiţiilor necesare unei dezvoltări normale a Bucureştiului, în cazul formării unei zone metropolitane Bucureşti – Ilfov. În cursul verii, fie în iulie, fie în august, încep discuţiile pe marginea formei viitoare de organizare a acestei zone Bucureşti – Ilfov„, a adaugat Andrei Chiliman

Potrivit biroului de presă al Primăriei Capitalei, preşedintele Traian Băsescu a solicitat pentru astăzi o întâlnire informală cu primarul general Sorin Oprescu, primarii din cele şase sectoare al Bucureştiului şi liderii de grup ai partidelor politice reprezentate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Referendumul ar fi urmat să fie organizat in 26 iunie

Consilierii generali au votat, în 23 mai, proiectele de hotărâre privind organizarea referendumului pentru Legea Capitalei în 26 iunie, cu cele două întrebari propuse de PDL, bugetul alocat fiind de zece milioane de lei. Întrebările la care urmau să raspundă bucureştenii sunt:

“Vă doriţi o Capitală cu şapte administraţii controlată de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?”

“Vă doriţi că şi consilierii generali să fie aleşi uninominal asemenea primarilor de sector?”

În 19 mai, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la o conferinţă organizată de “Ziarul Financiar”, că nu este nevoie de realizarea unui referendum în Bucureşti, precizând că s-a exagerat şi că Parlamentul este cel care decide daca se desfiinteaza sectoarele Capitalei.

Cookies