ARHIVA B365

Băsescu respinge superimunitatea parlamentarilor şi cere reexaminarea legii

Băsescu solicită Legislativului clarificarea prevederilor privind incompatibilităţile şi evitarea paralelismelor legislative, articolelor referitoare la încetarea mandatului în cazul unor constatări făcute de ANI, dar şi clarificarea prevederii echivoce referitoare la conflictele de interese, scrie Realitatea.net.

Potrivit preşedintelui, legea trimisă spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea şi modificarea statutului deputaţilor şi al senatorilor, în special în ceea ce priveşte incompatibilităţile, conflictele de interese şi imunitatea parlamentarilor.

Preşedintele susţine că proiectul trimis pentru promulgare intră în contradicţie cu recomandările Comisiei Europene. Băsescu propune o dezbatere publică a proiectului şi cere reexaminarea legii care modifică statutul parlamentarilor. Un punct criticat al noului statut este cel referitor la imunitatea parlamentarilor.

Şeful statului a subliniat recent că, dacă va decide să retrimită legea la Parlament pentru clarificări, nu va face acest lucru pentru „a şicana pe cineva”, ci datorită experienţei de lucru pe care o are cu Uniunea Europeană.

În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că reîntoarcerea legii reprezintă un pas greşit.

Statutul parlamentarilor, şi în vizorul Comisiei Europene

Raportul MCV de săptămâna trecută stipulează că Parlamentul trebuie să includă, pe lângă amendamentele la statutul membrilor săi privind ridicarea imunităţii la percheziţie, arestare, reţinere şi urmărire penală a foştilor miniştri, termene şi furnizarea unei justificări complete când Parlamentul refuză să ridice imunitatea.

„Credibilitatea Parlamentului ar avea de câştigat de pe urma unor proceduri mai clare de gestionare a dosarelor în care parlamentarii fac obiectul unor hotărâri în materie de integritate sau al unor acuzaţii de corupţie. Prezumţia ar trebui să fie aceea că, în cadrul normelor constituţionale instituite, organele de urmărire penală să îşi poată desfăşura activitatea în acelaşi mod ca în cazul celorlalţi cetăţeni. Claritatea şi caracterul automat al procedurilor sunt cele mai bune modalităţi de a îndepărta îndoielile anterioare conform cărora a existat un grad de subiectivitate în cadrul procedurilor parlamentare în acest domeniu”, se precizează în raportul MCV dat publicităţii, miercuri, de Comisia Europeană.

Acesta menţionează că Parlamentul a adoptat amendamente la statutul membrilor săi, modificând procedura de ridicare a imunităţii în cazurile de percheziţie, arestare sau reţinere a acestora şi de urmărire penală a foştilor miniştri.

„În ianuarie 2013, Parlamentul a adoptat amendamente la statutul membrilor săi, modificând procedura de ridicare a imunităţii în cazurile de percheziţie, arestare sau reţinere a acestora şi de urmărire penală a fşştilor miniştri. Sunt prevăzute măsuri suplimentare, inclusiv adoptarea unui cod de conduită. Printre aceste măsuri vor trebui să se numere includerea unui termen pentru fiecare etapă a procedurii în Parlament şi furnizarea unei justificări complete atunci când Parlamentul refuză să ridice imunitatea”, se arată în raport.

Comisia Europeană consideră important să se clarifice faptul că ANI rămâne singura autoritate însărcinată cu verificarea potenţialelor incompatibilităţi ale funcţionarilor aleşi şi numiţi.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button