ARHIVA B365

Băsescu pune în discuţie dizolvarea Parlamentului

Prezent la Adevărul Live, preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că evenimentele politice din „marţea neagră” ar fi reprezentat un motiv pentru dizolvarea Parlamentului, in cazul in care se mentin modificarile aduse Codului penal.

Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

„Am vazut reactia CE si a aliatilor nostri, cu aceste modificari am iesi din criteriile de la Copenhaga, ceea ce ar fi foarte grav si ar impune dizolvarea Parlamentului. Sanctiunile ar porni imediat, ar fi o situatie dramatica, am fi in afara Uniunii Europene”

„Este exclus ca atunci cand vorbesti de modificarea Codului penal si cand vorbesti de o lege a amnistiei si gratierii, este exclus ca liderii celor doua partide de la putere sa nu stie. De altfel Antonescu a anuntat public ca sustine modificarile la Codul penal. E o invitatie la furt fara sa ai teama de consecintele legii”, a declarat joi dimineata presedintele Traian Basescu, invitat la emisiunea Adevarul Live, notează HotNews.ro.

Traian Basescu a mai spus ca „Acciza pe combustibil si ceea ce eu am sesizat ca nu era necesar si concentrarea banilor la ministerul lui Dragnea e insotita de aceasta modificare care ii scoate pe alesii locali, ei nu mai pot fi acuzati de conflict de interese. Acum primarul poate da contractul de milioane firmei sotiei, firmei copilului”.

„Astia sunt ca hotul pe care l-ai prins la furat. Ce sa faca hotul? Lasa ceasurile la iesire si fuge”, a mai comentat Traian Basescu.

„Daca au ceva de discutat este sa introduca in Codul Penal o situatie tranzitorie ca sa nu scoata din inchisoare o multime, pentru ca se reduc pedepsele. Poate cu aceasta ocazie, a propunerii facuta de domnul Antonescu, sa ia in discutie si propunerile pe care le-au facut Parchetele. Eu cred ca daca repun in discutie modificarile la Codul Penal, pot sa repuna in discutie si modificarile cerute de Parchete, sa se faca o tranzitie corecta”, afirma Traian Basescu. (Crin Antonescu i-a cerut, joi, presedintelui Camerei Deputatilor rediscutarea legii privind super-imunitatea demnitarilor si primarilor)

„Suntem in fata unor lideri slabi, mult prea dependenti de baronimea locala. Au sacrificat Romania. Acest tip de presiuni sunt peste tot. Inclusiv in PDL asa s-a castigat campania interna pentru sefia partidului. Au spus. Ai vrut lideri care sa ii apere, cum au cei din PSD”.

„Daca legea amnistiei si gratierii ar intra in vigoare, ar fi eliberati din inchisoare circa 10-12 mii de detinuti.”

Şeful statului a mai spus ca, in cazul in care nu mai sunt locuri in inchisori, solutia este cea a inchisorilor private. „Austria a vrut sa contruiasca un penitenciar in Romania sa isi trimita aici condamnatii, insa am refuzat.”

„Am gratiat foarte putin in acesti ani de cand sunt presedinte. Cred ca am gratiat doar vreo 15 oameni, cu vreo doua exceptii toti foarte batrani. Mai erau si doi studenti prinsi cu cate o doza de droguri, m-am gandit ca le distrug…”

„Nu suntem la stadiul in care in Romania sa faci asa ceva. Stiti care e marea problema? Daca a doua zi dupa ce il gratiezi il prinzi furand? Daca avem aglomeratie in penitenciare, sa mai construim inca doua penitenciare. Nu suntem la stadiul sa gratiem in masa.”

„A fost o presiune consistenta a lui Voiculescu asupra celor doi lideri PSD si PNL, probabil si Adrian Nastase a avut contributia lui, pentru ca mai are in fata dosarul Zambaccian. Ponta nu are cum sa nu asculte de Nastase”, a adaugat Traian Basescu.

„La PDL maraieli au mai fost, dar nu au fost un fenomen generalizat. Nu a indraznit nimeni sa spuna: domnule presedinte, scapati-ne de conflictul de interese.”

Traian Basescu a mai spus, in deschiderea emisiunii, ca „Nu suntem chiar ultimii din Europa. Daca priviti diverse paliere o sa va vedeti ca la unele chiar ne apropiem de mijloc. In Romania nu s-a ajuns la tunurile care s-au dat in Occident, in banci. Am vrut sa dau un semnal, ca poate ne uitam mai bine la noi.”

„Daca promulg modificarile la Codul Penal, as avea o pace extraordinara, si eu si dumneavoastra. Dar e foarte grea pacea cand punctele de vedere sunt atat de diferite in ceea ce priveste cum trebuie sa arate institutiile statului. Nu spun ca eu sunt un sfant. Este legal, dar controversat felul in care am primit apartamentul din Mihaileanu. Acum e controversa cu terenul fiicei mele. Ce puteam sa fac acum? Sa spun: mai baieti, trec codul asta, dar lasati si voi cu comisia. Nu am nicio emotie cu comisia asta. Se va arata cum sa cumperi teren legal. E o copilarie.”

„Chiar cred in agricultura, unde nu se castiga usor banii. Dar este o solutie pentru multi, mai ales cu banii europeni care vin. Cu o conditie, sistemul bancar sa ii ajute pe tineri sa cumpere terenuri.”

„Eu cred ca socul si dezbaterea publica vor face ca Parlamentul sa reanalizeze aceste legi.”

„Am vazut reactia Comisiei Europene si a aliatilor nostri. Romania daca ar ramane modificarile la Codul Penal ar iesi din criteriile de la Copenhaga si ar fi foarte grav, ceea ce ar impune dizolvarea Parlamentului.”

„Eu sper ca Parlamentul realizeaza ceea ce a facut si va renunta la aceste modificari. Daca ar fi mentinute, sanctiunile pornesc imediat, de la suspendarea dreptului nostru de vot in Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene si probabil in Parlamentul European. Probabil ca s-ar merge si pana la suspendarea fondurilor europene, ar fi o situatie dramatica. Am fi in afara Uniunii Europene.”

Băsescu despre protestele de la Pungesti: „Acolo e o lipsa totala de comunicare. E un sat amarat, la frontiera dintre Iasi si Vaslui. Dar e zona de razesi a lui Stefan cel Mare, nu te joci. Trebuie discutat cu acei oameni. Guvernul trebuie sa isi asume responsabilitatea acestor explicatii. Panza freatica e la 100 de metri, fracturarea e la 4.000 de metri. Cred ca aici trebuie facut un efort de explicare, iar Guvernul trebuie sa isi asume minciunile care li s-au spus oamenilor. Statul ar trebuie sa se implice, creand o solutie de relaxare. Problema acolo e spaima acestor oameni care au fost pacaliti si intoxicati cu filme propagandiste pentru casa lor, pentru sanatatea lor, pentru sanatatea pamantului lor. O garantie trebuie data acestor oameni pentru a ii relaxa, pentru a avea certitudinea ca, daca prin absurd se intampla ceva, li se da ceva – casa, pamant.”


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button