Băsescu: Ponta a plecat la Consiliul European fără mandat

de:
28 iun. 2012
1 Afișari
Băsescu: Ponta a plecat la Consiliul European fără mandat

Preşedintele ţării a precizat că, în opt ani de mandat, a simţit pentru prima dată că nu îşi poate exercita atribuţiile de şef al statului. ”În cei opt ani de când reprezint statul român în Consiliul European, România a ştiut întotdeauna să îşi formeze alianţe variabile astfel încât concluziile Consiliului European să fie în favoarea ţării. Acţiunile Consiliului au fost transpuse în măsuri în favoarea României. Această reputaţie pe care ne-am construit-o ar fi fost pusă sub semnul întrebării dacă astăzi la Bruxelles ar fi fost doi delegaţi”, a declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu, în prima parte a conferinţei de presă de la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a mai arătat că dacă ar fi mers împreună cu Victor Ponta la Bruxelles ar fi ştirbit imaginea ţării. ”Am luat decizia să nu merg la Bruxelles pentru că ar fi fost o situaţie stânjenitoare, care nu ar fi făcut doar înconjurul UE, ci şi al lumii. Nu am vrut să particip chiar dacă am abdicat de la o obligaţie constituţională. Am decis să nu merg la Bruxelles pentru a proteja ceea ce am construit în opt ani: o reputaţie bună a României”, a motivat Băsescu.

Băsescu a mai precizat că Ponta a plecat la Bruxelles fără mandat. ”Premierul reprezintă nelegitim statul român la Bruxelles. Este pentru prima dată în 22 de ani când un prim-ministru îşi asumă prerogativele preşedintelui fără să aibă un mandat de la acesta. Ponta m-a sunat azi la 12.00, ora României, să îi dau un mandat”, a mai spus şeful statului.

”Suntem într-o situaţie în care statul de drept este pus sub semnul întrebării prin atitudinea anunţată ieri de premierul Victor Ponta. Decizia de ieri a CC nu necesita publicarea în Monitorul Oficial pentru că precizările Curţii Constituţionale sunt şi în Constituţie. Prin decizia premierului şi a ministrului Afacerilor Externe, preşedintele a fost împiedicat să-şi exercite mandatul”, a arătat Traian Băsescu.

Șeful statului a mai menţionat, în cadrul conferinţei de presă, că la Consiliul European se va vorbi despre control bugetar, unificarea fiscalităţii, prioritizarea la nivel european a investiţiilor, creşterea autorităţii Băncii Centrale Europene, obiective din sfera articolului 80, care atribuie discuţiile de acest gen preşedintelui.

”USL generează un derapaj democratic grav de când a venit la guvernare. Nu avem numai atacul înspre Curtea Constiţutională: presiunile pe justiţie, atitudinea multor miniştri, inclusiv a ministrului Justitiei după ce a preluat puterea”, a avertizat Băsescu.

În ciuda neînţelegerilor dintre premier şi preşedinte, Băsescu a precizat că nu va depune o plângere penală împotriva lui Ponta.

Cookies