Băsescu nu îl lasă pe Ponta la Consiliul European, în ciuda declaraţiei Parlamentului

de:
12 iun. 2012
1 Afișari
Băsescu nu îl lasă pe Ponta la Consiliul European, în ciuda declaraţiei Parlamentului

Preşedintele a venit cu Constituţia, Tratatul European şi Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene pentru a demonstra că doar preşedintele are dreptul de a reprezenta România la Consiliul European. Discursul de marţi seară al preşedintelui a fost plin de ironii la adresa premierului Victor Ponta, „făcut doctor în drept de Adrian Năstase, cătuia nu i se poate reproşa că nu cunoaşte legislaţie internaţională” – conform preşedintelui.

Iată discursul, conform realitatea.net:

„Astăzi o parte din clasa politică a dat cel mai penibil spectacol în ceea ce priveşte cunoaşterea UE, din păcate în frunte cu domnul premier dr. în drept Victor Ponta. Nu doresc o confruntare cu nimeni, dar doresc soluţii corecte, constituţionale. România trebuie să aibe ceea ce au toate statele pe diverse paliere ale Uniunii Europene. Legitimitate. Înţeleg că astăzi s-a adoptat o declaraţie pe baza căreia să se modifice Constituţia. Eu am aici o Constituţie pe care nu am încălcat-o niciodată. Vă citez din art. 67.

„Camera Deputatilor si Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, in prezenta majoritatii membrilor.”

Partea pe care nu o găsesc în lista din art. 67. Nu există în Constituţie declaraţia ca fiind act juridic. În mod cert, măcar domnul Şova de la PSD a citit Constituţia, un bun „cunoscător” al Constituţiei. O declaraţie nu poate fi opozabilă nimănui. E o declaraţie şi atât. Voi respecta ORICE act juridic al Parlamentului, care se dovedeşte a fi constituţional. Dacă domnul Ponta vrea să preia reprezentarea statului român într-un organism internaţional, îi trebuie un act juridic, care poate fi hotărâre a Parlamentului, poate fi lege, moţiune nu poate fi. Declaraţia nu e opozabilă în niciun caz. Jocul politic de azi arată dorinţa USL de a modifica Constituţia, dar eu îi rog de trei ani să participe la modificarea Constituţiei. Nu putem modifica prevederi din Constituţie bazându-ne pe o declaraţie.

Nu veţi găsi nicăeri că premierul reprezintă statul român, ci cel mult o instituţie a statului român, Guvernul României. Guvernul nu are împuternicire constituţională. Domnul premier poate să facă acest lucru dacă îi deleg atribuţiunile mele de reprezentare, oriunde în organismele internaţionale. Prim-miniştrii trebuie să fie bărbaţi, să-şi asume ce-şi doresc.

Se încearcă o nerespectare a Constituţiei. Mâine voi face o conferinţă de presă tehnică în care voi explica în special pentru jurnalişti.

Sunt unul dintre politicienii români care a participat la scrierea acestui tratat. Fără să-l scriu cu mâna, dar atunci când el a fost gata la nivelul Consiliului Uniunii Europene, au urmat câteva consilii care au trebuit să ajusteze astfel încât elementele constituţionale din fiecare ţară să fie încadrate.”

Parlamentul a adoptat, marţi, cu 249 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, declaraţia propusă de USL, potrivit căreia primul-ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.

Potrivit proiectului de declaraţie propus de USL, ” Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României; Parlamentul României trebuie să fie informat, după fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate”, informează MEDIAFAX.

Preşedinţia analizează declaraţia adoptată de Parlament, pe tema reprezentării României la Consiliul European, în vederea formulării unui punct de vedere, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

Cookies