ARHIVA B365

Băsescu: Nu e nevoie să vină 200.000 de oameni în stradă pentru a rezolva subiectul Roşia Montană

„Oamenii ăia (protestatarii, n.r.) cer ceva, adică nu trebuie să dai cu bâta. Când vezi 15 mii de oameni, 20 de mii de oameni că au ieşit în stradă, îngrijoraţi de cianuri, îngrijorate de preşedinte, de prim-ministru, de Şova, de Tăriceanu, de Berceanu, cei care au moşit proiectul în trecut, sigur că trebuie să te trezeşti, că nu ne cutremurăm doar la proteste violente. Este suficient că oamenii ăia au ieşit în stradă şi că au o problemă cu acest proiect”, a afirmat şeful statului.

Băsescu a apreciat că nu trebuie lungite „lucrurile”, deoarece două luni cu proiectul în Parlament şi cu o eventuală respingere la Curtea Constituţională „ar fi o catastrofă din punct de vedere şi al tensiunilor sociale”.

„Eu estimez că vor creşte pe tema proiectului, atâta timp cât o decizie nu este luată şi ar întârzia foarte mult şi discuţiile pentru clarificarea proiectului”, a spus Băsescu.

Preşedintele a fost întrebat dacă are temeri că manifestările vor deveni violente. „Nu trebuie să fie violente, dar dacă vor fi 200 de mii de oameni la un moment dat ieşiţi într-o zi în ţară, înseamnă că s-a ajuns la un punct critic, de ce trebuie să ajungem acolo? Pentru că eu nu estimez că se va micşora presiunea socială pe acest proiect”, a mai spus Băsescu.

El a mai fost întrebat dacă are informaţii privind majorarea tensiunilor sociale. „Nu am, dar daţi-mi voie să am puţin instinct”, a mai afirmat şeful statului.

Băsescu a mai susţinut că „soluţia corectă” pentru premierul Victor Ponta ar fi să retragă „urgent” proiectul de lege privind Roşia Montană, „pentru că riscul este tensionarea la maxim a societăţii atâta timp cât proiectul se află în Parlament”.

„Ar fi un dezastru”, a mai precizat şeful statului referindu-se la situaţia în care Curtea Constituţională va constatat neconstituţionalitatea actului normativ.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button