ARHIVA B365

Băsescu: Guvernul a presat CSAT. Mai bine făcea presiuni să vină GFR cu banii

Principalele declaraţii ale lui Traian Băsescu:

– Vineri a avut loc o şedinţă a CSAT care s-a desfăşurat într-o atmosferă constructivă. Nu-mi place această plimbare a unui proces de privatizare între Guvern şi CSAT cu atât mai mult cu cât CSAT nu are asemenea atribuţiuni. Guvernul a presat în crearea unui precedent: implicarea CSAT în procese de privatizare. Mai bine se făceau presiuni pe câştigător să vină cu banii. Nu înţeleg de ce a fost implicată această instituţie când cel care trebuia să aibă atribuţii era cel care trebuia să aducă banii. Au declarat privatizarea un mare succes şi trebuia materializat. Constat că unii politicieni fug de succes. Nu văd de ce tocmai noi să luăm succesul lui Victor Ponta, cu atât mai mult cu cât am fost precauţi cu privire la GFR.

– CSAT a avizat strategia de privatizare, avizată strict din punctul de vedere al atribuţiilor CSAT. La primul punct, avizează strategia aşa cum a fost propusă de Guvern, la punctul 2 stabileşte că Ministerul Transporturilor şi Guvernul sunt responsabili de ducerea procesului de privatizare la finalizare, şi la punctul 3 se explicitează ce a avizat CSAT din strategia de privatizare.

– Deliberat a vrut să plece în concediu şi apoi să trimită SGG scrisoarea. În adresa de înaintare ca şi în adresa semnată de Victor Ponta şi ministrul Justiţiei, solicitarea de punere pe ordinea de zi e făcută în baza art 4, lit d din Legea 415 din 2002. La aceste atribuţiuni la care face trimitere premierul se spune că CSAT avizează actele privind securitatea naţională. Sigur să văzând adresa am crezut că e o hotărâre urgentă de vizează securitatea naţională. Din păcate ce am primit nu corespunde cu Legea 415. Eu am primit sprea a pune pe ordinea de zi HG pentru aprobarea condiţiilor principale de vânzare a acţiunilor de stat societatea comercială GFR SA în calitate de cumpărător. Nu pot găsi şi forţând interpretările vreun articol care să dea dreptul CSAT avizarae cumpărărilor de companii. Din acest punct de vedere, invocarea art4, lit, pct 2 din Legea CSAT… Mai mult, se poate emite ideea că CSAT să verifice dacă exigenţele sunt respectate în propunerea de contract dar vreau sîă fac precizarea că CSAT nu are atribuţii de control al Guvernului. Controlul asupra Guvernului îl exercită Parlament.

-E şi ridicol. CSAT să avizeze o vânzare de acţiuni şi doi se spune că mă sustitui uneori prim-ministrului pentru faptul că exprim o părere şi acum chiar îmi solicită Guvernul să o fac pe prim-ministrul. Nu pot să o fac. Trebuie să respect Constituţia. Solicitarea Guvernului ascunsă sub un articol din Legea CSAT este dincolo de ce pot accepta ca preşedinte al CSAT.

Preşedintele Traian Băsescu a participat vineri la o şedinţă a CSAT pe tema privatizării CFR Marfă, scrie rtv.net. Într-un comunicat al Preşedinţiei se arată că membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nu a adoptat vreo decizie, şedinţa de vineri reprezentând însă „o discuţie constructivă” în ceea ce priveşte procedura de privatizare a CFR Marfă.

„Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” – S.A.”, se arată în comunicat.

Se precizează că CSAT a avizat deja strategia de privatizare a companiei printr-o hotărâre adoptată în 5 februarie 2013. „Nu s-a emis o altă decizie CSAT”, se spune în comunicat.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button