ARHIVA B365

Băsescu: E poate mai bine ca Hayssam să colaboreze cu justiţia. 25 de ani sunt foarte mulţi

Principalele declaraţii ale şefului statului, cu privire la aducerea în ţară a lui Omar Hayssam sunt următoarele:

– „În spaţiul public s-au pronunţat demnitari, foşti miniştri, foşti şefi de servicii şi trebuiesc clarificate unele aspecte pentru că altfel riscăm să fim apreciaţi mult mai prost decât merităm de către partenerii noştri din UE, din NATO. Aş vrea să clarific de ce comunicatul a venit de la preşedinţie. Pentru că era vorba de readucerea în ţară a unui condmant pentru terorism, terorismul fiind un atribut primordial al CSAT, care este prezidat de către preşedintele României”.

– „Când a fost vorba de accindetul din Muntenegru a fost o problemă a Guvernului. Iar aici era vorba de un terorist, deci o responsabilitate directă a mea. Cu atât cu cât operaţiunea putea să reuşească sau nu şi atunci nu cred că ar mai fi ieşit atâţi politicieni care să spună ce au făcut ei prin ministere”.

– „Nu confim, repetm nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. Nu confirm că a fost repatriat cu un avion al armateri române, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare. (…) Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat? Nu vă pot confirma absolut nimic”, le-a replicat Băsescu jurnaliştilor, când a fost întrebat dacă Omar Hayssam a fost preluat sau nu din Siria.

– „Comunicatul începe istoria lui Hayssam din momentul în care structuri de siguranţă naţională l-au predat poliţiei azi-dimineaţă”.

– „O astfel de operaţiune nu se putea desfăşura într-o zi, o săptămână sau trei luni. A fost un efort al unui colectiv foarte mic de oameni care, de mai bine de 5 ani, se ocupă de acest proces de aducere a lui Hayssam în ţară”.

– „Când a plecat Omar Hayssam nu avea niciun mandat de a nu părărsi ţara, nu discut de ce, şi nu se ceruse vreun sistem de supraveghere al unei instituţii. În 2006 Hayssam putea fi acuzat doar pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Pentru instituţiile de forţă ale statului, Hayssam a devenit o problemă fundamentală atunci când a fost condamnat pentru terorism, condamnare ce s-a produs în 2008 şi atunci a fost obligaţia structurilor de securtiate de a-l aduce acasă pentru a se îndeplini dispoziţiile justiţiei”.

– „Vreau să felicit instituţiile implicate în efortul din aceşti 5 ani că sunt singurele care nu vorbesc şi nu fac declaraţii publice”.

– „Din acest moment, în problema Omar Hayssam s-a făcut ce a trebuit pentru ca justiţia să fie îndeplinită. Sigur, Hayssam este o problemă politică, economică şi penală, mai ales. Este acum sarcina justiţiei să afle tot ce e de aflat. Din punctul de vedere al preşediontelui, problema este încheiată”.

– „Cetăţenii au foarte multe întrebări legate de relaţiile lui politice, de cum a finanţat partide, cum a dobândit averea, cum a făcut trafic de alcool şi ţigări fără să fie depistat, dar acestea sunt problemele procurorilor şi judecătorilor. Îi dau dreptate consilierului meu Iulian Chifu că sunt destui care sunt neliniştiţi şi având în vedere vârsta lui Hayssam şi că are deja 3 condamnări, nu cred că la cumularea pedepselor va rămâne doar cu 20 de ani având în vedere ce s-a întâmplat cu Gigi Becali”.

– „E poate mai bine să coopereze cu justiţia română pentru că 25 de ani sunt mulţi, iar când ai vârsta înaintată sunt mult mai mulţi”.

– „Sunt motive de securitate pentru care nu se pot da detalii”.

– „Nu confirm numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor, vreau să discut mai întâi cu Crin Antonescu”, a mai declarat Băsescu, înb.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button