Băsescu cere reexaminarea acordului cu Rompetrol

de:
02 iul. 2013
0 Afișari
Băsescu cere reexaminarea acordului cu Rompetrol

În cererea de reexaminare trimisă de Președintele Traian Băsescu către șeful Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, se spune ca afacerea dintre statul român si grupul Rompetrol nu este decat o intelegere, care nu ar trebuia parafată printr-o solutie legislativa. 

Tot președintele spune ca renuntarea la procesele cu Rompetrol, una dintre mizele acordului, se putea realiza printr-o simpla tranzactie intre Ministerul de Finanțe și grupul kazah proprietar al grupului. Acest lucru, spune șeful statului, ar fi necesitat doar o Hotărâre de Guvern și nu o hot legislativă.

Cea de-a două miza importantă a acordului este suma de 200 milioane de dolari, bani pe care Romania care trebuia sa ii incaseze prin rascumpararea unui pachet de circa 25-30% din actiunile Rompetrol. 

Conform acordului, pentru a răscumpăra această sumă, kazahii se obliga sa rascumpere o parte din pachetul de actiuni si sa faca in tara noastra investitii de mai multe milioane de dolari în domeniul energetic. Primele dintre acestea ar putea fi facute la terminalul de la Midia Năvodari și la fabrica Rompetrol.

In momentul in care a iesit din Guvern, documentul clamat ca un succes al executivului parea sa nu aiba niciun obstacol. De altfel si Curtea Constitutionala a declarat ca constitutional acordul parafat de Guvern, după ce fusese contestat de PDL. 

Cookies