ARHIVA B365

Băsescu către Muftiul Iusuf: „Ciocul mic! Erdogan să propovăduiască islamismul în Turcia”

În mesajul său, fostul președinte îi răspunde și liderului spiritual al comunității musulmane din România, Muftiul Iusuf Murat, care spune că fosul şef al statului face afirmaţii fără a se fi documentat, notează Digi24. „I-aș sugera să se documenteze mai bine în privința proiectului nostru. Și putea să mă contacteze direct, sau prin consilierii pe care îi are, să îi explicăm, într-un mod foarte concret, care este inițiativa noastră”.

„Doi nesăbuiţi din fruntea statului român vor ca, la Bucureşti, să se construiască cea mai mare moschee din Europa, pe lîngă care să funcţioneze o universitate cu 6.000 de studenţi selectaţi de prin toată lumea arabă.
Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri romîni eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic.
Muftiule, am o sugestie si pentru tine: ciocul mic, pentru că aici nu este vorba despre minorităţi. Ştii cumva de visul teroriştilor de la Statul Islamic de a se extinde în Balcani si Europa Centrală?
Erdogan să propovăduiască islamismul în Turcia, nu într-o ţară creştin-ortodoxă.
Ponta, sigur te-ai operat la picior şi nu la cap?”, a scris Băsescu pe Facebook.

Fostul președinte a mai spus într-o intervenție telefonică la B1 TV că această moschee ar trebui să aibă aceleași dimensiuni ca biserica ortodoxă care ar trebui construită la Istanbul.

„Acesta este proiectul și nu este un proect inventat acum. De mult se discută problema unei moschei construită de statul turc la București, dar niciodată nu s-a ajuns la un echilibru. Noi am vrut o biserică ortodoxă la Istanbul și la partitate să se construiască o moeschee la București.

Acum înțeleg că domnul Ponta a negociat o moschee și o universitate, circa 6.000 de tineri să fie școlarizați. N-aș zice că sunt cel mai neinformat om din România, să contrazică Ponta.

Bucureștiul nu poate fi un astfel de centru de pregătire al tinerilor selectați din Islam. Am o informație și am pus-o în dezbatere publică: la asta se va ajunge, asta e tendința, ca pe lângă cea mai mare moschee din Uniunea Europeană să funcționze și o universitate. Am doar informația că se intenționează dezvoltarea celei mai mari moschei din Europa”, a afirmat Băsescu.

Citeşte şi: Muftiul Iusuf Muurat: Voi retrage proiectul dacă se va constata că moscheea reprezintă un risc

Jurnalistul Alexandru Căutiș, invitat în emisiune a spus că în zona Dobrogei mai ales, astfel de culte ar trebui respectate. Răspunsul fostului președinte a fost acela că are destui prieteni care aparțin minorității musulmane, dar problema este aceea că se dorește construirea acestei moschei de mari dimensiuni.

„Am o rugăminte: nu-mi dați mie lecții despre minoritatea musulmană din Dobrogea, am cununat, am creștinat, am prieteni, amici, am fini tătari, deci renunțați să îmi dati lecții mie, aici nu discutăm despre minoritatea turcă sau tătară din România.

Dacă moscheea este pentru e,i dimensiunile trebuie să fie mici, normale, pentru că moscheea construită în București are un singur rol: rolul de a da un lăcaș de cult musulmanilor din București.

Îmi sunt foarte bine cunoscute problemele minorității, dar aici discutăm despre tentația președintelul Erdogan cu care recunosc că am o relație foarte bună, dar totul până la interese, de a expanda islamisul până în Europa. Fiind un politician resposabil, spun nu, nu se poate construi o moschee mai mare decât biserica ortodoxă care se va construi la Istanbuul la paritate. Căutiș să privească realist și nu prin prisma declarațiilor antiminoritare. Pot fi acuzat de orice, numai că aș fi antimusulman, nu”, a conchis Traian Băsescu.

„Deocamdată, statul turc nu şi-a materializat promisiunea de a pune la dispoziţia statului român un petec de pământ, să construim biserica «Constantin Brâncoveanu» în Istanbul”, a mai spus fostul președinte.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button