Băsescu: Bătălia politică a adus prejudicii uriaşe ţării

de:
31 iul. 2012
0 Afișari
Băsescu: Bătălia politică a adus prejudicii uriaşe ţării

Şeful statului a declarat, marţi, că trei săptămâni de luptă politică sunt suficiente şi i-a îndemnat pe politicieni să încheie orice dispută pentru că tensiunea politică generează grave prejudicii ţării.

„Să-mi spună cineva articolul din Constituţie pe care l-am încălcat pentru a fi suspendat sau demis. Încă nu am aflat care ar fi acest articol din niciun document al Curţii Constituţionale. Trei săptămâni de luptă politică sunt de ajuns. Iar trei luni, care se vor împlini curând de la instalarea guvernului Ponta, sunt prea mult. Îi chem pe politicieni la încetarea oricărei dispute pentru că ţara se prăbuşeşte sub această dispută. Pentru că este un moment în care încep să-mi pun public întrebări. Aş pune această întrebare: Câţi bani au câştigat românii din suspendarea peşedintelui? Această întrebare o pun celor 256 de parlamentari. Câţi bani au câştigat românii din pierderea uriaşă de credibilitate ca urmare a loviturii de stat? Dacă politicienii la vârf sunt implicaţi într-o bătălie care parcă nu se mai sfârşeşte, cine se ocupă de buna guvernare pentru cele 22 de milioane de români?„, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat că, deşi nu îşi dorea ca USL-ul să formeze Guvernul, a acceptat această măsură pentru a asigura un echilibru politic. „Aş menţiona că USL-ul are o obligaţie morală faţă de mine şi faţă de români. Ei ştiu foarte bine că nu a fost o plăcere să le încredinţez formarea guvernului. Am facut-o însă dând deoparte orice altă raţiune, punând interesul naţional deasupra dorinţelor mele, considerând că USL-ul poate garanta stabilitatea politică a ţării. Cred că este timpul să demonstreze că nu m-am înşelat. De aceea le cer încetarea imediată a luptei politice.

Totodată, şeful statului a precizat că Executivul trebuie să dea prioritate problemelor economice ale ţării şi să se ocupe de o bună guvernare, nu de bătălia politică. Potrivit acestuia, redobandândirea credibilităţii României pe plan internaţional şi, în mod deosebit, în interiorul UE şi NATO, prevenirea sau diminuarea efectelor adâncirii crizei economice în zona euro trebuie să devină o prioritare pentru ţară, în acest moment. De asemenea, Băsescu a mai spus că trebuie luate măsuri pentru fermierii care au fost afectaţi de secetă, pentru crearea unor noi locuri de muncă, reluarea finanţării europene prin lansarea unor investiţii, exploatarea cuprului şi a aurului, în condiţii favorbile statului român şi a românilor. 

Băsescu a mai cerut revizuirea Constituţiei, aşa cum au cerut românii la referendumul din noiembrie 2009. „Propunerea mea cu revizuirea Constituţiei rămâne valabilă. Dacă se face revizuirea şi reducerea mandatului la 4 ani voi face ce trebuie pentru suprapunerea mandatelor, începând de la următoarea legislatură. Este esenţial să se revizuiască constituţia astfel încât rezultatele referendumului din noiembrie 2009, prin care românii au cerut ca Parlamentul să fie unicameral şi să se reducă numărul de parlamentari, să fie introduse în Constituţia revizuită”, a mai declarat Băsescu.

Cookies