Băsescu a promulgat bugetul de stat pe 2014

de:
18 dec. 2013
0 Afișari
Băsescu a promulgat bugetul de stat pe 2014

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri seară, că a promulgat bugetul de stat pe anul 2014 pentru că Guvernul a acceptat amânarea cu trei luni a taxei pe carburanţi.

B365.ro vă prezintă principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu: 

– Am promulgat bugetul de stat pentru că Guvernul a fost de acord să amâne cu 3 luni intrarea în vigoare a accizei pe carburant, motorină şi benzină. Faţă de 2,4 miliarde lei cât era prevăzut în bugetul de stat venituri de pe urma acestei taxe suplimentare pe motorină şi benzină, suspendarea aplicării pe termen de 3 luni înseamnă 600 milioane lei mai puţin în bugetul de stat. Este o sumă relativ mică în raport cu excesele din buget şi care pot fi ajustate în anumite zone ale bugetului unde sunt bani în exces, fie că vorbim de banii de la ministerul domnului Dragnea, fie că vorbim de excesul de prevedere bugetară la serviciul datorii externe, fie că vorbim la minimalizarea unor încasări cum ar fi cele din taxa pe stâlp, care în buget sunt prevăzute a fi doar circa 480 milioane, în realitate se pot încasa cel puţin 2 miliarde lei. Este suficient dacă Guvernul ia în calcul o cifră de 1 miliard lei, faţă de 480 milioane lei cât au prevăzut. De asemenea, veniturile din impozitarea suplimentară pe gaze. Sunt resurse foarte mari pentru ca această taxă barbară să nu fie introdusă.

– Obiectivul meu nu a fost legat de o confruntare, ci acela de a corecta o greşeală în negocierile cu FMI şi cu UE, care în mod egal, atât Guvernul, cât şi Fondul şi Comisia Europeană, au greşit, încărcând excesiv, cu o taxă nenecesară consumul de motorină şi benzină. În acest sens, când va veni misiunea FMI şi a UE la Bucureşti, în ianuarie, voi fi cel care îşi asumă explicarea către partenerii noştri externi a erorii introducerii acestei taxe, care avea rolul să frâneze creşterea economică, să crească preţurile şi să crească până la urmă impactul pe cei mai săraci dintre români, pentru că ei ar fi suferit cel mai mult.

– Sunt convins că taxa poate fi evitată complet şi acesta va fi obiectivul meu în discuţiile cu FMI şi UE, pentru că discuţiile vor avea loc în ianuarie, iar eu nu voi valida nicio scrisoare către board-ul Fondului în care se pune problema creşterii taxelor pe combustibil.

– În ceea ce mă priveşte mă bucură faptul că Guvernul a adoptat o soluţie înţeleaptă şi acest lucru creează premisele să colaborăm, Guvern şi Preşidinţie, pentru a obţine nişte condiţii favorabile ţării şi relansării creşterii economice în anul 2014, în discuţiile pe care le vom avea cu partenerii în luna ianuarie.

– Dacă se consolidează şi capacitatea ANAF-uli de a diminua evaziunea fiscală, pe măsurile şi veniturile pe care le are bugetul de stat în momentul de faţă, am convingerea că de la mijlocul anului, fără să introducem taxe suplimentare pe combustibil putem să începem primii paşi de reducere CAS. Sunt convins că acest lucru se poate, totul este să vrem şi să lucrăm prioritar pentru relansarea economică cu efecte pozitive inclusiv pentru populaţie, nu numai pentru economie, dar cu diminuarea dorinţei de a privi bugetul ca pe un instrument cu care să ne servim baronii locali.

– Vreau să fiu foarte clar: nu este vorba numai de interesele unui partid aflat la guvernare, ci toate partidele aflate la guvernare, ca o tradiţie îşi construiesc bugetul şi cu gândul la susţinerea electorală de care au nevoie în an electoral. N-a făcut-o numai acest guvern, au făcut-o cam toate, doar cele care n-au putut, pe timp de criză, nu au avut în vedere acest lucru, însă este clar că bugetul trebuie să reflecte interesul naţional, şi nu interese de partid.

– Nu este de conceput în ziua de astăzi că impunem o taxă nenecesară, care generează creşteri de preţuri la transport, la alimente, la agricultură, la orice, doar pentru că trebuie să creăm nişte resurse necesare baronilor locali. Baronii locali să privească, cu multă atenţie şi cu îndrăzneală, la fondurile europene, cu prioritate

– Convingerea mea este că cele trei luni vor fi prelungite pentru totdeauna. Când ar fi prima zi de introducerea taxelor? 1 Aprilie. Sigur e o păcăleală, e o poantă, a spus, Băsescu, zâmbind, la finalul discursului, precizând apoi că speră că, de această dată, premierul se va ţine de cuvânt şi nu va introduce taxa suplimentară pe carburant.

– Reintroducerea (n.r – în discuţie) acestei accize trebuie făcută în urma unei înţelegeri cu FMI şi UE. După cum vedeţi, deşi se ştia disputa internă pe această temă, cele două instituţii nu au reacţionat, şi-au menţinut neutralitatea. Reluăm discuţiile în ianuarie, când vine misiunea de evaluare a Fondului şi a UE, iar ceea ce am spus mai înainte este că niciodată nu voi aproba un mandat care prevede creşterea taxelor pe combustibil. Este dreptul meu constituţional. De ce? Nu pentru că nu vreau, ci pentru că văd bugetul, văd resursele, şi îmi dau seama că nu este necesară introducerea acestei taxe suplimentare.

– Premierul a promis că imediat după promulgarea bugetului va amâna termenul de intrare în vigoare a ordonanţei prin care se creştea taxa (acciza) la benzină şi motorină.

Întrebat dacă îşi menţine declaraţia prin care a cerut demisia preşedinţilor celor două camere, în urma scandalului din justiţie provocat de modificările aduse Codului Penal şi legea amnistiei, Băsescu a declarat: Orice acţiune în folosul României, inclusiv aplicarea de pedepse infractorilor, este necesară. Deci îmi menţin punctul de vedere că cei care ascund infractori nu au ce căuta în fruntea ţării.

Întrebat dacă va fi pus să în situaţia să îl desemneze din nou pe Victor Ponta în funcţia de prim-ministru, având în vedere tensiunile din alianţa de guvernământ, Băsescu a declarat: „Hai să vedem ce e în Alianţă. Eu nu cred în ruperea USL-ului. Sunt liniştit din punctul acesta de vedere. Ce cred este că pot fi nişte jocuri de forţă. De aceea m-am şi bucurat că am ajuns astăzi la o înţelegere cu premierul, la soluţia neaplicării accizei la benzină şi motorină de la 1 ianuarie pentru că riscam, ca în cazul televiziunii publice, să ne trezim că liberalii pleacă de data asta rămâneam fără buget de tot şi a fost un element în plus care m-a bucurat că am ajuns astăzi la o soluţie cu premierul. Nu se rup, dar, deocamdată se şicanează. Puteţi să vă faceţi Crăciunul şi Revelionul liniştiţi, nu se rupe USL-ul, a precizat şeful statului, în încheierea conferinţei de presă de la Palatul Cotroceni. 

Cookies