ARHIVA B365

Baroul Bucureşti, şedinţă în care dezbate excluderea lui Victor Ponta din rândul avocaţilor

UPDATE: Fostul premier, Victor Ponta, este așteptat miercurea viitoare, in data de 31 august 2016, în fața conducerii Baroului București.

Membrii Consiliului Baroului Bucureşti au discutat marţi cerea depusă de europarlamentarul Monica Macovei de excludere a lui Victor Ponta din avocatură, după ce acestuia i s-a retras titlul de doctor.

Analizand sesizarea, dupa ce a luat act ca avocatul a carui excludere se solicita a fost informat de cerere in vederea exercitarii dreptului la aparare, constatand ca inainte de inceperea sedintei, sub nr. 8533/C/23.08.2016, domnul avocat Victor Ponta a depus un memoriu insotit de inscrisuri din care rezulta ca a formulat plangere prealabila impotriva Ordinului nr. 4662/01.08.2016;

– luand in considerare necesitatea prezentarii unui raport de catre membrii Consiliului Baroului Bucuresti, desemnati in acest sens;

– apreciind necesara invitarea la sedinta Consiliului Baroului Bucuresti a doamnei avocat Monica Macovei si a domnului avocat Victor Ponta, pentru a le permite sustinerea propriilor pozitii, a hotarat desemnarea consilierilor Ion Dragne – decan, Flavia Teodosiu si Mihai Tanasescu (supleant domnul Vasile Nemes), pentru prezentarea unui raport asupra institutiilor de drept administrativ si organizarea si exercitarea profesiei de avocat, incidente in cauza.

Raportul va fi transmis membrilor Consiliului Baroului Bucuresti pana la 29.08.2016.

Pentru aceste motive, precum si pentru invitarea celor doi avocati cererea a fost amanata pana la sedinta Consiliului Baroului Bucuresti din 31.08.2016, orele 12:00„, se arată într-un comunicat al Baroului Bucuresti.

Surse din Baroul Bucureşti au declarat pentru News.ro că discuţiile pe marginea cererii care îl vizează pe Ponta ar putea fi amânate din nou, în contextul în care fostul premier este aşteptat să transmită avocaţilor-consilieri un punct de vedere cu privire la documentul Monicăi Macovei.

Aceleaşi surse explică faptul că se întâlnesc des astfel de tertipuri procedurale, respectiv de a remite puncte de vedere în ziua discutării cerererii în Consiliu. În acesată situaţie, în conformitate cu regulamentul Baroului, soluţionarea este amânată.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care declara că fostul premier Victor Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în Drept, fără să dea examen.

„Domnule decan, vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de «doctor în drept». Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, arată Macovei în scrisoarea deschisă trimisă decanului Baroului Bucureşti.

Ea precizează că, potrivit informaţiilor furnizate chiar de Baroul Bucureşti, „primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispoziţiilor articolului 16, alineatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluţionării cererii de primire”. Art. 16, alineatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că „la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen, titularul diplomei de doctor în drept”.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button