ARHIVA B365

Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii în cazul lui Victor Ponta

Baroul Bucureşti a suspendat luarea unei decizii până la soluţionarea plângerii prealabile pe care a formulat-o de Victor Ponta împotriva ordinului de retragere a titlului de doctor. Fostul premier a atacat decizia ministerului la secţia contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti, scrie Mediafax.

La şedinţa Baroului din data de 6 septembrie, decanul Ion Dragne susţinea că nu există un text de lege care să spună dacă pierderea doctoratului atrage retragerea titlului de avocat.

Consiliul a purtat o discuţie utilă şi absolut deschisă cu colega noastră. Ne-am lămurit reciproc în legătură cu anumite aspecte de ordin juridic şi acum o să trecem la analiza problemelor de drept şi vom decide. Am făcut cam tot ce presupune documentarea, verifcarea. Avem poziţiile celor doi avocaţi (nr. Victor Ponta şi Monica Macovei), avem punctele de vedere în scris, avem un raport al comisiei. Trebuie să analizam şi, prin vot, să decidem. (..) Nu avem în lege un text care să spună că dacă a fost retras titlul de doctor în drept e de drept retras şi titlul de avocat. Am luat act de precizarea cererii că nu se mai vorbeşte de o excludere ci de o revocare a deciziei anterioare a Baroului, decizie care a avut la baza un act valabil la acel moment„, a declarat decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne.

Europarlamentarul Monica Macovei a mers, pe 6 septembie, la Baroul Bucureşti pentru a îşi susţine solicitarea. Macovei susţinea atunci că baroul ar putea decide să îi retragă lui Victor Ponta scutirea de examen cu care a intrat în Barou, iar fostul premier ar trebui astfel să dea examen, „ca alţi avocaţi”.

Victor Ponta a intrat cu scutire de examen în Baroul Bucureşti pentru că avea titlu de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul învăţământului, ca atare nu mai poate să rămână avocat. O soluţie juridică, de exemplu, poate fi ca Baroul, în simetria actelor administrative, să îi retragă scutirea de examen şi atunci automat nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea şi el examen ca alţi avocaţi (…) Ponta, ca întotdeauna, minte şi încearcă să se victimizeze, a atacat şi ordinul ministrului Educaţiei. Deci până la toamnă o să se tot victimizeze pe asta şi pe altele„, a declarat Monica Macovei la Baroul Bucureşti.

Fostul premier şi-a depus punctul de vedere la şedinţa din data de 31 august.

În cadrul Consiliului sunt oameni care cunosc foarte bine prevederile legale, nu era nevoie să îi conving eu sau să spun foarte mult. Aveau textele în faţă şi cred că, din punct de vedere legal, lucrurile sunt sută la sută clare. În rest, încă o dată, îmi exprim regretul că instituţii care nu au legătură cu politica şi Baroul nu are nicio legatură cu politica, e o instituţie democratică cu alt scop, e folosită de doamna Macovei ca să mai daţi dumneavoastră nişte ştiri. Alte argumente în faţa Baroului decât legea nu se aduc niciodată. În faţa conducătorilor Baroului, se aduc argumente legale şi argumentele legale sunt clare şi evidente„, a declarat atunci Victor Ponta.

Monica Macovei a solicitat, după ce Ministerul Educaţiei i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor, excluderea ”imediată” a social-democratului din Baroul Bucureşti. În solicitarea adresată decanului Baroului Bucureşti, ea a subliniat că fostul premier nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat, el fiind primit la cerere, cu scutire de examen, pe baza diplomei de doctor în drept. Între timp, Victor Ponta a cerut în instanţă suspendarea ordinului de ministru.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button