Bariera pusă pentru locuitorii cartierului Greenfield le-a tăiat accesul la drumul forestier prin pădurea Băneasa. Pozele lui Nicușor Dan și Clotilde Armand, lipite de bară

09 ian. 2023
383 Afișari
Bariera pusă pentru locuitorii cartierului Greenfield le-a tăiat accesul la drumul forestier prin pădurea Băneasa. Pozele lui Nicușor Dan și Clotilde Armand, lipite de bară
Sursa FOTO: USR Sectorul 1

Calvarul rezidenților din cartierul Greenfield al Bucureștiului, care a crescut în timp la 6.500 de locuitori ai ansamblului imobiliar din Pădurea Băneasa, continuă cu aceeași piedică majoră, accesul rutier în zona de locuințe.

Sâmbătă, 8 ianuarie, înainte de prima zi de școală din anul 2023, Romsilva însoţită de Poliţia Română a pus barieră pe accesul la drumul forestier din Pădurea Băneasa, tăind astfel accesul la una dintre cele două căi către/dinspre cartierul Greenfield.

În 2023, la cel puțin 5 ani de când există această discuție legată de izolarea acestui cartier din cauza lipsei drumurilor de acces, Greenfield a continuat să se dezvolte, în timp ce Romsilva și Primăria Generală chiar dacă și-au anunțat disponibilitatea de a coopera pentru a fi construit un drum, în realitate planurile s-au împotmolit în semnătura lui Nicușor Dan.

Bariera pusă de Romsilva și păzită de poliție

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 7 ianuarie 2023, Romsilva însoţită de Poliţia Română a blocat 300 de metri de drum pentru a interzice accesul pe una dintre cele două intrări în cartierul Greenfield, restul până la 1.700 de metri cât are strada Vadul Moldovei rămânând deschişi accesului public şi traficului auto.

Luni, 9 ianuarie, din cauza închiderii drumului prin pădure, ieșirea din cartier pe singură cale de acces, cea spre Centura Capitalei, a dus la formarea de coloane de mașini care s-a întins pe 2,5 km. Astăzi pe bariera de la Greenfield au apărut portretele primarului Sectorului 1, Clotilde Armand și primarului general Nicușor Dan. USR Sector 1, care a publicat imaginea, acuză PNL de alăturarea forțată a numelui primarului Armand de cazul Greenfield, în condițiile în care aceasta a cerut ridicarea barierei.

Pe acest subiect, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că măsura blocării drumului locuitorilor din cartierul Greenfield este „greşită” şi solicită deblocarea acestuia.

„Înţeleg că, astăzi (sâmbătă, 7 ianuarie 2023,n.r.), Poliţia română şi Romsilva au decis să închidă drumul locuitorilor din Greenfield. O măsură luată (posibil politic) înaintea începerii şcolii. Să fie foarte clar, Primăria Sectorului 1 va face tot ce este posibil pentru a susţine accesul locuitorilor în complexul Greenfield. Măsura blocării acestui drum este una greşită şi solicit reprezentanţilor Romsilva să deblocheze urgent drumul”, a scris Armand, pe Facebook.

Dezvoltatorul cartierului Greenfield îl acuză pe Nicușor Dan: ”Situaţia actuală este rezultatul pasivităţii Primarului General”

Compania dezvoltatoare a cartierului Greenfield susţine că, în 2018, a donat trei loturi de teren cu o suprafaţă totală de 6.000 mp şi o valoare de 800.000 euro (fără TVA), situate în intravilanul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti în scopul efectuării formalităţilor pentru transferul celor 300 de metri din domeniul public al statului român – în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului Bucureşti.

  • ”Consiliul General al Municipiului Bucureşti a acceptat donaţia cu sarcini şi a aprobat încheierea contractului de donaţie sub rezerva obţinerii acordului Romsilva. În mai 2018, Romsilva a emis avizul privind acceptarea donaţiei, iar în iunie 2018 şi Municipiul Bucureşti accepta oferta. Prin acceptarea donaţiei, Municipiul Bucureşti s-a obligat să dea în compensare către Romsilva terenurile primite de la Impact, în vederea deschiderii accesului publicului la Drum, între Aleea Privighetorilor şi Şoseaua Pădurea Pustnicu. În 2019, Romsilva a emis avizul pentru scoaterea definitivă a terenului în suprafaţă de 3.009 mp din fondul forestier aflat în proprietatea publică a Statului Român pentru realizarea drumului de acces – beneficiar Municipiul Bucureşti, precum şi pentru introducerea în circuitul silvic, în compensare echivalentă, a terenurilor donate”, se menţionează în comunicat.

 

  • „În cazul concret al porţiunii de drum din strada Vadul Moldovei prin care se blochează strict accesul spre cartierul Greenfield, adminstraţia oraşului a dat dovadă de nepăsare şi lipsă de respect pentru miile de oameni din cartierul Greenfield. Tergiversarea punerii în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive aduce prejudicii grave şi disconfort pentru familiile care locuiesc aici. Un cartier imens cu locuitori stresaţi zilnic de ambuteiaje create artificial nu poate deveni o comunitate sustenabilă. Am susţinut permanent soluţii viabile, multe finanţate chiar de noi dar, în acest caz, pasivitatea, birocraţia şi blocajul instituit afectează calitatea vieţii celor care au avut încredere în noi. Doresc, din nou, să fac un apel către autorităţile implicate să vină alături de cetăţenii din comunitatea noastră, de noi şi să arate grijă faţă de oameni, aşa cum au promis şi aşa cum este firesc în orice societate”, a declarat Constantin Sebeşanu, CEO Impact Developer & Contractor, potrivit Agerpres

”Situaţia actuală este rezultatul pasivităţii Primarului General”

  • „Mai concret, Municipiul Bucureşti nu şi-a îndeplinit până în prezent obligaţia executării sarcinii astfel cum a fost asumată în contractul de donaţie. În cursul anului 2022, Impact a notificat toate instituţiile implicate, în vederea determinării Municipiului Bucureşti prin Primarul General să finalizeze aceste demersuri. Situaţia actuală este rezultatul pasivităţii Primarului General care refuză să finalizeze demersurile (…). În acest moment, Consiliul General al Municipiului Bucureşti trebuie să solicite Guvernului României emiterea unei hotărâri în baza căreia să se constate trecerea gratuită a drumului din domeniul public al Statului Român, aflat în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului Bucureşti, în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi să plătească taxele aplicabile, pentru scoaterea definitivă a terenului din fondul forestier naţional”, precizează compania.

Reprezentanţii Impact Developer & Contractor susţin că, în cazul nerezolvării situaţiei actuale, va demara acţiuni în instanţă pentru obţinerea dreptului de acces pe acest drum, în beneficiul celor peste 6.500 de locuitori din împrejurimi.

Până la editarea acestei informații, primarul general Nicușor Dan nu a avut vreo reacție publică.

Îți recomandăm și:

 

 

Cookies