Barieră plutitoare care oprește deșeurile, montată pe Râul Dâmbovița de Asociația „Mai Mult Verde”. O egretă a fost pictată pe mal cu ocazia evenimentului

22 mart. 2023
573 afișări
Barieră plutitoare care oprește deșeurile, montată pe Râul Dâmbovița de Asociația „Mai Mult Verde”. O egretă a fost pictată pe mal cu ocazia evenimentului
Barieră plutitoare care oprește deșeurile, montată pe Râul Dâmbovița de Asociația „Mai Mult Verde”. O egretă a fost pictată pe mal cu ocazia evenimentului. Sursa foto: Facebook - Nod Makerspace

Pe malul Dâmboviței, Asociaţia „MaiMultVerde” a instalat o barieră plutitoare care are ca scop oprirea deșeurilor de pe luciul apei. Cu ocazia acestui eveniment, a fost realizată o pictură murală care înfățișează o egretă, specie întâlnită și în parcurile din București.

Râul Dâmbovița, „una dintre arterele naturale care susţin biodiversitatea”

Acest proiect este unul pilot, cumulând exemple de bună practică, reutlizare și producție locală, a declarat asociația printr-un comunicat de presă transmis de Agerpres.

Bariera plutitoare a fost confecționată din bannere publicitare recuperate și donate de Ateliere Fără Frontiere, iar flotoarele au fost realizate din bidoane de plastic reutilizate. Inițiativa a fost demarată în cadrul programului „Cu Apele Curate”, în colaborare cu Nod Makerspace.

Barierele plutitoare reprezintă o soluţie tehnologică pentru limitarea poluării apelor, fiind concepute pentru a oferi un control sigur, uşor şi eficient al diferitelor tipuri de deşeuri de pe luciul apei. Construite astfel încât să plutească de-a lungul suprafeţei unui râu, barierele plutitoare sunt menite să reţină plastic, cherestea, frunze, ramuri şi alte materiale.

Bariera plutitoare de pe Râul Dâmbovița este cea de-a șasea montată de Asociaţia MaiMultVerde, a transmis Marta Popescu, coordonatorul programului „Cu Apele Curate”. Celelalte cinci au fost instalate pe râurile Jiu, Cerna, Olt, Buzău şi Siret.

Până acum, barierele plutitoare au oprit 46 de tone de deşeuri din plastic, care au fost colectate şi preluate de firmele locale de salubrizare în vederea valorificării. Am ales Dâmboviţa pentru acest proiect pilot pentru că nu este doar un râu care trece prin oraşul nostru, este una dintre arterele naturale care susţin biodiversitatea, natura în mediul urban, dar şi viaţa noastră, este apa pe care o bem, apa cu care ne spălăm sau cu care gătim.

O pictură murală a apărut pe malul Dâmboviței cu ocazia acestui eveniment

Aceasta a fost amplasată în zona Splaiului Unirii, nr. 160, având sprijinul SGA Ilfov-București. Bariera are o lungime de 25 de metri, locul fiind ales pentru că poate fi supravegheat constant și în cazul în care se ivește o problemă, ambarcațiunile ușoare pot facilita accesul cu ușurință.

În fiecare zi în care ajungem la birou şi privim râul Dâmboviţa, ne gândim că are un potenţial enorm pentru oraş, din păcate insuficient utilizat, iar constant strângem deşeuri organice sau plastice care circulă pe râu.

Partea principală a barierei plutitoare, care va opri trecerea gunoaielor, este realizată dintr-un banner stradal de tip mesh, iar flotabilitatea acestuia este realizata de bidoane (PET) goale de 5 litri. ‘Şarpele’, cum îi spunem noi, va fi ancorat cu cabluri metalice de cele două maluri ale Dâmboviţei, a declarat Valentin Talabă, manager de comunicare Nod Makerspace.

După ce deșeurile vor fi oprite de barieră, acestea vor fi colectate de Asociaţia MaiMultVerde, alături de voluntari, fiind preluate de firma locală de salubritate.

Conform legii, deșeurile care plutesc pe luciul apei trebuie adunate de Administraţia Naţională Apele Române şi de Primăria Municipiului Bucureşti, a precizat preşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, Laurenţiu Păştinaru.

Artista Irina Mocanu a realizat o pictură murală de 12 metri pătrați pe malul stâng al Dâmboviței, cu ocazia instalării acestei bariere. Opera ilustrează o egretă, specie de pasăre întâlnită și în parcurile din București. Muralul este al zecelea creat în ultimii 4 ani în cadrul programului „Cu Apele Curate”.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies