Banii pentru citostatice au fost aprobați. 800.000 de euro deblocați de la buget

de:
30 ian. 2013
0 Afișari
Banii pentru citostatice au fost aprobați. 800.000 de euro deblocați de la buget

Medicamentele necesare pentru tratarea cancerului se găsesc, de anul trecut, din ce în ce mai greu. Unele pastile nici nu se mai fabrică, informează digi24.ro.

Ministrul Sănătății de la acea vreme, Raed Arafat, promitea 800.000 de euro pentru citostatice, însă, în realitate nu a fost alocat decât un milion de lei.
Eugen Nicolaescu cerea între 500.000 și un milion de euro, bani necesari și suficienți pentru a cumpăra medicamente pentru bolnavii de cancer.

The Economist, despre criza citostaticelor din România: „Sistem nefinanțat, corupt”

The Economist scrie despre criza de medicamente cu care bolnavii de cancer din România se confruntă de doi ani. Situația din România este mai rea comparativ cu alte țări UE pentru că sistemul public de sănătate este nefinanțat, foarte corupt, iar reglementările în materie de medicamente sunt neadecvate. Statul niciodată nu a avut un plan de rezervă în caz de criză a medicamentelor, pentru a evita să depindă în întregime de companiile farmaceutice, scrie The Economist.
Publicația britanică notează că în proiectul de buget pe 2013 inițial nu se prevedea nimic special pentru a rezolva problema citostaticelor, dar, sub presiunea publică, premierul Victor Ponta a anunțat după două zile că vor fi deblocați 800.000 de euro pentru Unifarm. Problema nu va fi, însă, rezolvată nici așa, scrie „The Economist”. Din cauza birocrației și a reglementărilor contradictorii, sistemul de sănătate din România este haotic.

Cookies