Bani publici pentru revistele de propagandă ale primarilor de sector VEZI AICI CUM SE LAUDĂ FIECARE EDIL

de:
01 mart. 2011
3 Afișari
Bani publici pentru revistele de propagandă ale primarilor de sector VEZI AICI CUM SE LAUDĂ FIECARE EDIL

Revista din Sectorul 1 costă 22.000 euro lunar

În Sectorul 1 din Bucureşti, editarea, printarea şi distribuţia revistei ce poartă numele „Capitala Capitalei” costă, după cum susţine purtătorul de cuvânt al administraţiei locale – Alexandru Ichim, în jur de 22.000 euro pe lună, sumă pe măsura bugetului sectorului, care este mai mare şi decât al Primăriei Capitalei. Publicaţia, ajunsă la numărul 60 în luna ianuarie 2011, are ca temă principală, după cum se poate observa de pe prima pagină, o problemă „spinoasă” pentru primarul liberal Andrei Chiliman: organizarea unui referendum în Bucureşti pe tema „Legii Capitalei” propusă de preşedintele PDL Bucureşti – Elena Udrea, care presupune limitarea atribuţiilor primarilor de sector, cele şase noi unităţi administrativ teritoriale fiind conduse de viceprimari subordonaţi Primarului General.

Redactorii au dedicat o pagină gospodinelor, cu reţete de preparare a pateului de ficat şi fasole verde cu usturoi

În aceeaşi ediţie a revistei, câţiva locatari ai unui bloc din Calea Dorobanţilor îi aduc elogii lui Chiliman pentru că li s-a redus factura la căldură ca urmare a reabilitării termice a imobilului în care locuiesc. În sumarul publicaţiei, editorii menţionează de asemenea articole referitoare la investiţiile care ar putea fi continuate în 2011, dar şi cum îşi pot procura alimentele de la Uniunea Europeană persoanele defavorizate.

Șase din cele 36 de pagini ale revistei sunt dedicate exclusiv reţetelor culinare de sezon de pate de ficat de gâscă şi fasole verde cu usturoi, sfaturi despre cum să îţi detoxifici organismul după masa de sărbători, concerte, spectacole şi piese de teatru desfăşurate în Capitală şi, nu în ultimul rând, o „istorie” de două pagini despre sărbătoarea Sfinţilor Vasile, Grigore şi Ioan.

Subiectele publicate în „Capitala Capitalei” sunt alese de departamentul mass-media al Primăriei Sectorului 1. „Nu avem un redactor şef al revistei. Cei de la presă scriu articolele. Revista costă 22.000 euro pe lună, inclusiv TVA şi apare într-un tiraj de 90.000 de exemplare pe pagini de o calitate grafică deosebită”, a menţionat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1.

Primarul Onţanu este acuzat de consilierii locali că „suferă” după publicitate

Primarul Neculai Onţanu de la UNPR este campionul absolut al apariţiilor cu nume şi fotografie în revista ce se vrea a fi a Consiliului Local Sector 2„Foişorul de Foc”. Numele edilului local apare de cel puţin 47 de ori, iar fotografia sa de 25 de ori în doar 24 de pagini ale publicaţiei din luna ianuarie 2011.

Onţanu a fost acuzat însă de consilierii locali că a transformat revista în „portavocea executivului”. „Nu ştiu dacă noi (n.r. – consilierii) apărem măcar de două ori pe an în revistă. Practic, publicaţia a fost transformată într-o portavoce a executivului. Ar trebui să ni se ceară şi nouă părerea”, a precizat consilierul local PDL Cătălin Iliescu, la ultima şedinţă de CL a Sectorului 2. În replică, primarul Neculai Onţanu susţine că aleşii locali nu şi-au exprimat până acum intenţia de a publica articole în revistă. „Nu o să vă iau eu mânuţa să scriu cu ea. Vorba Văcăreştilor. Scrieţi, domnilor! Aţi scris vreun articol până acum? Vreţi să scrie altcineva în locul dumneavostră?”, a răspuns Onţanu. Consilierul PDL Edmond Tălmăcean  a propus însă, ca ultima pagină a revistei să fie dedicată exclusiv Consiliului Local al Sectorului 2. „Dacă tot discutăm de această fiţuică, una din pagini ar trebui să fie dedicată consilierilor locali, să ne spunem şi noi punctele de vedere”, a opinat Tălmăcean.

Cititorii „Foişorului de foc” află că varza murată „ajută la fortifierea sistemului imunitar”

În paginile ediţiei din ianuarie 2011 a „Foişorului de Foc”, redactorii aduc în atenţia locuitorilor din Sectorul 2 principalele proiecte ale primarului Onţanu în acest an, printre care continuarea investiţiilor în infrastructura rutieră, reabilitare termică şi construcţia de locuinţe pentru tineri. Chiar dacă proiectul viitorului stadion Lia Manoliu este finanţat de către Primăria Generală a Capitalei şi Guvern, iar administraţia locală a Sectorului 2 nu are decât meritul de a autoriza construcţia pentru că se află pe raza Sectorului 2, autorul articolului informează că noua arenă sportivă va fi gata în luna august.

Mai multe pagini ale revistei sunt dedicate sărbătorilor de sfârşit de an, adică pluguşorului şi colindătorilor care au trecut pragul Primăriei de sector, un articol amplu fiind dedicat decernării premiilor de „excelenţă în civism”, printre care s-a numărat şi subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii – Raed Arafat. În cuprinsul ediţiei de început de an a „Foişorului de Foc” se menţionează şi despre celebrarea de către primarul Onţanu a celor peste 200 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie dar şi despre beneficiile pe care le aduce consumul de varză murată, praf de cacao sau nuci în cadrul rubricii homeopatia. Ultimele articole sunt dedicate raportului de activitate al Poliţiei Locale Sector 2, Bisericii Sfânta Treime din incinta fostului palat domnesc Ghika şi semnificaţiei semnelor zodiacale „vărsător” şi „peşti”.

35 milioane euro, plătiţi de primarul Liviu Negoiţă pentru Parcul Titan

Broşura publicată de Primăria Sectorului 3, patronată de democrat-liberalul Liviu Negoiţă, numără cele mai puţine pagini, adică opt, din care cele două coperţi sunt numai cu fotografii ale parcului Titan, după cum se prezintă ultima ediţie pusă la dispoziţie de autorităţile locale pentru luna noiembrie 2010. În cuprinsul articolului referitor la modernizarea parcului Titan, în suprafaţă de aproximativ 48 hectare, edilul specifică faptul că au fost refăcute aleile de acces, a fost construit un amfiteatru şi zone de joacă pentru copii, au fost refăcute terasamentele pentru promenadă, a fost amenajat un foişor de lemn pentru spectacole pe timp de vară, la care se adaugă terenuri de tenis, baschet şi fotbal cu nocturnă, în acelaşi parc fiind amplasată şi o fântână arteziană muzicală. Ceea ce „uită” primarul Negoiţă să precizeze este şi costul lucrărilor, edilul fiind criticat în toamna anului trecut că a „spart” în jur de 35 milioane euro pentru acest obiectiv. Banii au ajuns în conturile firmei Delta ACM 93, cunoscută ca aparţinând fratelui deputatului Ştefan Pirpiliu, fost consilier general pe când primar al Capitalei era Traian Băsescu.

Negoiţă se laudă şi cu asistaţii sociali din Sector

Broşura din toamana anului trecut debutează cu un cuvânt de deschidere din partea primarului Liviu Negoiţă care se laudă cu „câteva dintre proiectele sociale implementate în ultimii ani, cu efecte concrete în ceea ce priveşte viaţa a peste 40.000 de oameni, care au nevoie de sprijinul autorităţii locale pentru a depăşi greutăţile vieţii de zi cu zi”. „Concret, în perioada 2004-2010, peste 40.000 de persoane au primit facilităţi şi drepturi, constând în ajutoare, tiochete sociale, prestaţii financiare excepţionale, servicii de prevenire şi reintegrare socială”, menţionează Negoiţă pe pagina a doua a publicaţiei.

Costurile de editare ale broşurii Sectorului 3 sunt „secret de stat”

Oficialii Primăriei Sectorului 3 au refuzat însă să ofere orice fel de informaţii referitoare la costul de editare şi tirajul publicaţiei. „Nu am găsit persoana care se ocupă de revistă. Tot ceea ce pot să vă spun este că nu se ocupă nimeni de la departamentul de presă al Primăriei de scrierea în revistă. Este altcineva desemnat. Revista apare numai la două sau trei luni, în funcţie de eveniment”, ne-a transmis Florina Gheorghe, responsabil relaţii mass-media în cadrul administraţiei locale. Nici în urma solicitării formulate de B365.ro în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public, Gheorghe nu a dat vreun răspuns referitor la câţi bani se alocă din bugetul Primăriei pentru „Buletinul informativ”.

Primarul Sectorului 4 susţine că îşi finanţează singur „Gazeta lu’ Piedone”

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone – prim-vicepreşedintele Partidului Conservator, are şi el o revistă personală intitulată „Gazeta lu’ Piedone”. Edilul susţine însă că toate costurile aferente editării, publicării şi distribuţiei acesteia sunt suportate din buzunarul personal şi din sponsorizări private. „Gazeta lu’ Piedone este un buletin informativ gratuit, pentru realizarea căruia nu sunt folosiţi bani publici. Redactorul – Şef se numeşte Daniel Ion, tirajul publicaţiei fiind de 100.000 de exemplare. Ultima apariţie a sa a fost în decembrie 2010, respectiv, Anul 3, nr. 16”, a transmis Cristina Popa, şefa biroului de relaţii publice al Primăriei Sectorului 4.

Marian Vanghelie nu are „almanahe”

Singurul care nu distribuie o broşură „informativă” cetăţenilor din Capitală este primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie. Social-democratul, a rămas de pomină pentru pluralul „almanahe”, în contextul în care îi trimitea pe unii miniştri să se documenteze asupra a ceea ce înseamnă un capitol bugetar. „Îi trimit dracu’ la muncă sau să citească câteva almanahe să vadă exact ce poate să cuprindă un capitol bugetar”, spunea Vanghelie.

Revista lui Poteraş, trasă în 10.000 de exemplare lunar

Ultimul număr al revistei Sectorului 6, administrat de primarul Cristian Poteraş, pe care reporterii B365.ro l-au găsit la sediul administraţiei locale datează din luna decembrie 2010. În paginile ediţiei de sfârşit de an, edilul şef transmite câteva încurajări locuitorilor din Sectorul 6, făcând totodată şi un scurt bilanţ al amenzilor aplicate vânzătorilor de produse etnobotanice.

„Tirajul revistei Primăriei Sectorului 6 este de 10.000 exemplare pe lună. Costul revistei este de 6.000 Ron pe lună şi reprezintă costul de printare. Societatea care printează revista Sectorului 6 se numeşte Fed Print Tipografie. Editarea se face de către angajaţi ai primăriei, iar distribuţia se face prin serviciile deconcentrate, cum ar fi Direcţia de Taxe şi Impozite, Direcţia Administraţia Pieţelor precum şi cu echipe de voluntari”, a specificat Violeta Drăgan, şefa biroului de presă din cadrul Primăriei Sectorului 6.

În cele şapte apariţii fotografice şi 13 ale numelui din ediţia de decembrie 2010, Poteraş aduce la cunoştinţa cetăţenilor că a avut o şedinţă de lucru cu ministrul Comunicaţiilor în vederea informatizării autorităţii locale, astfel încât taxele şi impozitele locale să fie plătite electronic şi prin POS-uri şi infochioşcuri amplasate în marile centre comerciale de pe raza Sectorului 6. Recent, pe ecranul unui infochioşc al Primăriei Sectorului 6,din supermarketul Cora din zona Lujerului, au rulat câteva minute imagini pornografice de pe un website de profil.

În cadrul publicaţiei de 20 de pagini se menţionează într-un articol că, în cursul anului trecut, au fost colectate două tone de electrocasnice vechi de pe raza Sectorului 6 şi, de asemenea, că au fost intervievaţi 1.200 de cetăţeni în legătură cu percepţia pe care aceştia o au asupra corupţiei din administraţia locală.

SUDOKU, integrame şi concurs cu televizoare color pentru cititori

Ultimele pagini ale revistei sunt dedicate rubricilor de telefoane utile, integrame şi jocuri SUDOKU, pe coperta finală fiind un chestionar de şase întrebări despre investiţiile care ar trebui făcute în Sectorul 6, dacă sensurile unice ar fi o soluţie pentru fluidizarea traficului rutier şi zonele în care cetăţenii consideră că ar trebui să acţioneze poliţiştii locali. Tot aici, primarul Poteraş îi invită pe cititori să participe la un concurs în urma căruia un bucureştean ar putea câştiga un televizor color, fondul de premii fiind asigurat de edil. Pentru a putea participa, cititorul ar fi trebuit să completeze un talon cu datele personale de contact.

B365.ro a centralizat de câte ori apar numele şi fotografiile primarilor de sector în revistele pe care administraţiile locale din Capitală le distribuie bucureştenilor.

Cum îşi fac propagandă primarii de sector din Capitală prin reviste distribuite gratuit
Administraţie LocalăPrimarNumăr apariţii foto primar în revistăNumăr apariţii nume primar în revistăCosturile lunare totaleTiraj
Sectorul 1Andrei Chiliman72322 000 euro90 000 exemplare
Sectorul 2Neculai Onţanu2547a refuzat să ofere datea refuzat să ofere date
Sectorul 3Liviu Negoiţă11a refuzat să ofere datea refuzat să ofere date
Sectorul 4Cristian Popescu PiedoneEdilul local susţine că suportă din buzunarul propriu şi din sponsorizări private toate costurile „Gazetei lu’ Piedone”
Sectorul 5Marian Vanghelie„Almanahe” nu are o revistă de promovare a activităţii primăriei Sectorului 5
Sectorul 6Cristian Poteraş7136 000 lei10 000 exemplare
* au fost luate ca date de referinţă ultimele reviste disponibile pe site şi la sediile primăriilor de sector
Sursa: primăriile de sector din Bucureşti
Cookies