Bandă proprie pentru RATB pe 28 de mari artere din Capitală. VEZI LISTA

de:
24 oct. 2013
1 Afișari
Bandă proprie pentru RATB pe 28 de mari artere din Capitală. VEZI LISTA

La sfârșitul lunii septembrie, Primăria Capitalei a delimitat o bandă specială pentru autobuzele RATB pe Splaiul Independenței, tronsonul cuprins între strada Șelari și Calea Victoriei. Au fost montați stâlpișori, și pe un sens și pe celălalt, iar Poliția Capitalei a supravegheat zona pentru a se asigura că banda destinată RATB nu este utilizată și de alți participanți la trafic. Reprezentanții Administrației Străzilor spuneau atunci că este doar un experiment, menit să verifice modul în care poate fi fluidizat traficul mijloacelor de transport în comun, și că va dura până la sfârșitul anului.

Între timp, Primăria Capitalei a decis nu doar să păstreze banda specială de pe Splaiul Independeței, ci să creeze altele noi pe 28 de artere din Capitală. În total, vor fi delimitate benzi destinate doar mijloacelor de transport în comun RATB pe aproape 48 de kilometri.

„Banda pentru RATB de pe Splaiul Independenței va rămâne acolo definitiv. De la delimitarea ei s-a observat o creștere a vitezei în trafic a autobuzelor care o folosesc de la 0-8 kilometri/oră la 20 kilometri/oră. Proiectul va fi extins şi pe alte artere. Am trimis lista acestora la Administraţia Străzilor care se va ocupa de amenajarea lor”, a declarat pentru B365.ro, Ion Dedu, director executiv al Direcției Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei.

În total, vor fi delimitate benzi speciale pentru RATB pe 28 de artere din Capitală, printre care Bd. Magheru, Bd. Unirii, Bd. Aviatorilor, Bd. Iuliu Maniu sau Drumul Taberei.

500.000 de lei/an/linie s-ar economisi anual dacă autobuzele ar circula pe benzi speciale

Experimentul de pe Splaiul Independenţei a arătat că municipalitatea ar economisi sume colosale dacă ar asigura circulaţia mijloacelor RATB pe benzi ce le sunt dedicate exclusiv. „Pe linia 104 Eroilor-Cora, în mod normal durata unei curse, pe o direcţie, durează 68 de minute. Mergând pe traseu prioritizat durata cursei a scăzut cu 24 de minute. Asta, în condiţiile în care circulă pe o bandă specială pe o distanţă de 5,5 kilometri. Pe linia 104 Gara de Nord- CET Sud când autobuzele circulă pe o bandă prioritizată pe o distanţă de 4 kilometri durata cursei scade de la 55 de minute la 35 de minute. De asemenea, pe linia 124 durata unei curse scădea de la 47 de minute la 30 minute dacă se utilizează pe o distanţă de 4 kilometri o bandă specială”, a exemplificat Ion Dedu.

Astfel, conform unui calcul aproximativ realizat ad-hoc de șeful Direcției Transporturi, pe o singură linie, autobuzele care stau blocate în trafic consumă aproximativ 216 litri de combustibil pe zi. Asta înseamnă o cheltuială de 1.300 lei/linie în fiecare zi, adică aproape 500.000 de lei pe an.

Benzile destinate mijloacelor de transport ale RATB vor fi amenajate treptat pe cele 28 de artere. „Administrația Străzilor trebuie să asigure delimitarea benzilor și semnalizarea acestor modificări. Când au tot ce le trebuie pentru a realiza aceste modificări (stâlpișori, mijloace de semnalizare, etc), le fac. Noi le-am transmis lista cu străzi, de acum depinde de ei „, a mai spus Ion Dedu. 

 

 


Cookies