Banca centrală a Rusiei limitează retragerile de numerar în valută. Vânzarea de valute este suspendată

09 mart. 2022
165 Afișari
Banca centrală a Rusiei limitează retragerile de numerar în valută. Vânzarea de valute este suspendată
Banca centrală a Rusiei limitează retragerile de numerar în valută. Vânzarea de valute este suspendată. Sursă foto: Unsplash

Banca centrală a Rusiei a anunțat că a decis să limiteze la echivalentul a 10.000 de dolari retragerea de numerar în valută în intervalul 9 martie – 9 septembrie 2022. Măsura vine ca urmare a valului dur de sancțiuni impus Rusiei după invadarea Ucrainei în urmă cu aproape două săptămâni.

Pe parcursul acestei perioade, moneda emisă la retragere titularului contului va fi dolarul american, indiferent de moneda contului. Conversia ulterioară a altor valute în dolari se va face la cursul pieței de la data emiterii.

„În perioada 9 martie – 9 septembrie 2022, Banca Rusiei stabilește următoarea procedură pentru emiterea de fonduri din depozitele în valută sau din conturile cetățenilor: toate fondurile clienților din conturi sau depozite în valută … clientul poate retrage până la 10 mii de dolari SUA în numerar, iar restul fondurilor — în ruble la cursul pieței din ziua emiterii”, se arată în comunicatul Băncii Rusiei, potrivit Hotnews.

Totuși, în această perioadă, cetățenii ruși vor putea să schimbe valută străină în ruble, la orice dată și indiferent de sumă. De asemenea, cetățenii își pot păstra fondurile în conturi sau depozite în valută. Condițiile pentru cont sau depozit nu se modifică, iar toate fondurile sunt păstrate și contabilizate în moneda în care a fost deschis contul.

Băncile rusești nu vor vinde valută numerar cetățenilor pe parcursul următoarelor 6 luni

Dobânda la depozite va fi calculată ca până acum, în moneda în care a fost deschis depozitul. Cetățenii vor putea deschide conturi noi și vor putea face depozite în valută străină, totuși retragerea va putea fi disponibilă în cazul acestora, în timp ce procedura pentru operațiuni cu valută numerar rămâne în vigoare.

Trebuie subliniat faptul că băncile nu vor vinde numerar cetățenilor pe parcursul acestui ordin. Totuși, se va putea efectua schimbul valutar în numerar cu ruble în orice moment și orice sumă.

Clienții tuturor băncilor din Rusia vor putea primi fonduri în numerar din depozitele sau conturile lor din valută, însă această procedură poate dura uneori câteva zile, pentru ca banca respectivă să aducă suma necesară în numerar la sucursala respectivă.

La acest moment, 1 rublă rusească valorează 0,0078 dolari americani.

Cookies