Un grup de bicicliști a salvat un căprior dintr-o capcană pusă de braconieri în Pădurea Balotești, de lângă București. Animalul a fost scos din capcana cu laț și la Fundația Visul Luanei, pentru a primi îngrijirile necesare.
Un căprior a fost salvat dintr-o capcană cu laț pusă de braconieri, în Pădurea Balotești, de lângă București. Animalul a fost găsit de un grup de bicicliști, care făceau verificări pentru traseele competiției „Prima Evadare”, din luna mai. Căpriorul a fost scos ușor și cu grijă din capcana cu laț. Oamenii au fost atenți să nu-l sperie ca să nu reacționeze violent.
Bicicliștii au chemat reprezentanți ai Fundației Visul Luanei, o organizație privată care acordă îngrijiri animalelor rănite.
Daniel Sărdan, liderul organizației „Salvați Codrii Vlăsiei”, a postat videoclipul salvării animalului și a transmis semnale de alarmă privind activitatea întețită în pădurile românești. Acesta a punctat că bicicliștii găsesc des capcane ale braconierilor pe care le iau din pădure pentru a proteja animalele. Dar asta nu i-a oprit pe braconieri să continue plasarea acestor capcane.
Am sperat că din celelalte postări și că le-am strâns capcanele să-i mai potolească pentru ca nu e scopul nostru să trimitem în pușcărie pe nimeni ci să-i avertizăm că știm ce fac, să știe că-i vedem și să-i mai educăm și schimbăm treptat. Se pare ca nu ai cu cine și data viitoare le promit că vor lua condamnare pe lângă ca o să știe toată lumea cu ce porcării se ocupă, a scris liderul organizației „Salvați Codrii Vlăsiei pe Facebook.
Daniel Sărdan a mai scris că are o listă pentru că în jurul pădurii oamenii se știu între ei și cu ce se ocupă.
Liderul organizației „Salvați Codrii Vlăsiei” a alertat publicul că numărul animalelor din pădure scade tot mai mult. O cauză principală este plasarea capcanelor braconierilor. Aceștia le amplasează pentru a captura anumite animale, dar sunt și alte specii care sunt prinse în capcanele metalice sau cu laț.
Sunt specii colaterale omorâte degeaba. Una dintre ultimele familii de bursuci care a dispărut probabil a fost și ea afectată de lațurile mici, a adăugat Daniel Sărdan.
Într-o postare separată, activistul de mediu le-a recomandat oamenilor o serie de pași pentru salvarea unui căprior dintr-o capcană/laț. Cei care găsesc un animal într-o astfel de situație, ar trebui să anunțe autoritățile și administratorul fondului cinegetic sau al ariei protejate, sunând la 112.
Pașii recomandați de Daniel Sărdan pentru salvarea unui căprior dintr-o capcană:
1. Evaluează situația de la distanță
2. Adună o echipă (ideal minim 3 persoane pentru siguranță)
3. Apropie-te încet, fără zgomot sau mișcări bruște. Nu faceți zgomot mult nici după imobilizare
4. Acoperă-i capul cu o haină ușoară sau un prosop (fără a-i bloca respirația)
5. Imobilizează-l cu grijă
6. Atenție! Un animal speriat poate intra în stop cardiac din cauza stresului extrem
7. Verifică dacă poate fi eliberat imediat
8. Eliberarea corectă
9. Îndepărtează-te imediat după eliberare pentru a evita accidentări.
10. Raportează braconajul