„Bambi” din Pădurea Balotești, salvat de un grup de bicicliști 🦌Căpriorul a fost prins într-o capcană cu laț pusă de braconieri

17 mart. 2025
371 afișări
„Bambi” din Pădurea Balotești, salvat de un grup de bicicliști 🦌Căpriorul a fost prins într-o capcană cu laț pusă de braconieri
„Bambi” din Pădurea Balotești, salvat de un grup de bicicliști. Căpriorul a fost prins într-o capcană cu laț pusă de braconieri. Sursa foto: Capturi video/Daniel Sărdan/Facebook

Un grup de bicicliști a salvat un căprior dintr-o capcană pusă de braconieri în Pădurea Balotești, de lângă București. Animalul a fost scos din capcana cu laț și la Fundația Visul Luanei, pentru a primi îngrijirile necesare.

Un căprior din Pădurea Balotești a fost salvat dintr-o capcană cu laț pusă de braconieri

Un căprior a fost salvat dintr-o capcană cu laț pusă de braconieri, în Pădurea Balotești, de lângă București. Animalul a fost găsit de un grup de bicicliști, care făceau verificări pentru traseele competiției „Prima Evadare”, din luna mai. Căpriorul a fost scos ușor și cu grijă din capcana cu laț. Oamenii au fost atenți să nu-l sperie ca să nu reacționeze violent.

Bicicliștii au chemat reprezentanți ai Fundației Visul Luanei, o organizație privată care acordă îngrijiri animalelor rănite.

Braconierii nu se opresc

Daniel Sărdan, liderul organizației „Salvați Codrii Vlăsiei”, a postat videoclipul salvării animalului și a transmis semnale de alarmă privind activitatea întețită în pădurile românești. Acesta a punctat că bicicliștii găsesc des capcane ale braconierilor pe care le iau din pădure pentru a proteja animalele. Dar asta nu i-a oprit pe braconieri să continue plasarea acestor capcane.

Am sperat că din celelalte postări și că le-am strâns capcanele să-i mai potolească pentru ca nu e scopul nostru să trimitem în pușcărie pe nimeni ci să-i avertizăm că știm ce fac, să știe că-i vedem și să-i mai educăm și schimbăm treptat. Se pare ca nu ai cu cine și data viitoare le promit că vor lua condamnare pe lângă ca o să știe toată lumea cu ce porcării se ocupă, a scris liderul organizației „Salvați Codrii Vlăsiei pe Facebook.

Daniel Sărdan a mai scris că are o listă pentru că în jurul pădurii oamenii se știu între ei și cu ce se ocupă.

Din cauza capcanelor, dispar tot mai multe animale din păduri

Liderul organizației „Salvați Codrii Vlăsiei” a alertat publicul că numărul animalelor din pădure scade tot mai mult. O cauză principală este plasarea capcanelor braconierilor. Aceștia le amplasează pentru a captura anumite animale, dar sunt și alte specii care sunt prinse în capcanele metalice sau cu laț.

Sunt specii colaterale omorâte degeaba. Una dintre ultimele familii de bursuci care a dispărut probabil a fost și ea afectată de lațurile mici, a adăugat Daniel Sărdan.

Ce să faci în caz de găsești un căprior/căprioară prins într-o capcană/laț

Într-o postare separată, activistul de mediu le-a recomandat oamenilor o serie de pași pentru salvarea unui căprior dintr-o capcană/laț. Cei care găsesc un animal într-o astfel de situație, ar trebui să anunțe autoritățile și administratorul fondului cinegetic sau al ariei protejate, sunând la 112.

Pașii recomandați de Daniel Sărdan pentru salvarea unui căprior dintr-o capcană:

1. Evaluează situația de la distanță

  • Observă dacă animalul este conștient, dacă respiră normal și unde este prins (gât, picior etc.).
  • Analizează dacă lațul îi provoacă răni grave.

2. Adună o echipă (ideal minim 3 persoane pentru siguranță)

3. Apropie-te încet, fără zgomot sau mișcări bruște. Nu faceți zgomot mult nici după imobilizare

4. Acoperă-i capul cu o haină ușoară sau un prosop (fără a-i bloca respirația)

  • Doar pe perioada imobilizarii și transportului protejează-i urechile cu vată sau alt material similar pentru reducerea stresului.

5. Imobilizează-l cu grijă

  • Unul sau doi oameni trebuie să țină bine picioarele (mai ales cele din spate);
  • Dacă se poate, ține-l culcat pentru control mai bun.

6. Atenție! Un animal speriat poate intra în stop cardiac din cauza stresului extrem

7. Verifică dacă poate fi eliberat imediat

  • Dacă nu are răni grave, treci la pasul următor;
  • Dacă are fracturi sau răni adânci, apelează la un medic veterinar sau ONG de salvare a faunei.

8. Eliberarea corectă

  • Taie sau desface lațul cu atenție, fără a-i provoca durere suplimentară;
  • Cel mai simplu este să desfaci lațul din locul unde e ancorat.

9. Îndepărtează-te imediat după eliberare pentru a evita accidentări.

10. Raportează braconajul

Te-ar mai putea interesa:

Noul Obor nu mai are spor: lucrările, blocate la 40%. Bucureșteni din cartier vor ca zona să rămână cum e, cu parcări, Mihaiu anunță lupta pentru proiectul de când era primar

Cookies