Balkanimation – premiere şi producţii premiate la Anim’est. Eveniment recomandat de B365

de:
31 aug. 2011
0 Afișari
Balkanimation – premiere şi producţii premiate la Anim’est. Eveniment recomandat de B365

La câştigarea Premiului pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation, oferit de Canyon, concurează 11 scurtmetraje provenind din Croaţia, Grecia, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Macedonia sau Turcia.

România este şi acest an reprezentată în competiţia rezervată celor mai bune scurtmetraje balcanice,  cu Scream, al animatorului Sebastian Cosor, o producţie nou-nouţă marca MediaPro Magic. Sebastian Cosor a mai creat efecte vizuale şi secvenţe de animaţie pentru jocuri video, producţii publicitare, dar şi filme de lung şi scurt metraj precum Fire & Ice-The Dragon Chronicles sau Contra Timp.

Büyüteç / The Magnifier (r. Orkan Bayram, Turcia, 2009) aduce în prim plan povestea unei lupe care încearcă să se bucure de o zi însorită în parc, fără a fi conştientă de proprietăţile sale fizice şi efectul nimicitor pe care îl poate avea asupra celor din jur atunci când interacţionează cu razele soarelui. Clipele petrecute în parc devin din ce în ce mai insuportabile, până când, într-un final, învaţă să-şi accepte condiţia şi începe să se bucure de viaţă.

Inspirat după poemul “The Lighthouse Keeper Loves Birds Too Much” de Jacques Prevert, Farat / The Lighthouse (r. Velislava Orlinova Gospodinova, Bulgaria, 2009) este un film despre cât de absurdă şi crudă este viaţa uneori – o poveste despre consecinţele deciziilor, dragoste, suferinţă şi moarte. Scurtmetrajul a avut un important traseu internaţional, fiind prezentat, cu succes de critică şi de public, în cadrul a nu mai puţin de 70 de festivaluri din întreaga lume, fiind răsplătit cu distincţii la evenimente de gen prestigioase, precum Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Balkanima de la Belgrad sau Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animazing de la Hollywood.

Regizorul Ivan Ramadan figurează pentru a treia oară consecutiv în programul festivalului, cu al treilea titlu din carieră: Kiyamet (Bosnia-Herţegovina, 2011). Filmul a fost prezentat în premieră mondială în cadrul Competiţiei Naţionale a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, ediţia 2011. Debutul său, Tolerantia, a câştigat Premiul pentru Cel mai bun Scurtmetraj la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo, fiind, de altfel, primul film de animaţie 3D produs în Bosnia-Herţegovina, iar cel de-al doilea său scurtmetraj, Laptele-minune / Wondermilk, a concurat anul trecut în cadrul aceleiaşi secţiuni Balkanimation, a festivalului de film de animaţie de la Bucureşti.

Hansel and Gretel: the true story (r. Goce Cvetanovski, Macedonia, 2009) este o versiune întunecată şi fascinantă a celebrei poveşti semnate de fraţii Grimm. Debutul în film de animaţie al regizorului Goce Cvetanovski, considerat unul dintre regizorii reprezentativi ai noului val macedonean, a avut premiera mondială în cadrul festivalului de film Anima Mundi de la Sao Paulo (Brazilia), fiind selecţionat, de asemenea, în cadrul unor festivaluri internaţionale de prestigiu precum Cartoon Club Rimini, Festivalul de Film Fantastic de la Lund (Suedia) sau Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Balkanima de la Belgrad, unde a obţinut diploma ASIFA.

Câştigătoarele Competiţiilor de Film Studenţesc, Balkanimation, precum şi cel al Competiţiei dedicate Filmului Românesc vor fi alese de un juriu alcătuit din câştigătoarea Premiului pentru Cel mai bun Film Românesc la Anim’est 2010, regizoarea Cecilia Felmeri; animatorul canadian Steven Woloshen şi criticul, istoricul de film şi animatorul polonez Marcin Gizycki.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim’est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti. Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim’est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Parteneri instituţionali: ArCuB, AFCN, ICR, Centrul Cultural American, Japan Foundation, Institutul Polonez din Bucuresti, Institutul Francez din Bucureşti, Centrul Ceh

Parteneri: AXN, Mindshare, Canon, Adobe, Noumax, F64, Canyon, Senior Interactive

Transportator oficial: Tarom

Maşina oficială: Opel

Clubul festivalului: Ctrl-Shift

Susţinut de: The ONE, Business Magazin, Mediafax.ro, gandul.info, Apropo.ro

Parteneri media: Evenimentul Zilei, Ring, Kamikaze, Decât o Revistă, YachtExpert, Carpatair, OOPS Media, Revista Arte şi Meserii

Parteneri media online: b365.ro, Cinemagia.ro, Port.ro, Hipmag.ro, ArtActMagazine, Metropotam.ro, Feeder.ro, Filmetari.com, Filmreporter.ro, Cinefan.ro, 121.ro, Veiozaarte.ro, Daazo.com

Cookies