Balkanik 2016 începe vineri în Grădina Uranus: Acrobaţii, jam sessions cu fanfare, expoziţii

de:
06 sept. 2016
0 Afișari
 Balkanik 2016 începe vineri în Grădina Uranus: Acrobaţii, jam sessions cu fanfare, expoziţii

Balkanik Festival îşi deschide porţile vineri, la Grădina Uranus din Bucureşti (str. Uranus 144), începând cu ora 14.00, informează organizatorii.

Sâmbătă, de la 16.00 la 18.00, va avea loc un jam session ce va naşte o colaborare inedită între Fanfara Shukar din Zece Prăjini şi Fanfara Extraterestră. Fanfara Shukar este fosta Fanfară din Zece Prăjini, care l-a acompaniat pe Ovidiu Lipan Ţăndărică în concerte, cu un palmares de sute de concerte şi zece albume, 3 ani la teatrul Zingaro din Aubervilliers, Paris şi turnee în întreaga lume. Formula actuală a fanfarei cuprinde structura clasică de 9 suflători, un toboşar şi Costică Panţiru, clarinetistul şi liderul fanfarei.

Fanfara extraterestră este formată din 13 instrumentişti, membri ai unor grupuri precum Karpov not Kasparov, Ad Hoc, Poetrip şi Kepler not Kopernikus.

Duminică, de la 17.30, Actores Alidos – Galanìas (Italia) prezintă un repertoriu de cântece pentru femei, bazat pe tradiţia sardiniană, refăcute într-o cheie polifonică şi inovativă, de către Valeria Pilia, lidera qvartetului.

În cele trei zile de festival, vor putea fi văzute două expoziţii permanente de fotografie documentară şi o expoziţie de colaje – „Ultima Transhumanţă/ The Last Transhumance”, o selecţie de fotografii din cadrul proiectului etnografic şi sociologic despre dispariţia unui stil de viaţă milenar al ciobanilor din Europa, realizat de Dragoş Lumpan, şi „Bucureşti Demolat”, de Cristian Bonciocat, o arhivă de imagini ce poate deveni un instrument de lucru cu funcţie de recuperare culturală, de reparaţie morală ce s-ar mai putea aduce azi porţiunii trupului de oraş afectat.

Tot în Grădina Uranus, în fiecare zi, începând cu ora 14.00, se deschide târgul meşteşugăresc, completat de demonstraţii de meşteşuguri şi meserii uitate: concept store-ul Mesteshukar Butiq, reţeaua de afaceri sociale dezvoltate în comunităţile de meşteşugari romi, vine cu obiecte de colecţie menită să revalorizeze meseriile tradiţionale rome cu ajutorul designului contemporan, iar Ecopolis ajunge cu cea mai nouă colecţie – „Deltacraft”, care ilustrează tehnicile şi abilităţile meşteşugăreşti din regiunea Deltei Dunării şi a satelor din judeţul Tulcea.

Joi, la Manasia Hub, va avea loc o seară de proiecţii de filme tematice şi va fi deschisă expoziţia de pictură semnată de Cătălina Coşoiu, deschisă până pe 11 septembrie. Începând cu ora 20.00, va fi proiectată seria „Şuşanele”, un webseries de docu-ficţiune care urmăreşte reconfigurarea şi lărgirea perspectivei culturii populare despre Bucureşti, urmată de lungmetrajele „Cu capul înainte/ Head-on”, regia Fatih Akin, şi „Gadjo Dilo”, regia Tony Gatlif.

Abonamentele sunt disponibile pe eventbook.ro la preţul de 120 de lei. Biletele pentru o zi de festival costă 50 de lei.

Balkanik Festival este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, Arcub, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Intituto Italiano di Cultura Romania.

Cookies