Miloš Nedeljkov a devenit celebru pe rețelele de socializare (are aprox. 800.000 de urmăritori pe Instagram și aproape 2 milioane pe Tik Tok), după ce a creat pitorescul personaj Balkan Dad, un tip care comprimă esența metehnelor balcanice în tușe voit îngroșate. În videoclipurile sale, Balkan Dad (un fel de Borat, dar nu din Kazasthan, ci balcanic sadea), pleoscăie zgomotos când mănâncă ciorbă, râgâie, se scobește între dinți, umblă în maieu și trening, adică ironizează toate apucăturile de care nici noi, români de aleasă stirpe, nu suntem tocmai străini. Cosmin Dragomir, jurnalist de gastronomie, autor de cărți dedicate bucătăriei românești și unul dintre specialiștii noștri în bucătărie balcanică, și-a arătat cu entuziasm disponibilitatea de a-i fi ghid lui Balkan Dad în București și în țară. Mai jos, interviu cu Cosmin Dragomir despre mâncarea tradițională văzută ca element cu mare potențial turistic.
Miloš Nedeljkov a anunțat că în toamnă vine în România și are nevoie de ajutor. Balkan Dad face un tur al țărilor din zona balcanică, prin care dorește să promoveze gastronomia fiecărei țări, și are nevoie de un ghid care să îi fie alături în acele zile și să îi explice cu ce se mănâncă gastronomia românească.
Cosmin Dragomir: “De fiecare dată când apare oportunitatea de a ne promova gastronomia îmi amintesc de episodul dezastruos cu Anthony Bourdain – No Reservation –și de fiecare dată sper să evităm greșelile din trecut. Aș fi bucuros, dar și onorat, să aveți încredere în mine și să mă recomandați ca ghid.
Tot ce trebuie să faceți e să dați tag contului meu de Instagram (cosmindragomir_gastroart) la videoul lui Balkan Dad (https://www.instagram.com/p/C7bFJJyAXTQ/ )”.
B365.ro: Cosmin Dragomir, de ce îți place sârbul, cine este Balkan Dad, cum îl vezi?
Cosmin Dragomir: Balkan Dad a reușit să creeze un personaj balcanic, cu tot ceea ce înseamnă aceasta, gesturile, îmbrăcămintea, scobitoarea, toate fiind voit exagerate. Ne recunoaștem în aceste expresii balcanice pentru că și noi avem multe dintre apucăturile și deprinderile vecinilor noștri. Anul trecut am stat aproape 3 luni în diferite țări din Balcani și știu exact diferențele regionale ale bucătăriilor naționale din această zonă. Cred că aș avea discuții mult mai aplicate cu Balkan Dad.
Cosmin Dragomir: În postarea cu apelul sârbului, pe care am făcut-o pe facebook, am văzut reacții ale conaționalilor noștri care îi atrăgeau atenția că noi nu suntem în Balcani, nu suntem balcanici, că e un prost, etc. În loc să ne bucurăm că vine cineva să ne promoveze gastronomia, noi ne punem tot timpul de-a curmezișul și nimic nu ne convine. Noi suntem balcanici, o spun cu mâna pe inimă. Cel puțin în partea de sud a României suntem foarte, foarte balcanici, de la mâncare până la descălțatul la ușă.
B365.ro: De ce fel de ajutor are nevoie Balkan Dad?
Cosmin Dragomir: Vrea un ghid responsabil care să-l plimbe prin București și prin țară, să-i arate ceea ce merită cu adevărat de descoperit în materie de gastronomie românească. Spun asta raportându-mă la niște experiențe mai vechi, inclusiv la celebrul episod din “No reservation” cu Anthony Bourdain, din care țara noastră nu a ieșit deloc bine, deoarece Tony Bourdain nu a fost dus în locuri reprezentative.
B365.ro: Ce îi arăți în București?
Cosmin Dragomir: Nu vreau să nominalizez niciun loc, o să cer și ajutorul prietenilor mei care se plimbă, mănâncă în restaurante. Am destui prieteni cu care să mă consult și promit că voi evita orice oportunitate sau influență care ar putea să vină ca sponsorizare sau finanțare. Mă refer fix la restaurantele care ar putea plăti special ca să fie incluse în turul lui Balkan Dad. Mă îndepărtez de astfel de practici care, din păcate, se întâmplă. Sunt influenceri plătiți de antreprenori, dar în acest turneu sper din tot sufletul să nu se întâmple acest lucru.
B365.ro: Bucureștiul are de oferit lucruri interesante?
Cosmin Dragomir: Bucureștiul și toată țara au de oferit lucruri aparte pe care le găsim peste tot, de la târgul auto din Pitești până în Chilia Veche. Va fi un echilibru în ceea ce o să-i prezentăm lui Balkan Dad, vorbim de gastronomie românească modernă, de gastronomie rurală și urbană. O să-i arătăm și mâncare tradițională autentică, dar și una fine dining. România se prezintă și cu pâine, sare și călușari, dar avem și Festivalul George Enescu sau Untold, adică toate lucrurile care targhetează un mare potențial turistic. Trebuie să aducem în România turiști din toate categoriile pentru că da, chiar avem ce să le oferim.
B365.ro: Am aflat că, pe lângă sarmale, cercetezi și slănina. Ce mai poate fi aflat despre slănină?
Cosmin Dragomir: Vreau să scot o carte cu 50 de rețete cu și despre slănină, acest ingredient identitar și foarte versatil, de la tipuri diferite de slană până la cornulețe cu osânză. Vorbim de tot felul de preparate, de la jumări până la tocane, de un ingredient care se află în gastronomia românească de foarte, foarte mult timp. Încerc să demonstrez, așa cum o fac și cu burta de vită, că dintr-un singur ingredient se pot aduna o mulțime de povești și că gastronomia noastră este mult, mult mai ofertantă decât credem.
Cosmin Dragomir este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de gastronomie din România. A fondat gastroart.ro și editura omonimă, a publicat volumele: Curatorul de zacuscă, Colecționarul de sarmale și împreună cu Adriana Sohodoleanu – Dulce Românie, o istorie a deserturilor de la noi. Este co-inițiator al Legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, gazda podcastului Amintiri Gustoase (cel mai longeviv și cel mai ascultat podcast gastronomic de la noi). Anul trecut, împreună cu jurnalistul Cristian Iohan Ștefănescu, a petrecut mai multe luni în diferite țări din Balcani pentru un studiu regional de gastronomie comparată (proiect în curs de derulare).