Băiat de cartier cu rating: Cum i-a schimbat perversa de pe Târgu Ocna viaţa lui Sorin Țiganu’

de:
26 oct. 2010
51 Afișari
Băiat de cartier cu rating: Cum i-a schimbat perversa de pe Târgu Ocna viaţa lui Sorin Țiganu’

Totul a pornit de la un simplu link. Link care ne-a invadat ferestrele de comunicare instant şi pereţii Facebook-ului făcând trimitere la un clip decupat dintr-o banală ştire ProTv, difuzată în august, despre o păruială mai zdravănă într-un cartier. „Mi-a dat cu bâta în antebraţ. Io m-am chinuit foarte mult timp să-l fac, antebraţu ăsta, ei mi-a dat de m-a julit” şi „am luat şi io bâta şi i-am dat la unu’ în faţă şi lu’ altu’ i-am dat perversă ca pe Târgu Ocna” şi „acum tot ei cheamă poliţia. Păi, suntem golani sau nu mai suntem?”. Aceste fraze au atras peste un milion de accesări pe Youtube şi o cascadă de comentarii admirative (câteva) şi depreciative (restul de câteva mii).

„E caterincă rău băiatu

Ne-am zis că perversa trebuie să aibă o legătură cu strada Târgu Ocna, aşa că am sărit într-un autobuz către cartierul Rahova şi n-am pus pe întrebat în stânga şi în dreapta. N-a trebuit să scotocim mult. „Aaa, ăla cu Târgu Ocna! E caterincă rău băiatu’, Sorin îl cheamă”, spune un băieţaş. „Da’, nu stă pe Târgu Ocna. Stă mai sus, pe Mărgeanului, întrebaţi acolo de Sorin Țiganu’”. Sorin Țiganu’, vedeta ce acum a căpătat nume, nu e de pe Târgu Ocna aşa cum Adi e de la Vâlcea, dar măcar stă pe-aproape.

Locuinţa lui Sorin e o cocioabă dărăpănată, acoperită cu fâşii de carton bitumat ţinute locului cu câţiva bolovani în faţa căreia e adunată o parte din numeroasa familie a lui Sorin. În total, în cele trei camere sărăcăcioase trăiesc nu mai puţin de 16 persoane. „Sorin doarme acum, mă duc să-l scol, staţi aici”, ne spune mama acestuia şi ţuşti în casă să-şi aducă fiul deşi insistam să nu-l deranjeze, de teamă ca nu cumva abilul mânuitor al perversei să se trezească cu faţa la cearşaf la 11 dimineaţa.

Sorin Țiganu’ e însă paşnic şi prietenos. Iese din casă la bustul gol şi desculţ. E proaspăt tuns chel şi în creştet are o tăietură adâncă şi ameninţătoare, iar pieptul bombat îi e presărat cu tot felul cicatrici. Cea mai recentă cicatrice e cauzată de o operaţie de extirpare a unei gâlme de felul celor care i-au apărut pe tot corpul din cauza proteinelor şi steroizilor pe care-i foloseşte când trage la sală. Julitura de pe antebraţ, însângerată în celebrul clip, de-abia dacă i se mai vede. „Am carnea bună şi mă vindec repede”, se făleşte jovial Sorin.

Apoi, într-o ţinută nouă (pantofi din piele întoarsă de la Zara, cămaşă cu modele geometrice colorate strident de la Celio) pe care o încheagă deloc discret o cruce cumpărată de la Dolce&Gabbana, ne invită să-i facem cinste cu un Red Bull, că nu bea nici alcool nici cafea, la un bar din apropiere. Pe drum, trecătorii îl salută. „Să trăiască domnu’ Sorin”, strigă un bărbat, dar Sorin trece pe lângă el ţanţoş, şi nu-l bagă în seamă.

Timpul costă puncte de audienţă

Sorin Țiganu’ nu pierde timp cu politeţurile. Întreabă direct şi nonşalant „ziceţi, băieţi, care-i treaba, ce vreţi să ştiţi?”. Îi spunem că vrem să ştim povestea vieţii lui şi nu zice ba, e deja obişnuit cu presa şi celebritatea mediatică îi surâde. Cu o seară înainte să-l vizităm, fusese invitat la Antena 2, la Buzdugan şi Morar. Expunerea televizată i-a schimbat până şi numele. Acum i se zice „Perversul de pe Târgu Ocna” şi nu mai e un simplu angajat la o spălătorie de maşini. L-au sunat şi de la Acces Direct şi de la Click şi de la Cancan, toată floarea tabloidală cu ratinguri şi tiraje de neînvins. Marea noastră exclusivitate s-a dus pe apa sâmbetei pentru că cele 81 de secunde de faimă ale lui Sorin s-au expandat.

Nu e doar atât. Timpul lui Sorin-cel-celebru costă mult mai mult decât timpul lui Sorin-angajatul-la-spălătoria-de-maşini, Sorin cel de zi cu zi. I l-a scumpit ratingul. „S-a uitat toată lumea din Rahova, vreo douăzeci dacă nu s-au uitat, ăia bătrâni” se justifică el. Acum, Sorin nu mai vorbeşte pe gratis, ca la început, vrea să-i iasă şi lui ceva, pentru că vede neaşteptata celebritate drept „şansa lui”. Oferta e generoasă, că ne-a citit el că suntem studenţi şi banii se fac greu la noi: 1 milion. De la Morar a primit cadou un ceas de 250 de euro, ălora de la Cancan, care-l sună de patru ori într-o oră, vrea să le ceară 200 de euro. Ne dăm acordul şi simţim cum onoarea jurnalistică se scurge din noi ca dintr-o clepsidră la gândul că a trebuit să plătim pentru un subiect. Ca ăia de la Cancan. Și totuşi, interesul pentru povestea lui Sorin Țiganu’ ne roade.

Directa ce te dă în boala copiilor

Deci, ce-i aia perversa ca pe Târgu Ocna? „E ca la puşcărie, frate. În puşcărie bătăile nu-s mai lungi de un pumn sau o îmbrânceală. De-aia, când dai, trebe să-l dai direct în mintea copiilor, să-i resetezi calculatoru’, mă-nţelegi?” explică vedeta 2.0. Sorin Țiganu se referea la penitenciarul Târgu Ocna din judeţul Bacău, una dintre cele mai dure instituţii de detenţie din România, nu la strada omonimă din Bucureşti.

Sorin Țiganu’ are argoul de pârnaie la degetul mic pentru că a avut ocazia să-l înveţe pe pielea lui, chiar dacă n-a stat în arest mai mult de 48 de ore, spre deosebire de fratele lui care ispăşeşte o pedeapsă în Penitenciarul Rahova. „Tot pentru bătaie, n-am fost pentru tâlhării şi de-astea”, ne explică el. Bătaia care i-a marcat viaţa, şi l-a făcut celebru spune multe despre cum e traiul unui tânăr ce-şi face veacul în cartierele fără lustru ale Capitalei.

“E legea junglei. Stai în picioare, mergi mai departe, ştii? Dacă stai p-acolo, n-ai cum să laşi capul jos când te înjura unu’ sau îţi dă o palmă. Deci dacă laşi pe unu’, începe să-ţi dea toată lumea. Dacă ai halit o palmă, trebuie să haleşti în continuare, ştii? Asta e toată şmecheria”, rezumă Sorin regulamentele de cartier care nu se intersectează cu legea canonică.

Din respect faţă de legea străzii s-a enervat Sorin când cineva a chemat poliţia în urma bătăii care i-a adus celebritatea în mediul virtual, acuzând o încălcare a codului golăniei. „Dacă tu sari la mine şi io-ţi dau ţie un pumn, ce se-ntâmplă, îţi umflu un ochi, nu? Ți-l învineţesc, da’ într-o săptămână îţi trece, nu se mai vede. Acum zi-mi mie, ce ai vrea, să-ţi umflu un ochi sau să mergi la puşcărie?”.

Sorin Țiganu s-a născut în ’89, dar n-are acte să certifice data. N-a avut acte niciodată pentru că nici mama lui nu a avut şi, din această cauză, l-a scos din maternitate pe bebeluşul Sorin dând şpagă paznicului. În loc să se plângă de lipsa actelor, Sorin se bucură că aşa poate să nu plătească taxe şi impozite şi nici n-ar trebui să meargă la război „ca voi, românii” dacă e să se ajungă la asta.

Primii 11 ani şi i-a petrecut la Piaţa Muncii. Acolo a avut un accident de maşină când trecea strada să meargă la păcănele. De pe urma accidentului s-a ales cu craniul crăpat şi cu cicatricea de pe creştet. Familia lui s-a mutat apoi „la ghetouri”, lângă Piaţa Rahova, şi tot de la bătăile de pe stradă a trebuit să mai fie operat de două ori. Aşa că a învăţat să se bată bine. Trage de fiare, a făcut box şi kickboxing aşa că de fiecare dată când îşi flutură pumnii prin aer ca să-şi exemplifice arta marţială tresărim în faţa perspectivei unui knock-out accidental.

Manele şi femei

Cu toate că are pumnii ca ciocanele pneumatice, Sorin are şi o latură sensibilă. Adică îi plac manelele. Nu orice manele, ci alea de dragoste, tânguitoare, despre amor rănit şi fete duplicitare (perverse adică). Melodia lui preferată e o creaţie marca Bursuc Piticu, „M-am răcit de tine şi nu mai îmi pasă”. Atât de dragă i-a fost piesa că i-a dat manelistului 150 de euro ca să o dedice „pentru fratele meu, Sorin Țiganu” şi apoi să i-o tragă pe un CD.

Gusturile muzicale sensibile nu au corespondent însă în viaţa lui amoroasă. Și-a cunoscut soţia – impropriu spus, pentru că nu s-au luat cu acte – pe Internet acum trei ani. Sorin lucra la un Internet cafe şi obişnuia să facă schimb de liste de messenger cu tovarăşii ca să cunoască cât mai multe fete. Aşa a dat de tânăra din Slatina – româncă, nu ţigancă, ne informează mama lui Sorin – cu care are două fete. Au vorbit, ea i-a trimis nişte poze şi, câteva luni mai târziu l-a sunat din Gara de Nord anunţându-şi prezenţa în Capitală. S-au iubit la un hotel, apoi Sorin a dus-o la el acasă, iar fata n-a mai vrut să plece.

Femeia cu care stă în prezent nu e însă marea lui iubire, ci o fată de la el de pe stradă pe care a cunoscut-o când avea 13 ani. Atât de tare o iubea că o ducea şi o aducea în fiecare zi de la liceu. Și acum o mai iubeşte şi-i poartă numele pe braţul drept sub formă de tatuaj, dar nu mai poate fi cu ea. Din cauza părinţilor fetei care n-au mai lăsat-o să umble cu Sorin pentru că „nu le plăcea golăneala, că eram golan”.

Acum, Sorin Țiganu stă mai mult pe la televizor şi face tot posibilul ca să-şi supraliciteze notorietatea. L-a provocat la caft pe luptătorul K1 Ionuţ Atodiresei, iar pe Bendeac mondenul la un concurs de caterincă. E sigur că-i face pe ambii.

După ce presa şi televiziunea tabloidă va digera complet senzaţionalul scandalului de periferie, îl va scuipa înapoi în viaţa lui de pe Mărgeanului, iar Perversul de pe Târgu Ocna va redeveni Sorin Țiganu’, un tânăr de 21 de ani, fără acte, fără şcoală, cu pumnul greu şi iute. Oamenii din cartier vor continua însă să-l salute cu un amestec de admiraţie şi teamă.

Articol realizat de Adrian Deoancă şi Cristian Bândea.

Sorin Țiganu’ evoluând în premieră

Perversa ca pe Târgu Ocna în ritm hip-hop

Cookies