Baia Grivița va fi restaurată cu 700.000 euro

de:
27 apr. 2013
6 Afișari
Baia Grivița va fi restaurată cu 700.000 euro

În ședința de sâmbătă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), aleșii locali au decis ca Primăria Capitalei să aloce peste 697.000 euro pentru restaurarea Băii Griviţa, singura baie publică din București, aflată în administrarea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. Acest proiect a mai apărut pe ordinea de zi a CGMB, în februarie 2012, însă proiectul a fost respins de consilierii generali.

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea totală a investiţiei este de 697.373 de euro, banii urmând să fie asiguraţi din bugetul Municipalităţii. Lucrările urmează să fie finalizate în teremen de 11 luni de la începere.

„Din relatările referitoare la construcţia ce adăposteşte Baia Griviţa rezultă că imobilul a fost puternic afectat de cutremurele din anii 1940 şi 1977, în prezent neexistând date din care să reiasă cum şi în ce masură s-a produs acest lucru şi prin ce metode fost consolidată”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit documentului citat, starea ansamblului băii este destul de precară, deoarece partea de finisaje este vizibil afectată de umezeală, igrasie şi ciuperci. În zonele unde funcţionează saunele şi camerele de masaj, finisajul este deteriorat, iar placajele cu gresie, faianţă şi mozaic sunt parţial deteriorate.

„Sistemul de evacuare a apelor meteorice este deteriorat, ceea ce a dus la infiltraţii de apă la nivelul tavanelor. Sistemul de canalizare este unul foarte vechi şi subdimensionat, ceea ce duce la multe defecţiuni şi avarii”, se mai arată în proiect.

Lucrările de reparaţii au în vedere măsuri de consolidare atât a structurii, cât şi a pereţilor, precum şi realizarea unor sisteme eficiente de drenaj al apelor colectate sau refacerea căilor pietonale.

Totodată, vor fi aduse la starea iniţială elementele cu rol arhitectural existente, precum şi refacerea celor care lipsesc, dar şi reconstruirea podului.

„Tencuielile vor fi refăcute utilizând aceleşi materiale şi culori, folosind aceleaşi tehnici de punere în operă a acestora”, se mai arată în document.

Baia Griviţa, înfiinţată de Regina Maria la sfârşitul secolului al 19-lea și inaugurată în 18 decembrie 1897, a fost închisă în anul 2000, pentru lucrări de renovare, şi redeschisă în 2002.

Cookies