Bagă la M.A.T: tacos cu piept de vită afumat și sos macha, tacos cu file de pește crispy și sos cu ardei chipotle, prăjitură de casă cu făină de porumb, sirop de trandafir și fistic. E patatas bravas.

08 ian. 2021
3802 afișări
Bagă la M.A.T: tacos cu piept de vită afumat și sos macha, tacos cu file de pește crispy și sos cu ardei chipotle, prăjitură de casă cu făină de porumb, sirop de trandafir și fistic. E patatas bravas.

Salutare. Iar despre mâncare, de data asta avem tacos pe bază de porumb artizanal, crescut în semi captivitate, ca bizonii. Am mâncat pentru tine la MAT Restaurant, that’s short for Masa Artisanal Taqueria, o taquerie deschisă prin vara lui 2020, undeva pe lângă Gara de Nord, mai precis: Mircea Vulcănescu Street, într-o casă renovată, din câte bănuiesc, după chipul și asemănarea designerului de interior. Frumos băiat.

La mine, prin părțile Neamțului, se mănâncă mămăligă cu, aproape, orice. Păpușoiul e în ADNul meu, așa că orice pe bază de mălai is ok in my book. Mi-aduc aminte cum vara, la țară, desprindeam cu degetele și cu atenție coaja de mămăligă de pe fundu’ ceaunului, puneam niște brânză iute deasupra și “dă-i viteză”. Sanchi, tacos avant la lettre. Sau niște mămăligă rece (de-a doua zi) cu borș de lobodă la temperatura șopronului. Pfff.

Ca să fie treaba treabă, am dat un ochi pe Instaul MAT și-am văzut o înghețată de hribi. Dios mio, how cool is that? Cine face înghețată de hribi? Foarte mișto. Uite cum arată:

Evident, n-am mai găsit. Poate “mai bagă”, cine știe.

Afară e duminică, e-o zi călduroasă de 2 ianuarie, lenea e cucoană mare și nimeni n-are chef să miște un pai. Se face doișpe jumate. Mare foame. Hai la MAT Restaurant.

Am ajuns. Mircea Vulcănescu Street, pe lângă Gara de Nord.

Primul lucru pe care-l observ cu plăcere e că se păstrează o corespunzătoare distanță arafatică.

E mișto să vezi cârciumi frumoase deschise NU în centrul vechi, nu în locuri unde lumea deja se calcă în picioare. Mai mult decât atât, un loc ca MAT “mai spală” zona. Să nu ne-ascundem după deget. Deși nu sunt bucureștean get beget, îmi aduc aminte de vremurile când băgam mâinile în buzunare când treceam pe Mircea Vulcănescu. Multe capoate la porți, băieți cu oferte la cox și telefoane. Bani să fi avut, c-aveau de toate. Deci, un loc curat și cu bun gust e mai mult decât binevenit.

Design și vibe

Ioi, ce frumos îi! Din stradă, doar oamenii dau de gol că acolo există un restaurant. De-aproape, povestea se schimbă. Interiorul e super instagramabil, decorat cu plante aromatice atârnătoare, ca-n bucătăria de vară a bunicii. Mă cuprinde același regret ca la Papila, că nu pot lua masa în interior. Presupun că plantele atârnătoare joacă dublu rol: decor și ingrediente pentru gătit și asezonat. Smart thinking.

Borcane decorative cu grăunțe obținute prin dijdiocare. Acțiunea de a freca știuleții unii de alții. Și niște ardei iuți.

Ce să fie, ce să fie?

Am ales să încerc următoarele:

  • Tacos cu piept de vită afumat și sos macha
  • Tacos cu file de pește crispy și sos cu ardei chipotle
  • Prăjitură de casă cu făină de porumb, sirop de trandafir și fistic
  • Patatas de 17 lei bravas.

Timp de așteptare: 20 de minute. Sfat: plimbă-te prin zonă. Ai ce vedea.

Unboxingul de-acasă.

Tacos cu piept de vită afumat și sos macha

Să începem cu începutul. Foile de tacos. Poate d’aia n-am fost niciodată fan tacos. Nici acum nu știu dacă ăsta ar trebui să fie gustul, pentru că foile de tacos de la MAT sunt cel puțin interesante și destul de diferite față de experiențele anteriore, de prin alte țări. Foile de tacos sunt proaspete, elastice și în același timp ferme, cu gust de porumb, dar nu atât de pregnant încât să acopere aromele umpluturii. Nice feeling.

A! Și super manevrabile.

Tacosul cu piept de vită a fost recomandarea casei și mă felicit că am întrebat înainte: “Cu ce vă lăudați?” Ce să zic, a cam avut dreptate băiatul ăla. Rar mi-a fost dat să gust o vită atât de delicioasă, atât de fragedă, care îți încântă ochiul și simțurile. Legumele crunchy, lipia de tacos molicică și elastică, vita super gustoasă și aromată, iar o picătură de lime deasupra e cireașa de pe tort. Eu am scos coriandrul din ecuație, cu degetele, că-s mai sclifosit.

Extrem, extrem de bun.

Tacos cu file de pește crispy și sos cu ardei chipotle

Uite aici desfrâu gastronomic! Bine, eu voiam tacos, nu cel mai bun fish’n’chips din lume. Just look at this. Ce culori, ce mise en scène: splendoare-n păpușoi! Normal că am googleit ardei chipotle. Frați de sânge cu rudele lor mult mai cunoscute: los jalapenos.

Când zici mexican, zici picant. Nu e cazul aici. Aromele sunt perfect balansate.

Peștele e gătit la perfecție, e cruncy, e dulceag, e fresh și, din păcate pentru mine, prea puțin.

Cât de bun!

M.A.T. – Tacos cu file de pește crispy și sos cu ardei chipotle
M.A.T. – Tacos cu file de pește crispy și sos cu ardei chipotle

Cartofi transpirați

Niște cartofi. Simpli. Poate puțin prea obișnuiți. Ce să ceri de la niște cartofi?

La cât am dat pe ei, habar n-am. Dar nu merită 17 lei. Sorry, boys. Altfel, buni.

Prăjitură de casă cu făină de porumb, sirop de trandafir și fistic

Ei, uite c-am trăit s-o mănânc și pe asta. Noi la țară, din lipsă de dulce, întingeam mămăliga-n zahăr și ăla era desertul. Cum ziceam la început: mămăligă cu orice.

Prăjitura asta e un fel de combo libanezo – românesc. Textură de carrot cake însiropat cât trebe, nici porumbul, nici fisticul nu predomină în gust. Recunosc că mă așteptam să simt o pastă de fistic intensă. Nu știu de ce. Foarte interesantă combinația.

Total: 111 lei.

Mă bucur că am trăit experiența acestor tacos home made. Abia aștept să mănânc și în interior, să mă bucur de el, că m-am săturat de casa mea ca de mere pădurețe.

MAT, dimpreună cu Papila, Pickles sau Paninaro sunt genul de locuri perfecte pentru impresionat musafiri, prieteni din străinătate și chiar mămici.

Să nu uit de ambalajele biodegradabile, nature friendly.

Aș mai merge la MAT Restaurant? Da.

Se poate comanda și prin Tazz.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Nota B365.ro: Dragoș a mai mâncat pentru tine. În fine, pentru noi. Îndopatul, mai jos. Bumb cu bumb:

Cookies