ARHIVA B365

Bacşişul la restaurant ar putea deveni obligatoriu

Patronatele au transmis propunerea către autoritățile din turism, urmând ca acestea să o prezinte Guvernului, scrie Capital.ro. Potrivit propunerii patronatelor, valoarea bacșișului va fi lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta va fi introdusă pe nota de plată și impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă.

Alin D. are 27 de ani și de trei ani lucrează ca ospătar într-un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei. A fost de acord cu un salariu mic, la angajare, în contextul în care se baza foarte mult pe bacșișul lăsat de clienți.

„Au fost luni în care am câștigat 2.500 de lei numai din bacșiș, bani care rămâneau în buzunarul meu”, spune el. Privind din acest unghi, o asemenea situație pare să fie în defavoarea angajatului. Dar, spun proprietarii de restaurante, nu este chiar așa. În final, cel care pierde este clientul, care va plăti mai mult pentru ceea ce consumă.

Impozitarea bacșișului are și un istoric. Ideea a fost lansată de patronatele din turism încă de acum câțiva ani, pe modelul practicilor din alte țări.

România se va alinia la directivele europene, cunoscut fiind faptul că foarte multe țări au adoptat deja o asemenea măsură. 

10% din valoarea notei de plată ar putea reprezenta bacșișul, în restaurantele din România; această sumă ar urma să fie impozitată cu 16%


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button