Bacon expirat, peşte şi brânză etichetată necorespunzător în supermarketurile din Bucureşti

de:
15 ian. 2012
5 Afișari
Bacon expirat, peşte şi brânză etichetată necorespunzător în supermarketurile din Bucureşti

Timp de o săptămână, începând cu data de 6 ianuarie, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti (DSV) a început o serie de controale, care au vizat 61 de supermarketuri şi hipermarketuri din Capitală.

În urma verficărilor făcute de inspectorii DSV, au fost aplicate 30 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 206.000 lei, şi s-au eliberat două avertismente. De asemenea, s-au reţinut de la comercializare peste 210 kg produse alimentare, reprezentând carne şi produse din carne, peşte şi produse din pescuit, brânză etichetate necorespunzător, în valoare de circa 2.500 lei.

DSV nu a menţionat însă numele magazinelor găsite în culpă.

Alimentele etichetate necorespunzător (n.red – etichetele nu conţineau informaţiile necesare, suficiente, verificabile şi usor de comparat, astfel încât să le permită consumatorilor să aleagă produsele ce corespund exigenţelor lor din punctul de vedere al nevoilor şi posibilităţilor lor financiare, dar şi care să le aducă la cunoştinţă eventualele riscuri la care ar putea fi supuşi) au fost trimise către o unitate care se ocupă cu neutralizarea deşeurilor de origine animală.

”Insectorii DSV au urmărit, în timpul controalelor, modul în care unităţile comerciale depozitează alimentele, cum se prezintă produsele pe rafturi, cum se comercializează bunurile de larg consum, dar şi trasabilitatea (n.red – sistem de asigurare a calităţii care permite regăsirea istoricului, a utilizării sau a localizării unui produs prin identificări înregistrate) acestora. Din punct de vedere sanitar-veterinar au fost depistate o serie întreagă de nereguli pentru care s-au aplicat 30 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 206.000 lei, şi s-au eliberat două avertismente. Controalele s-au efectuat la toate reţelele de supermarketuri şi hipermarketuri din Bucureşti, oraş în care funcţionează aproximativ 150 de astfel de unităţi”, a declarat Lupescu, pentru B365.ro.

Unităţile comerciale au fost sancţionate pentru condiţiile  necorespunzătoare de depozitare, modul defectuos de ambalare şi etichetare a alimentelor, deficienţe în demonstrarea trasabilităţii produselor, depozitarea deşeurilor de origine animală în afara locurilor special amenajate şi fără a se asigura evacuarea lor ori fiindcă nu se asigura întreţinerea spaţiilor destinate depozitării şi valorificării produselor alimentare, manipularea alimentelor încălcând normele igienice, depozitarea ambalajelor de transport a produselor în condiţii care pot determina contaminarea lor sau pentru ambalaje, ustensile şi recipiente în stare insalubră.

Într-un supermarket din Capitală, inspectorii au avut surpriza să găsească bacon expirat pe rafturile dedicate raionului de mezeluri. Pentru comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate expirat, supermarketul a primit o amendă în valoare de 45.000 lei, sancţiunea maximă aplicată pentru această practică, după cum a declarat, pentru B365.ro, Constantin Lupescu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti.

Întrebat dacă i s-au adus la cunoştinţă anumite măsuri luate de supermarketuri, precum reetichetarea freshurilor (pentru a prelungi, pe ambalaj, data expirării) sau rotisarea puilor refrigeraţi după expirarea termenului de valabilitate, Constantin Lupescu a precizat, pentru B365.ro, că a primit astfel de informaţii, dar că, până acum, în Bucureşti, nu s-au putut demonstra aceste practici sau, în cadrul controalelor efectuate, inspectorii nu au găsit indicii care să confirme asemenea metode de prelucrare a alimentelor cu termen de valabilitate depăşit.

”Consumatorii care descoperă astfel de practici într-un magazin trebuie să ne anunţe imediat la telefon, iar noi putem interveni în maximum o oră, având, în permanenţă, o echipă pregătită pentru a se deplasa la respectiva unitate comercială, inclusiv sâmbăta şi duminica. Însă, multe dintre sesizările făcute de consumatori, poate chiar 50%, nu se justifică. Astfel, în multe cazuri, când inspectorii fac verificări la unitatea comercială reclamată, descoperă că neregulile semnalate nu sunt reale”, a punctat şeful Direcţiei Sanitare Veterinare a Capitalei.

Controalele inspectorilor DSV în hipermarketuri şi supermarketuri se organizează periodic: la începutul anului, după perioada sărbătorilor de iarnă, în timpul verii pentru a verifica, în special, starea produselor perisabile şi la finele anului, campanie ce se derulează înainte de sărbătorile de iarnă, după cum a declarat oficialul instituţiei.

Joi şi vineri, verificările au fost efectuate de către inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti împreună cu inspectori din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia de Inspecţii.

Săptămânal, în week-end-uri, inspectorii DSV efectuează, prin sondaj, controale în târgurile cu produse tradiţionale. Printre neregulile depistate frecvent, pe acest segment, de reprezentanţii Direcţiei, se numără modul de expunere al alimentelor, fără a asigura o protecţie împotriva factorilor exteriori, fiindcă nu toţi comercianţii au vitrine amenajate pentru a evita contaminarea, şi comercializare unor produse care nu se înscriu în segmentul alimentelor tradiţionale vândute, de regulă, de falşi producători.

Cookies