Băcanii îşi dau demisia în masă de la Mic.ro, potrivit unor angajaţi ai reţelei de retail. Mulţi dintre salariaţi spun că muncesc mult şi că, pe lângă merchandising, se mai ocupă şi de recepţia produselor, de încasarea banilor, de curăţenia în magazin, dar şi de contabilitate. Toate aceste sarcini le au de îndeplinit angajaţii pentru o retribuţie lunară netă de 900 de lei, dar din care angajaţii nu primesc decât aproximativ 810 lei. Diferenţa de 90 de lei este reţinută de companie, ca ”garanţie” pentru eventualele pagube (VEZI CONTRACT), conform declaraţiilor unor lucrători comerciali din reţea.
”Programul e cam mare. În fiecare zi se lucrează de la 6.00 dimineaţa până la 15.00 sau de la 14.30 la 23.00. Lucrăm un week-end da, unul nu, şi sâmbătă şi duminică , câte 16 ore pe zi de persoană. Salariul e 8 milioane, în cartea de muncă e de 12 milioane lei. Se dau şi bonuri de masă, dar nu ştim cât se vor mai da fiindcă se aude că ni le taie şi pe astea. Ore suplimentare nu mai plătesc, ne mai dau doar 8 milioane fiindcă 1 milion e garanţia, care se opreşte lunar, aşa se opreşte la toate firmele mari, ca să se ajungă la un fond de 25 milioane, ca în caz de se întâmplă ceva să poată lua de acolo”, explică un asistent de magazin, care lucrează la o unitate Mic.ro de lângă Hala Traian.
Un director de magazin, care lucrează în cartierul Dristor, a precizat că programul de lucru este de nouă ore, de luni până vineri, şi de 16 ore pe zi, în week-end, de două ori pe lună. Femeia nu a vrut însă să specifice valoarea salariului, dacă se mai dau bonuri de masă sau nu, ci a spus doar că ”restul vi-l vor spune ei la training”.
”Week-end-ul este full, 16 ore pe zi, dar avem două zile libere în cursul săptămânii”, spune directorul de magazin.
Oana, o tânără în vârstă de 23 de ani, susţine că şi-a dat demisia de la Mic.ro pentru că s-a micşorat salariul, de la 1.200 lei – 1.300 de lei până la circa 800 de lei, şi fiindcă bonurile de masă se dădeau abia din a cincea lună de lucru. Aceasta spune că a aflat că va primi bonuri după patru luni de la angajare, la puţin timp după ce a semnat contractul de muncă.
”Aici nu mai e de stat, era bine să te angajezi acum şase luni, când ne-am angajat noi aici, dar acum toată lumea îşi dă demisia. E din ce în ce mai rău aici. Avem şi multe documente de făcut, multă responsabilitate, nu doar vinzi, trebuie să faci şi acte şi una şi alta. E greu. La Mic.ro nu e roz, era odată, dar acum nimeni nu mai stă”, se plânge lucrătorul comercial de la magazinul de pe lângă Hala Traian.
Oana mai spune că lucrătorul comercial, din cadrul reţelei autohtone de retail, sau asistentul de magazin, după cum este numit în cadrul firmei, face aproape orice este nevoie în magazin, de la şters praful, dat cu mopul, căratul mărfurilor, aranjarea produselor pe rafturi şi până la casierie şi contabilitate. Pe lângă faptul că tânăra lucra prea mult, chiar şi 17 ore pe zi, în week-end, când avea nevoie de timp şi pentru deschiderea şi închiderea magazinului, ea spune că nu avea nici măcar pauză de masă, stabilită în programul de lucru, şi mânca atunci când putea, ”din picioare”, pentru că nu avea cum altfel. Și aceasta confirmă faptul că mulţi dintre colegii ei şi-au dat demisia.
”Am plecat de la Mic.ro pentru că era prea multă muncă pentru prea puţini bani. Eu făceam practic absolut totul în magazin. În mod normal, directorul de magazin ar trebui să aibă aceleaşi atribuţii ca şi lucrătorul comercial sau asistentul de magazin, aşa cum îi spun ei. Însă, şeful de magazin stătea şi se uita doar la calculatorul pe care erau monitorizaţi angajaţii, mai exact întreaga unitate comercială”, explică Oana.
Tânăra susţine că, la unităţile preluate de asociaţi în regim de franciză de la Mic.ro, angajaţii o duc mai bine şi au salarii mai mari, de circa 1.000 de lei lunar.
Reprezentanţii Mic.ro, ca răspuns la solicitarea B365.ro, contrazic afirmaţiile angajaţilor şi spun că programul de lucru este de la 7.00 dimineaţa până la ora 22.00 la magazinele fixe şi de la 7.00 la 21.00 pentru magazinele mobile. Programul de lucru, afişat la magazine, infirmă, însă, declaraţiile oficialilor Mic.ro: magazinele sunt deschise până la ora 23:00.
O altă vânzătoare de la un magazin Mic.ro din cartierul Militari spune că remuneraţia lunară este de 810 lei, fiindcă nu se mai plătesc orele suplimentare. Potrivit acesteia, la inaugurarea lanţului de retail se plăteau orele lucrate peste program astfel că mulţi dintre angajaţi luau chiar şi 1.300 de lei lunar. De asemenea, tânăra susţine că nici bonurile de masă nu se mai acordă decât după patru luni de la angajare, însă, din câte ştie ea, este posibil ca totul să revină la normal odată cu schimbarea celui care răspunde de magazinele dintr-un sector. ”Programul depinde de magazin, te poate băga de dimineaţă de la 6.00 până la 15.30 şi de la 15.30 până la 23.00,dar până faci casa de marcat, până faci actele, e posibil să-ţi vină marfă şi la 11 seara şi să stai până la 00.00 – 00.30. În week-end se lucrează full, de la 6 dimineaţa până la 11 seara şi sâmbătă şi duminică. Trebuie să rezist. Cel care se ocupa înainte de magazinele din sector spunea că vor să dea afară mulţi oameni de la toate magazinele, dar acum, odată cu schimbarea lui e posibil să se revină la normal, să nu dea oameni afară şi să plătească orele suplimentare, dar nu ştim sigur, toţi sperăm să fie mai bine”, spune tânăra vânzătoare.
”Gogoşi” la anagajare
Cum un magazin Mic.ro are vânzări zilnice de circa 2.000 de lei – 3.000 de lei, potrivit Oanei, angajaţii nu prea au cum să spere la bonusurile din vânzări. ”Ei încearcă să îi atragă pe oameni cu bonusurile din vânzări pentru că nu au personal. La Mic.ro toată lumea vine şi pleacă. Și când eram în training, la departamentul de resurse umane angajaţii îşi dădeau demisia în masă”, punctează tânăra.
Oana a fost nemulţumită şi de faptul că la angajare li s-a spus că munca în magazin este împărţită atunci când sunt două persoane în unitate. Aceasta mai spune că nu este deloc aşa cum li s-a zis la training, mai ales acum, când, spune ea, la unele magazine lucrează doar câte o persoană în magazin, în special pe tura de după-amiază pentru că directorul de magazin nu vine în week-end. Tot la angajare li s-a spus că vor lucra opt ore pe zi şi, când va fi cazul, vor sta şi peste program. Deşi angajaţii ştiau că vor primi bani pentru orele suplimentare, Oana spune că, în prezent, niciun băcan nu este plătit dacă stă peste program. De asemenea, tânăra susţine că reprezentanţii companiei au omis să le spună candidaţilor că trebuie să lucreze 16 ore pe zi, în week-end, de două ori pe lună, şi a aflat asta abia după ce a semnat contractul de muncă.
Mai bine la franciză, decât la Patriciu
În prezent, în Bucureşti, la Mic.ro sunt 1.830 de angajaţi, conform declaraţiilor oficialilor companiei. Cu toate că am cerut companiei Mic.ro, în mod expres, numărul de angajaţi care au demisionat în ultimele şase luni, până la publicarea acestui material nu am primit un răspuns.
De asemenea, peste 2.000 de persoane vor să fie asociaţi ai reţelei autohtone de retail. Solicitările celor care vor să opereze în franciză magazine Mic.ro sunt acum în diverse stadii de procesare şi evaluare.
Lucrătorul comercial de la magazinul Mic.ro numărul 1, preluat recent de un asociat, a confirmat că are o remuneraţie lunară netă de 1.000 de lei, mai mare cu aproape 200 de lei faţă de salariul angajaţilor lanţului de retail. Acesta a mai precizat că asociatul care a preluat buticul este dispus să acorde şi bonusuri dacă produsele se vând înainte de data expirării şi dacă se atinge target-ul de vânzări, care nu a fost stabilit încă fiindcă s-a deschis în franciză de circa o săptămână.
Asistentul de magazin spune că asociatul poate aduce şi alte produse decât cele comercializate iniţial de lanţul de retail şi, de asemenea, tânărul susţine că Mic.ro, parte a grupului Mercadia Holland, care este controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, obţine 5% din vânzări. ”E mai bine la asociat decât la magazinele din lanţul Mic.ro pentru că te înţelegi altfel, dacă ai nevoie de ceva, poate te ajută şi e şi mai multă marfă decât în mod normal”, punctează asistentul de magazin.
Alt angajat, tot al unei unităţi operate în franciză, de pe Bulevardul Iuliu Maniu, susţine că are un salariu de 800 de lei.
Programul pe care îl au vânzătorii buticurilor asociaţilor este la fel ca şi cel pe care îl au lucrătorii comerciali ai magazinelor din cadrul lanţului de retail, ”opt ore, de la 6.00 şi până la 15.00 şi de la ora 15.00 la 23.00, şi în week-end full, 16 ore pe zi”.
”Primul week-end li se pare tuturor greu, dar până se acomodează. Pauză de masă ne luăm când vrem pentru că suntem doi pe tură, dar doar la asociaţi, la Mic.ro lucrează doar câte unul pe tură, care primeşte şi marfă şi vinde, cam greu pentru că marfa vine în fiecare zi nu e ca la un magazin normal”, susţine lucrătorul comercial de la magazinul de pe Bulevardul Iuliu Maniu.