Care este sistemul fraudării Bacalaureatului, povestit de elevul care strângea șpaga la Bolintineanu

de:
02 iul. 2013
0 Afișari
Care este sistemul fraudării Bacalaureatului, povestit de elevul care strângea șpaga la Bolintineanu

Andrei, absolvent al liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, a povestit că a fost unul dintre elevii care, în urmă cu câţiva ani, se ocupau de stângerea şpăgii pentru examenul de Bacalaureat.

Tânărul a povestit că şpaga pentru limba şi literatura română era ceva mai mică, iar pentru matematică era mai mare. În sistem era implicată toată comisia de examinare pentru cele două discipline, pentru că acestea erau cele mai grele, conform Libertatea.

„Toate examenele erau rezolvate de către profesorii respectivi. Se primeau şpăgi, primeau tot ce se putea da, de la cap până la ultimul om din comisie”, a spus Andrei, care a spus că a susţinut examenul de Bacalaureat în anul 2006. În tot acest sistem de fraudare era implicată, potrivit lui Andrei, toată comisia. „Tot ce însemna pe partea de limba şi literatura română şi  matematică, pentru că acolo subiectele erau mai grele”, povestește fostul elev.

Cei care nu voiau sa colaboreze erau rapid inlocuiti. „In prima zi, intr-una din clase, au fost 2 intr-o comisie care nici n-au vrut sa auda de asa ceva. A doua zi au zburat”.

Andrei a oferit detalii şi cu privire la procesura de fraudare a examenului:

„Profesorii veneau pur şi simplu cu subiectele gata rezolvate”, iar valoarea şpăgii era în funcţie de dificultatea subiectelor. „Se strângeau cam 800 de mii (vechi-n.r.) de elev, iar subiectele erau rezolvate în aşa fel încât să iei un 7, 8 maxim, niciodată o notă mai mare. În cazul în care mai şi ştiai ceva, luai o notă mai mare”.

Din cele povestite, rezolvările subiectelor ajungeau la elevii care susţineau examenul sub forma unor „fiţuici”, care se dădeau „din mână în mână până la ultimul elev. Tocmai de aceea, subiectele apăruseră pe forum, în perioada respectivă, cu jumătate de oră înainte de a fi anunţate oficial. „Dupa ce se aflau subiectele, erau rezolvate, iar raspunsurile erau scoase la imprimanta si impartite tuturor. Profesorul de religie era cel care venea la fiecare dintre noi”, completează Andrei.

Profesorii care îi ajutau pe elevi să promoveze Bacalaureatul primeau şpaga chiar în incinta unităţii de învăţământ.

Se pare că elevii erau ajutați chiar și la probele orale: „La proba orala, directoarea statea mereu in clasa. La sfarsit, daca nu te multumea nota de pe carnetel, o modifica ea fara nicio problema”, a povestit unul dintre fostii elevi, sub protectia anonimatului.

Cookies