“Azilele Groazei”, după | Un centru ilegal din Sectorul 6, închis; 25 de bătrâni, evacuați. Condiții improprii, mâncare expirată. Ciucu, iritat: E privat, nu era de-al Primăriei

12 iul. 2023
272 Afișari
“Azilele Groazei”, după | Un centru ilegal din Sectorul 6, închis; 25 de bătrâni, evacuați. Condiții improprii, mâncare expirată. Ciucu, iritat: E privat, nu era de-al Primăriei
“Azilele Groazei”, după | Un centru ilegal din Sectorul 6, închis; 25 de bătrâni, evacuați. Condiții improprii, mâncare expirată. Ciucu, iritat: E privat, nu era de-al Primăriei | Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Un azil de bătrâni care funcționa fără autorizație în Sectorul 6 al Capitalei a fost descoperit și închis de autorități. Acest centru de îngrijire din București funcționa de mai mulți ani, dar nu mai avea autorizație de mai multe luni, lucru care a fost semnalat autorităților printr-un apel la 112.

Sesizarea a ajuns la Secţia 20 Poliţie, iar cel care a sunat a fost un bărbat care anunțat că, la o adresă din Sectorul 6 din București, funcţionează un centru de bătrâni fără autorizaţie.

Poliția: La azil, nu erau respectate normele de igienă, exista hrană expirată

Poliția Capitalei transmite că, pe baza sesizării şi ca urmare a activităţilor întreprinse împreună cu Prefectura Municipiului Bucureşti, o echipă de control formată din poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi reprezentanţi ai ANPIS, OPC, ITM, DSP şi ANSVSA a plecat pe teren:

Din primele verificări s-a constatat faptul că nu ar fi respectate normele igienico-sanitare, condiţiile de cazare ar fi improprii, iar hrana oferită nu ar respecta normele legale impuse (inclusiv alimente expirate) – fapt susceptibil a pune în primejdie viaţa persoanelor vulnerabile, cazate în centrul respectiv. Totodată, unitatea nu ar fi respectat prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi H.G. 1010/2004, în sensul că nu ar fi existat o analiză de risc, măsurile de securitate constând doar în amplasarea unui sistem TVCI (sistem de supraveghere), care nu corespunde din punct de vedere tehnic

25 de bătrâni au fost găsiți în acest azil din Sectorul 6, de unde au fost duși imediat la spitale sau în alte centre de îngrijire. Cei mai mulți nu puteau merge singuri.

Poliţia Capitalei anunță că, în acest caz, se deschide  dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii şi vătămare corporală din culpă.

Primarul Sectorului 6, ușor iritat

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, postează pe pagina sa de Facebook o reacție la relatările despre acest azil, o reacție pe un ton cam iritat. Spune că e vorba de un centru clandestin cu care primăria pe care o conduce n-are nicio legătură și pare nemulțumit că jurnaliștii nu subliniază apăsat acest aspect:

Când veți vedea astfel de știri, scrise șleampăt, intenționat sau nu, vă rog să le luați cu un grăunte de sare. „Un nou centru de bătrâni, de data aceasta din Sectorul 6, a fost găsit insalubru…”. Centrele noastre sunt mult peste toate standardele din țară, vă asigur de asta! Ceea ce citiți, se referă la centre/azile private sau clandestine cu care Primăria Sectorului 6 nu are nicio legătură! Nu le autorizăm, nu le controlăm. Instituțiile cu atribuții de certificare și control sunt acelea de sub M. Muncii!

Pe ton mustrător, primarul Sectorului 6  le cere jurnaliștilor „corectă informare”- jurnaliști care au transmis ce a comunicat Poliția și care au și fost la centrul din S6 închis de autorități, care, faptic, se află fizic în Sectorul 6.

Știrile acestea, neclare, scrise într-o doară, pot induce în eroare publicul neavizat. Fac apel la ziariști și la redactorii șefi să scrie EXPLICIT știrile, bine documentat, pentru o corectă informare a populației! Când se vorbește despre Sectorul 6 în acest fel, oamenii sar pe bună dreptate și se gândesc automat la Primărie. Centrele noastre au fost temeinic verificate astăzi de către Prefectura Capitalei, ISU, ANPIS, OPC, ITM, DSP și s-au prezentat impecabil!

Primarul S6 mai subliniază, într-un răspuns la un comentariu care face trimitere la situația din Voluntari – unde primăria a primit sesizări –  că „există instituții care au competențe să verifice aceste cemtre”. Spune că „într-un sector sunt cca. 4000 de cladiri”:

Cum aveți dvs. pretentia ca un primar sa știe tot ce se întâmplă în câteva mii de clădiri? Ireal…”

Primăria Sectorului 6 mai transmite că azilele private sunt autorizate și controlate de către Ministerul Muncii, prin Inspecția Socială, că nu are autoritate de control asupra lor și că Primăria nici nu este informată că există. PS^ subliniază că este direct răspunzătoare de centrele DGASPC Sector 6.

Alte noutăți din București:

 

 

Cookies