Prefectura Capitalei anunţă, printr-un comunicat citat de News.ro, că azi a fost o şedinţă operativă pentru verificarea centrelor rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi cele destinate copiilor din Bucureşti. Este vorba despre toate cele 207 astfel de centre rezidenţiale din București,
La ședință s-a decis că, de azi și până pe 16 iulie, 5 comisii mixte de control vor derula acţiuni de verificare ce vor avea drept scop identificarea tuturor problemelor din aceste centre rezidenţiale care sunt funcţionale, în acest moment, pe teritoriul Municipiului Bucureşti.
Potrivit Prefecturii Capitalei, toate instituţiile publice cu atribuţii de control din Bucureşti s-au reunit la sediul Prefecturii pentru o şedinţă operativă, sub coordonarea prefectului Diana-Anca Artene:
Au fost prezenţi reprezentanţi ai: Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti, Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a Municipiului Bucureşti, Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Bucureşti-Ilfov, Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov. În cadrul acestei întâlniri a fost stabilită procedura de lucru pentru verificarea celor 207 centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi cele destinate copiilor care sunt funcţionale, în acest moment, pe teritoriul Municipiului Bucureşti.
Dacă vreuna din cele 5 comisii va găsi situații de natură penală, Prefectura anunță că va sesiza poliția:
În cazul în care, pe parcursul desfăşurării acţiunilor de control, se vor constata aspecte care sunt de natură penală, Instituţia Prefectului – Municipiul Bucureşti va sesiza Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului în vederea dispunerii cercetărilor de către organele judiciare. Vă vom ţine la curent, pe tot parcursul acestei acţiuni comune, pe măsură ce rezultatele vor fi centralizate şi analizate.
Ședința operativă de la Prefectura Capitalei și controalele decise aici vin după izbucnirea scandalului „Azilele Groazei”. Este vorba de dosarul centrelor de îngrijire din Ilfov – Voluntari și Afumați – în care bătrâni erau supuși unor tratamente inumane. Bătuți, înfometați – până într-acolo încât ajunseseră să își mănânce propriile haine, ținuți fără lumină, în camere aproape că fără mobilier – o interminabilă listă oribilă a felului în care zeci de bătrâni au fost abuzați.
Azi, șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ilfov și-a dat demisia, aceasta fiind prima demisie în acest caz. Anterior, premierul Marcel Ciolacu i-a demis pe președintele și vicepreședintele Agenția Națională pentru Persoanele cu Dizabilități pe președinta ANPIS.
Demisia șefului SDP Ilfov a fost anunțată de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El a declarat că, deseori, la controalele din astfel de centre sunt verificate hârtiile, nu felul efectiv în care sunt îngrijiți beneficiarii.
Astăzi am avut o discuţie şi o întâlnire cu domnul director al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Ilfov. Dânsul a considerat corect să demisioneze, oricum se afla pe un post interimar, şi noi vom organiza concurs pentru ocuparea postului de director al Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov. Însă vreau să vă spun un lucru care este real şi uite, sunt situaţii din astea de criză în care ajungem de multe ori să constatăm că atunci când facem un control, face fiecare pe bucata lui, adică fiecare instituţie cu bucata lui. De multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe. Şi cred că lucrul cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiţi în mod efectiv pacienţii care se află în astfel de centre. Nu cred că este important dacă există un contract de prestări de servicii medicale cu un astfel de centru, ci cum se desfăşoară acele servicii medicale.
Ministrul Sănătății mai spune că ar fi nevoie de un sistem de monitarizare și evaluare a asistenței medicale oferite pacienților în centrele pentru vârstnici.
Şi cred că am ajuns cu toţii la o anumită concluzie, dincolo de tragedie, pentru că nu pot să numesc decât tragedie ceea ce am văzut că s-a întâmplat la cele trei centre din judeţul Ilfov. Cred că discutăm despre faptul că aceşti oameni au nevoie de asistenţă medicală serioasă, iar starea lor de sănătate trebuie monitorizată permanent, iar tratamentele trebuie adaptate. În sistemul de sănătate avem o agenţie care monitorizează şi evaluează calitatea serviciilor medicale. Se numeşte ANMCS. Ar trebui să găsim o procedură şi vom face acest lucru, vom propune acest lucru încât şi în aceste centre de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi să fim siguri că asistenţa medicală este asigurată corespunzător.
Ministrul sănătății a mai spus că persoanele internate în astfel de centre au nevoie de o asistenţă medicală serioasă, iar starea lor de sănătate trebuie monitorizată permanent.
În cursul zilei de 8 iulie am organizat, cu sprijinul Spitalului Obregia, echipe medicale, le mulţumesc tuturor medicilor implicaţi, care au examinat toţi pacienţii care se găseau în diversele centre de primire a persoanelor fără adăpost din Bucureşti. Au examinat în total 82 de persoane, care au primit asistenţă medicală, li s-a corectat tratamentul, dacă era necesar, au fost trimise către alte unităţi sanitare, pentru că au fost şi persoane cu alte patologii, de exemplu la Institutul de Boli Cerebrovasculare, la Institutul Marius Nasta sau la alte unităţi medicale.
Alexandru Rafila a mai spus că, că la începutul acestui an, DSP Ilfov a verificat cele trei centre care sunt acum subiect de anchetă penală, dar că abaterile găsite au fost minore.
Pe același subiect: