AZI se sărbătoreşte ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

de:
30 nov. 2013
0 afișări
AZI se sărbătoreşte ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătoreşte în data de 30 noiembrie a fiecărui an începând din anul 2007, când a fost promulgată Legea nr. 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

Legislaţia românească din domeniu este în consonanţă cu principiile moderne cuprinse în documentele politice şi juridice elaborate la nivelul Consiliului Europei şi al altor organizaţii sau instrumente de cooperare internaţională.

Strategia Ministerului Afacerilor Externe al României privind comunităţile româneşti din străinătate abordează, într-o manieră integrată, prin acţiunea coordonată a misiunilor diplomatice ale României, principalele obiective ale statului român referitoare la consolidarea elementelor identitare şi dezvoltarea unui profil marcat al comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării.

„Sărbătoarea Zilei Românilor de pretutindeni, celebrată de ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, îmi oferă prilejul să urez La mulţi ani tuturor românilor care trăiesc în afara graniţelor ţării şi celor care poartă numele patronului spiritual al poporului român. Această zi este una specială pentru noi toţi, zi stabilită ca sărbătoare prin Legea nr. 299 din anul 2007, al cărui iniţiator în Parlamentul României am avut onoarea să fiu.

Trebuie să mulţumim înaintaşilor noştri, dar în egală măsură şi românilor care astăzi trăiesc pe aceste pământuri, precum şi românilor de pretutindeni, pentru că poartă în suflet dragostea de ţară, patriotismul, iubirea pentru valorile naţionale, pentru istoria şi pentru cultura română.

Fără un teatru naţional, fără un muzeu românesc, fără o catedră de istorie românească la universitate, fără o bibliotecă românească, fără o biserică acolo unde trăiesc români, oriunde în lume, tradiţiile neamului nostru riscă să se piardă. Vă asigur de sprijinul nostru, al Ministerului Afacerilor Externe, ca acest lucru să nu se întâmple!”, a declarat ministrul Titus Corlăţean. 

Cookies