Azi sau mâine aflăm dacă noua tulpină a COVID 19 a ajuns și în România

04 ian. 2021
28 afișări
Azi sau mâine aflăm dacă noua tulpină a COVID 19 a ajuns și în România
Două probe biologice de la Institutul Matei Balș sunt subiectul de îngrijorare al acestor zile

Zilele acestea vom ști cu certitudine dacă B.1.1.7, noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, a ajuns și în România, după ce a fost depistată încă dinainte de Crăciun în Marea Britanie și în peste alte 30 de țări, în ultima săptămână. Institutul Matei Balș analizează două probe suspecte de la un pacient care s-a întors în țară, din străinătate.

Deși nu există la acest moment date conform cărora tulpina B.1.1.7 reprezintă o formă mai gravă a coronavirusului, faptul că se transmite mai ușor poate duce la o rată mai mare a mortalității prin simplul fapt că infectează mai multe persoane. Această nouă variantă a virusului este periculoasă mai ales în locurile în care există transmiterea comunitară, precum orașele și metropolele. Autoritățile nu au adus în discuție măsuri noi de prevenție, însă recomandă respectarea măsurilor actuale cu strictețe.

„Saptămâna aceasta, vom vedea dacă este noua tulpină”

Au fost recoltate doua probe de la un pacient care s-a întors de curând în România, însă Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, a declarat pentru Digi 24 că urmează să fie făcute teste de specialitate pentru a se determina dacă este vorba de o noua versiune de COVID 19.

În laboratorul de genetică al Institutului două probe au avut rezultate la reacția de amplificare diferite față de cele pe care le știam până acum. Zilele următoare se va face secvențierea, să vedem dacă se confirmă noua tulpină. 100% nu avem această certitudine. Nu avem date că au fost diferențe semnificative în manifestări clinice față de vechea tulpină. La începutul săptămânii, luni sau marți, vom vedea dacă este noua tulpină. Vorbim deocamdată de două probe, nu de pacienți. Vom corela datele de laborator cu cele clinice și vom pune lucrurile cap la cap. Știu doar că e vorba de două probe, care au ieșit diferite”.

Ministerul Sănătății a precizat într-un comunicat de presă modul în care se poate confirma sau infirma existența noii variante de coronavirus. „O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvenţierea genomului viral de către institutele sau unităţile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR ”.

Noua tulpină nu pare să diminueze eficacitatea vaccinurilor deja aprobate, însă este prea devreme să știm cu certitudine acest lucru, potrivit cercetătorilor.

 

Cookies